Elokuvateatterien uusi haastaja: Snowpiercer näytti tilausvideopalvelujen voiman Yhdysvalloissa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Snowpiercer tuli Yhdysvalloissa tilausvideopalveluihin (video-on-demand) vain kaksi viikkoa teatteriensi-illan jälkeen. Epätavallinen levityskokeilu oli menestys, ja nyt sen uskotaan olevan uuden ajan airut.

Aiemmin taide-elokuvia on julkaistu samanaikaisesti teattereissa ja vod-palveluissa, mutta näyttävä Snowpiercer on ison askeleen mainstream-scifin puolella. ”Kaikista kaupallisin nopeasti vod-levityksen saanut teatterilevitetty elokuva”, Indiewiren Anne Thompson tiivisti. Snowpiercer ei ole Hollywood-tuotanto; suuret studiot eivät moista mallia uskaltaisi vielä kokeilla.

Tilausvideopalvelujen tuotot eivät ole vielä kovin suuria verrattuina elokuvateatterien lipputuloihin. Tiettävästi parhaan vod-tuloksen on tehnyt Arbitrage – keinottelua, 11 miljoonaa dollaria. Juju siinäkin oli jättää elokuvateatterilevitys suppeaksi ja panostaa vodiin.

Snowpiercer tuotti vod-palveluissa ensimmäisen viikon aikana 2 miljoonaa dollaria, osatuottaja ja USAn levittäjä Harvey Weinstein kertoo.

Elokuvateattereissa se tekee hieman enemmän rahaa, Indiewire arvioi, ja olisi tehnyt mahdollisesti paljonkin enemmän, jos vod-kokeilu olisi unohdettu. Nyt vod-julkaisun vuoksi suuret elokuvateatteriketjut nimittäin kieltäytyivät tyystin ottamasta sitä ohjelmistoonsa. Suomessa Finnkino on saman haasteen edessä.