Viinikaapin monitoimityökalu

Roseesamppanja hurmaa monipuolisuudellaan.

viini
Teksti
Jari F. Lampén

Jos kotona saisi olla vain yhdenlaista viiniä, olisi roseesamppanja vahva ehdokas voittajaksi. Se on monipuolisuudessaan vertaansa vailla – toisinaan kepeän flirttaileva, välillä syvä ja paahteinen ja joskus jopa jyrkän maskuliininen, tosin samasta pullosta ei näitä ääripäitä löydy.

Roseesamppanja oli pitkään ainoa viinityyli, jossa oli sallittua sekoittaa valko- ja punaviiniä. Nykyisin sama menetelmä on sallittu myös muille EU-alueen kuohuviineille.

Roseesamppanja on vastaavaa brut-samppanjaa kalliimpaa, koska sen tuotanto on monimutkaista ja maksaa enemmän. Viinin väri voi vaihdella hennon sipulinkuoren sävystä syvään vaaleanpunaiseen. Punaviininä käytetään ainoastaan Champagnen alueen Pinot Noir -rypäleistä tehtyä viiniä, jota sekoitetaan joukkoon 8–20 prosenttia.

Vollereaux Rosé de Saignée Champagne Brut (30,75 e). Pinot Noir -samppanja on tehty saignée-menetelmällä eli jättämällä rypäleen kuoret puristuksen jälkeen joksikin aikaa mehun joukkoon tuomaan väriä. Syvän vaaleanpunainen, jo hiukan kehittynyt samppanja, tuoksussa punaista marjaa. Maku erittäin kuiva, hapokas ja maskuliininen, punaisten marjojen ja tupakanlehtien sävyttämä. Gastronominen samppanja sopii pääsiäispöydän karitsalle.

 

G.H. Martell & Co Rosé Brut (19,98 e /37,5 cl). Kirsikan- ja mansikantuoksuinen viini on viehättävän marjainen, jälkimaussa hennosti paahdettua sokeria ja marengin vivahteita. Alkumaljaksi äitienpäivän brunssille. Tilausvalikoimassa.

 

La Chouette de Champillon Premier Cru Rosé Brut (36,50 e). Punaisten marjojen ja kirsikan tuoksuinen samppanja on ryhdikäs ja elegantti. Maussa tuntuu punaisten kevyttä paahteisuutta ja hennon suolainen jälkimaku. Aperitiiviksi tai vappulounaan salaattipöytään.