Elokuva ja sen seuraajat: Marvel-supersankarileffojen suosio kasvaa kasvamistaan

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Miten on mahdollista, että tusinaelokuvan yhtä laimeaksi sanottu jatko-osa saa liki kolme kertaa niin paljon katsojia kuin ykkönen?

Thor 2: The Dark World tuli Suomessa ensi-iltaan viime keskiviikkona. Se keräsi sunnuntai-iltaan mennessä teattereihin 30 000 katsojaa.

Erikoinen juttu, sillä kaksi vuotta sitten Thor houkutteli samassa ajassa vain 11 700 katsojaa.

Elokuvat ovat tyyliltään samanlaisia. (Tässä uuden traileri.) Keskeiset näyttelijät eivät ole vaihtuneet. Yksikään itse tähdistä ei ole ampaissut suosiossaan merkittävästi korkeammalle. Ensimmäinen Thor saapui toukokuussa, mikä selittää hieman: se ei ole Suomessa elokuvateatterien sesonkia.

Vastaus on Marvel-universumi.

Sarjakuvakustantamon supersankarihahmoihin perustuvat elokuvat tukevat toisiaan. Jokainen Marvel-leffa on vähän kuin jatko- tai esiosa toiselle tai toisille. Hahmot tekevät pikkuvisiittejä leffojen välillä. Toisin sanoen elokuvat markkinoivat toisiaan.

Tässä välissä Thorin hahmo oli The Avengers -elokuvan juonessa keskeisessä asemassa.

Sekään ei selitä kaikkea, sillä The Avengers ei ollut Suomessa sellainen ykköshitti kuin maailmalla. Maailmanlaajuisesti The Avengers oli viime vuoden katsotuin elokuva. Suomessa se jäi juuri vuoden 2012 top 20-listan ulkopuolelle.

Jos Thor 2 vetää seuraavina viikkoina suhteessa yhtä hyvin, se noussee yli 100 000 katsojan rajan, siis hyvin lähelle The Avengersin meikäläisiä lukemia. Thor 2 on siis jo elokuvateattereissa miljoonabisnes.

Thor 2!

Siis Suomessa lähes tuntemattomaan supersankarihahmoon perustuva leffa, joka on lajityypissäänkin todettu melko mitäänsanomattomaksi. Itse en ole nähnyt ja olisin varmaan jäävi tarkemmin vertailemaan, kun Thor ykkönenkin oli kidutusta. (Uusista Marvel-elokuvista olen varsinaisesti pitänyt ainoastaan Iron Maneista.)

Mitä tästä seuraa?

Ainakin valtavasti lisää Marvel-leffoja. Tulisipa joku siedettäväkin. Näyttelijöitä ei supersankarileffoissa työskenteleminen varmasti haittaa, kun esimerkiksi Robert Downey Jr. sai The Avengers-vierailustaan Iron Manin hahmossa 50 miljoonaa taalaa.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen