Taide ja tunnustus: Miksi palkitaan vanhoja konkareita eikä nuoria tekijöitä?

palkinnot
Teksti
Riitta Kylänpää

Miksi palkita vanhoja konkareita, kun nuoret tekijät kärvistelevät rahapulassa?

Valtionpalkinnon saajat
Kirjallisuudentutkija Pekka Tarkka (vas.), näyttelijä Anneli Sauli ja Aasia Helsingissä -yhdistys edustajanaan Veli Rosenberg saivat Taiteen valtionpalkinnot Helsingissä 23. marraskuuta 2010. Kuva Jarno Mela / Lehtikuva.

Virkistyisikö kulttuuri- ja taide-elämä, jos isot ja rahakkaat taidepalkinnot annettaisiinkin nuorille tekijöille? Miksi palkita taiteilijoita elämäntyöstä, kun palkinnon voisi antaa nuorelle lupaukselle, joka toteuttaa kutsumustaan usein nälkäpalkalla? Tai vaikkapa näyttönsä antaneelle teatteriryhmälle, jonka toiminta perustuu siihen, että tekijät käyvät palkkatöissä kuka missäkin hanttihommissa.

Taiteen keskustoimikunnan myöntämät valtionpalkinnot ovat tänäkin syksynä olleet useammin palkintoja elämäntyöstä kuin uutta luotaavista saavutuksista kulttuurin ja taiteen saralla.

Taiteen valtionpalkinnon, 15 000 euroa, saivat näyttelijä Anneli Sauli, 78, ja filosofian tohtori Pekka Tarkka, 76. Tarkka on kirjoittanut suomalaisesta kirjallisuudesta päivälehtikriitikkona yli 50 vuotta, perusteluissa todettiin. Kolmas palkittu poikkeaa edellisistä. Se on ”pienellä budjetilla ja suurella riskillä” jo 15. vuottaan toimiva Aasia Helsingissä -festivaali.

Alfred Kordelinin rahasto antoi juhlavuoden palkinnon, 50 000 euroa, laulaja-professori Jorma Hynniselle, 69. Näyttelijä Ritva Valkama, 78, ja arkkitehti Juhani Pallasmaa, 74, saivat molemmat 30 000 euron tunnustuspalkinnot. Kordelinin rahasto jakoi myös kannustuspalkintoja – nuoremmille tekijöille – mutta palkintosummat olivat merkittävästi pienempiä.

Säveltaiteen valtionpalkinnon, 15 000 euroa, pokkasi pianisti Liisa Pohjola, 74, pitkästä ja ansiokkaasta urasta.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon, 10 000 euroa sai arkkitehti Panu Kaila, 71. Tämäkin palkinto on elämäntyöpalkinto.

Toisinkin voi toimia. Sen todistivat vuoden 2010 muotoilun valtionpalkinnosta päättäjät. Palkitun Com-pa-ny -muotoilutiimin tekijät Aamu Song ja Johan Olin ovat vasta 36-vuotiaita.

Näyttämötaiteen 15 000 euron valtionpalkinnon sai tänä vuonna Skärgårdsteatern, joka on seilannut pitkin rannikkoa vuodeta 1969 lähtien. Teatteri toimii yhteistyössä Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisen näyttelijätyön laitoksen kanssa.

Myös lastenkulttuurin valtionpalkinnoista päättäjät osoittivat rohkeutta. 15 000 euron palkinnot saivat valokuvataiteilija Päivi Setälä, 48, ja tamperelainen Sorin Sirkus.

Lapsenpäivä-palkinnon, 8400 euroa saivat Oulun kaupungin Mäntylä-Snellman päiväkoti sekä joensuulainen Teatteri Satama. Teatteri Satama on tavoittanut myös maahanmuuttajanuoria Pohjois-Karjalassa.

Kalevi Jäntin Rahasto tukee uljaasti pelkästään nuoria kirjailijoita.