Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Elokuva ja sen seuraajat: Marvel-supersankarileffojen suosio kasvaa kasvamistaan

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 6.11.2013 12:38

Miten on mahdollista, että tusinaelokuvan yhtä laimeaksi sanottu jatko-osa saa liki kolme kertaa niin paljon katsojia kuin ykkönen?

Thor 2: The Dark World tuli Suomessa ensi-iltaan viime keskiviikkona. Se keräsi sunnuntai-iltaan mennessä teattereihin 30 000 katsojaa.

Erikoinen juttu, sillä kaksi vuotta sitten Thor houkutteli samassa ajassa vain 11 700 katsojaa.

Elokuvat ovat tyyliltään samanlaisia. (Tässä uuden traileri.) Keskeiset näyttelijät eivät ole vaihtuneet. Yksikään itse tähdistä ei ole ampaissut suosiossaan merkittävästi korkeammalle. Ensimmäinen Thor saapui toukokuussa, mikä selittää hieman: se ei ole Suomessa elokuvateatterien sesonkia.

Vastaus on Marvel-universumi.

Sarjakuvakustantamon supersankarihahmoihin perustuvat elokuvat tukevat toisiaan. Jokainen Marvel-leffa on vähän kuin jatko- tai esiosa toiselle tai toisille. Hahmot tekevät pikkuvisiittejä leffojen välillä. Toisin sanoen elokuvat markkinoivat toisiaan.

Tässä välissä Thorin hahmo oli The Avengers -elokuvan juonessa keskeisessä asemassa.

Sekään ei selitä kaikkea, sillä The Avengers ei ollut Suomessa sellainen ykköshitti kuin maailmalla. Maailmanlaajuisesti The Avengers oli viime vuoden katsotuin elokuva. Suomessa se jäi juuri vuoden 2012 top 20-listan ulkopuolelle.

Jos Thor 2 vetää seuraavina viikkoina suhteessa yhtä hyvin, se noussee yli 100 000 katsojan rajan, siis hyvin lähelle The Avengersin meikäläisiä lukemia. Thor 2 on siis jo elokuvateattereissa miljoonabisnes.

Thor 2!

Siis Suomessa lähes tuntemattomaan supersankarihahmoon perustuva leffa, joka on lajityypissäänkin todettu melko mitäänsanomattomaksi. Itse en ole nähnyt ja olisin varmaan jäävi tarkemmin vertailemaan, kun Thor ykkönenkin oli kidutusta. (Uusista Marvel-elokuvista olen varsinaisesti pitänyt ainoastaan Iron Maneista.)

Mitä tästä seuraa?

Ainakin valtavasti lisää Marvel-leffoja. Tulisipa joku siedettäväkin. Näyttelijöitä ei supersankarileffoissa työskenteleminen varmasti haittaa, kun esimerkiksi Robert Downey Jr. sai The Avengers-vierailustaan Iron Manin hahmossa 50 miljoonaa taalaa.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

The Avengers ei ollut sen takia niin suuri hitti suomessa koska sarjakuvana sitä(kään) ei kauheasti täällä aikoinaan julkaistu. Toisin kuin X-men yms.

Luulen että Thor ykkösen ja tämän kakkosen välisen ajan suomalainen suuri yleisö on katsonut enemmissä määrin VOD/striimi-palveluista näitä Marvel-elokuvia ja tajunnut sen ”että näähän kaikki liittyy toisiinsa” -kelan.
Härmäläinenkin lopulta tajuaa venata sitä lopputekstien jälkeistä teaseria seuraavasta marvelista.

Eka Thor on tosiaan huonoin näistä viimeisimmistä. Kapteeni Amerikassa sai sentään vähän nauraa jenkkien patriotismille ja Avengerissa oli ihan kivaa silmäkarkkia. Iron Manit tosiaan viihdyttävimmät.

Thor olisi pitänyt tehdä jo ysärillä kuten Punisher, eli Dolph Lundgren pääosassa.