Hollywoodissa on tekeillä yli 30 ison rahan supersankarielokuvaa. Luit oikein

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Warner Bros. pisti kaikki munat yhteen koriin. Tarkemmin sanottuna: se pisti muutamia miljardeja euroja supersankarien varaan.

”Tämä ei ole vain elokuva”, summasi Peter Bart jättituotannosta Batman v Superman.

Bart on kolumnisti, kirjailija ja toimittaja, joka tietää mistä puhuu. Ennen uraansa bisneslehti Varietyn päätoimittajana hän oli yksi Hollywoodin tärkeimmistä päättäjistä Paramount-studion ja sitten MGM:n ja Lorimarin johtoportaissa.

Viime viikolla maailmanlaajuisesti ensi-iltaan tullut Batman v Superman on lähtölaukaus elokuvasarjalle, josta on nyt suunnitteilla kymmenen osaa. Ne kukin ovat suoraan ja ristiin jatko-osia edellisille. Batman v Superman puolestaan on jatkoa vuoden 2013 Man of Steelille, joka esitteli uuden Teräsmiehen, ja kolmelle Batman-elokuvalle, jotka Christopher Nolan ohjasi ja joissa Christian Bale esitti Lepakkomiestä.

Warner haluaa näistä DC Comics -sarjakuvakustantamon hahmoihin perustuvista elokuvista samanlaisen rahakoneen kuin Marvel-kustantamon hahmoista kertovat leffat ovat Disneylle ja Marvelin omalle leffaosastolle.

Puhutaan yli miljardin euron liikevaihdosta per leffa, ainakin tavoitteena.

Panoksetkin ovat kovia: Batman v Supermanin tuotanto maksoi 200 miljoonaa euroa ja globaali markkinointi todennäköisesti vähintään yhtä paljon. Kyseessä on tienraivaaja, jolla DC Comicsin ykkösketjusta juntataan megailmiötä. Näitä ykkösketjun hahmoja ovat Henry Cavillin esittämä Teräsmies, Ben Affleckin Lepakkomies ja Gal Gadotin esittämä Ihmenainen. Tosin globaali markkinakone määrää, että hahmot tunnetaan Suomessa elokuvien suomenkielisissä tekstityksissä ja markkinointimateriaaleissa Supermanina, Batmanina ja Wonder Womanina.

Batman v Supermanin saaga jatkuu seuraavaksi elokuvissa Justice League ja Wonder Woman, jotka valmistuvat ensi vuonna. Wonder Womanin kuvaukset käynnistyivät jo ennen Batman v Supermanin ensi-iltaa, Justice Leaguen kamera käy lähipäivinä. Tosin jo ennen niitä, tänä kesänä, nähdään Suicide Squad, jossa esiintyy muita DC Comicsin supersankareita ja -kelmejä. Näitä kakkosketjun hahmoja ovat esimerkiksi Jared Leton esittämä Jokeri ja Will Smithin esittämä Deadshot.

Batman v Supermanissa vilahtaa myös muun muassa Ezra Millerin näyttelemä The Flash, jonka oma elokuva on valmisteltu pitkälle. Kuvausten pitäisi alkaa pian, ja ensi-ilta on kesällä 2018. Myös toinen Justice League -elokuva on jo lähtökuopissa.

Anteeksi pitkä listaus epämääräisiä ja varmaan aika hassuja hahmoja, mutta näiden sankarien varaan rakennetaan Hollywoodin lähitulevaisuutta.

Malli on suoraan Marvelilta. Marvelilla on kehitelty elokuvia kolmen vuoden ja kuuden leffan sarjoissa, mutta koska rahaa tulee ovista ja ikkunoista, tahti kiihtyy. (Tämän vuoden loppuun mennessä uuden sukupolven Marvel-leffoja on valmistunut kahdeksan vuoden aikana 14 kappaletta, ja maailmanlaajuiset lipputulot ovat todennäköisesti syksyllä ylittäneet kymmenen miljardin euron rajapyykin.) The Avengers-leffoissa kohtaavat aina joukko Marvelin supersankareita, tismalleen samoin kuin Justice League-leffoihin kootaan porukka DC Comicsin trikootyyppejä.

Ja esimerkiksi seuraava Marvel-leffa on Captain America: Civil War, ja siinä lanseerataan muun mellastuksen lomassa uusi Hämähäkkimies, jonka ”omaa” elokuvaa tehdään toki jo erikseen.

Jos Batman v Superman ei olisi purrut yleisöön tai suosio olisi jäänyt keskinkertaiseksi, Warner olisi nesteessä. Kone pyörii jo miljardien kustannuksilla ja suurin odotuksin. Jokerit, Deadshotit ja kumppanit on määrä nähdä vielä useissa leffoissa.

Pääsiäisviikonloppuna selvisi, että uhkapeli kannatti. Batman v Superman ylitti Warner Brosin viralliset odotukset (jotka ovat aina varovaisia eli vähemmän kuin mediajätit tuotteiltaan todella odottavat). Lipputuotoista kirjoitetaan superlatiivein: elokuva on rikkonut kevätkauden ennätyksiä. Kesällä, Amerikan parhaaseen leffasesonkiin sijoitettuna se olisi mahdollisesti tuottanut enemmän. Analyytikot kuitenkin ylistävät pääsiäisensi-iltaa suurena oivalluksena.

Jos katsotaan vain Yhdysvaltoihin, elokuvan saamat arviot olivat poikkeuksellisen negatiivisia. Globaalista näkökulmasta negatiivisuudessa ei ollut mitään erityisen poikkeuksellista – kriitikot Yhdysvaltojen ulkopuolella suhtautuvat supersankarielokuviin yleensä varauksella. Batman v Supermania pidettiin niin heikkona, että useimmat jenkkikriitikotkaan eivät keksineet siitä paljoa positiivista. Joidenkin toimittajien mukaan bisnestulos osoittaa, että arvosteluilla ei ole mitään väliä, jos suuri yleisö on päättänyt elokuvan katsoa. Toisaalta vasta toinen esitysviikonloppu näyttää, onko elokuvalla jalat. Olivatko ensimmäiset päivät uteliaiden ryntäysaikaa? Jäävätkö tähän asti empineet kotiin kuultuaan leffassa käyneiden mielipiteet? Kun kyse on tällaisesta megaelokuvasta, exit poll -tutkimuksistakin on kirjoitettu jo pohtivia juttuja.

Joka tapauksessa Hollywoodissa seuraavien viiden vuoden aikana erittäin suurella varmuudella valmistuvien supersankarielokuvien määräksi on varmistunut noin kolmekymmentä.

Muidenkin suunnitteilla olevien hankkeiden tuotantoaikataulut saattavat kiihtyä kevään yllätyshitin Deadpoolin ja Batman v Supermanin suosion myötä.

Armorikasta pääsiäisen jälkeistä aikaa.