Saako Louhimiehen Tuntematon sotilas miljoona katsojaa – ja paljonko se tuottaa?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas on saanut sunnuntaihin mennessä jo 750 315 katsojaa.

Määrä on Suomessa millä tahansa mittapuulla huima. Elokuva on nyt 1970-luvun alusta alkaneen tilastoidun ajan katsotuin kotimainen. Se meni heti maanantaina ohi yhtä lailla puolustusvoimiin liittyvästä hitistä Uuno Turhapuro armeijan leivissä, joka sai vuonna 1984 yhteensä 750 965 katsojaa.

Katsojalukuja suosion mittarina ei tosin voi aivan suoraan verrata esimerkiksi 1980-lukuun.

Suuri muutos tapahtui seitsemisen vuotta sitten, kun suomalaiset elokuvateatterit digitalisoitiin. Nyt elokuvan saa jokaiselle valkokankaalle, jonka omistaja sitä haluaa näyttää, sillä digikopio on periaatteessa maksuton. Aiemmin piti jakaa menestyselokuvankin kalliit filmikopiot (joiden valmistaminen maksoi nykyrahassa muutamia tuhansia euroja kappale) ensin tärkeimpiin saleihin, joista ne valuivat pienemmille paikkakunnille ja pienempiin teattereihin kuukausia myöhemmin. Pekka Parikan Talvisodan ensi-illan alla jotkut maakuntaelokuvateatterien omistajat jopa maksoivat itse filmikopioita, jotta saivat elokuvan heti ensi-illassa.

https://www.youtube.com/watch?v=Yu9Q2ZHfROM

Uusimman Tuntemattoman sotilaan saamiseksi valkokankaalle on toisaalta venytetty penniä rajusti ja kyseenalaisinkin keinoin jo kuvausvaiheessa. Samassa hengessä elokuvateatterien on pitänyt sitoutua esittämään elokuvaa useita viikkoja. Tämä tosin tuskin on ollut pienille teattereille suuri kynnyskysymys, ainakaan jälkiviisaasti – niin hyvin se nyt kerää katsojia.