Sademetsän sininen Kummisetä: Avatar-jatko-osat kuvataan 2015

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

James Cameronin Avatarista tuli neljä vuotta sitten miljardien lipputuloillaan kaikkien aikojen menestynein elokuva, ainakin jos inflaatiota ei lasketa. Cameron ei ole suhtautunut jatko-osien tekoon nuivasti, päinvastoin.

Korkeiden tuotantokustannusten ja toivottavasti myös Cameronin vaatimustason vuoksi tuotannon alkaminen on kuitenkin ollut hidasta.

Nyt aikataulu on selviämässä. Vuonna 2015 tosiaan kuvataan kolme Avatar-elokuvaa yhteen putkeen, kuten aiemmin uumoiltiin.

Kuvauspaikka on Uusi-Seelanti. Valintaa ei ainakaan vaikeuttanut insentiivipolitiikka. Vastineeksi siitä, että maassa käytetään vähintään 500 miljoonaa Uuden-Seelannin dollaria eli 300 miljoonaa euroa, tuotantoyhtiöt saavat 25 prosenttia käytetystä rahasta takaisin.

Kokonaisbudjetin – josta siis osa menee esimerkiksi tehosteyhtiöille ympäri maailmaa – Cameron on luvannut budjetin pysyvän maltillisena, alle 720 miljoonan euron.

Vertailun vuoksi: tuolla rahalla tehtäisiin noin 500 suomalaista keskisuuren budjetin elokuvaa.

Hankkeen merkittävyydestä paikalliselle taloudelle kertoo se, että lehdistötilaisuudessa Wellingtonissa mukana oli myös maan pääministeri John Key.

Fanit saavat odottaa paluuta Pandoran sademetsiin vielä aikansa, sillä ensi-illoista ensimmäistä kaavaillaan jouluun 2016.

Entä sisältö? Ohjaaja-käsikirjoittaja ei ainakaan nöyristele. Uutisten mukaan Cameron vertasi elokuvasarjaansa Kummisetiin.

Luvassa on päähenkilö Jaken perhesaaga Pandora-planeetalla, vähän kuin Corleoneilla Yhdysvalloissa. Anteeksi, jos pidän mahtipontista vertausta naurettavana elokuvia näkemättä, mutta minusta ykkönenkin oli tylsä.

Eikä sitä kannata korjata, mikä ei ole rikki. Tässä tapauksessa sanontaa voi käyttää hieman paradoksaalisesti, sillä Cameron aikoo jotenkin korjata sekä Stephen Langin että Sigourney Weaverin roolihahmot. Kummatkin nimittäin palaavat ensimmäisen elokuvan kohtaloistaan huolimatta myös jatko-osiin.

Maailman kuninkaalle kaikki on mahdollista.