Kuinka monen miljardin taalan bisnes: Avatar saa kertaheitolla kolme jatko-osaa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ensin tieteisspektaakkeli Avatarista tuli viime vuosikymmenien tuottoisin elokuva. Sitten James Cameron ilmoitti, että aikoo tehdä lähiaikoina vain Avatar-elokuvia. Ensin hän puhui kahdesta jatko-osasta, sitten peräti kolmesta. Nyt näissä elokuvissa näyttelevä Sigourney Weaver on kertonut, että kerralla on määrä kuvata kolme Avatar-seikkailua. Ei Cameronilta ainakaan itseluottamusta puutu.

Viimeisimmät käänteet tiivisti Collider.

Miksi kolme samaan syssyyn?

Niin säästetään tuotantokustannuksia. Esimerkiksi kaikki kolme Sormusten herraa kuvattiin kerralla. Samoin Pirates of the Caribbeanin ensimmäinen ja toinen jatko-osa. Paraikaa Uudessa-Seelannissa tehdään kaksiosaista Hobitti-elokuvaa. Twilightien ja Potterien osalta meikäläiseltä on jo laskut sekaisin.

Jatkotrilogia tulee kalliiksi kertasijoitukseksi, mutta ellei Cameron täysin sekoa haaskaamaan paalua, lienee business plan melkoisen idioottivarma.

Ensimmäinen Avatar maksoi virallisesti 237 miljoonaa taalaa, muiden arvioiden mukaan jotain kolmensadan miljoonan taalan tienoilla. (Keskustelua käytiin pitkään, bloggasinkin siitä aikanaan.) Iso siivu meni kolmiulotteisen Cameron-Pace -kuvausteknologian kehittämiseen. Sen lisensoimisesta on varmasti kertynyt sievä tili takaisin. Nyt 3D-teknologia on melko valmista ja päivitykset voidaan tehdä kerralla kolmea elokuvaa varten.

Jos Avatar kakkonen vetää edes puolet yleisömäärästä, jonka ykkönen sai joulu-maaliskuussa 2009-2010, kolmen uuden elokuvan tuotantokustannukset on jo katettu. Avatarin maailmanlaajuinen elokuvateatterikertymä oli lopulta – hieman pidennetyn uusinta-ensi-illan jälkeen – noin 2,7 miljardia dollaria eli 2,2 miljardia euroa.

Valtavan iso haaste on kuitenkin 3D:n kiinnostavuus. Kolmiulotteisten elokuvien buumi alkoi käytännössä Avatarin sukseesta – ja on kääntynyt selvään laskuun jo viime vuonna.

Millaista 3D on vuonna 2015, kun ensimmäinen jatko-osista valmistunee? Uutuudenviehätys ainakin on tiessään.

Itse toivoisin myös, että Avatar 2 olisi kiinnostavampi kuin vähän tylsä ykkönen. Oletan, että Cameronilla on hyvä idea, sillä hän pohjusti kahta jatko-osaa ja niiden samanaikaista tuottamista MTV Newsille jo kuusi vuotta sitten, ennen kuin ensimmäistä Avataria oli kuvattu sekuntiakaan.

Mutta Cameronhan on tiennyt olevansa maailman kuningas jo kevään 1998 Oscar-juhlasta lähtien.