Portugalin paremmat punaiset

3 laadukasta punaviiniä Portugalista.

viini
Teksti
Jari F. Lampén

Portugalilaisten punaviinien myynti Alkossa ampaisi vuonna 2020 jyrkkään nousuun: kasvua peräti 72 prosenttia. Lähtötaso oli toki matala. Nykyään Portugali on silti jo neljänneksi suurin punaviinimaa Alkon tilastoissa. Taakse jäävät niin Australia kuin Ranska.

Alko luo itsekin kysyntää valikoimaanottohauillaan, mutta hyvä hinta-laatusuhde auttaa asiaa. Suurelta osin kasvu menee kahden edullisen viinin, 2u Duas Uvasin ja Quinta das Setencostasin piikkiin, mutta valikoimassa on monia muitakin huomionarvoisia viinejä.

Portugalin punaviinit ovat usein sekoitteita. Niihin käytetään alueen omia alkuperäislajikkeita, joita on kaikkiaan yli 500, ja lisäksi paikallisesti nimettyjä versiota yleisistä lajikkeista, kuten Tempranillosta.

Aina tuottajatkaan eivät tiedä, mitä tarhoilla kasvaa.

Reguengos Reserva dos Socios 2015 (18,99 e/erikoiserä) tulee sisämaaan Alentejosta. Viini on jo kehittynyt, mutta potkua löytyy. Tuoksussa on tummia marjoja, mausteita ja maitosuklaata. Maku on kuiva, tanniininen ja keskihapokas, taustalla on runsaasti hedelmäisyyttä. Tanniinit pehmenevät dekantoimisella.

 

Niepoort Dão Rotulo Tinto 2017 (13,99 e) tulee Dãon graniittitasangolta läheltä rannikkoa. Perinteisen portviinivalmistajan pöytäviinin tuoksussa on kirsikkaa ja muita punaisia marjoja. Maku on täyteläinen ja keskihapokas, kohtalaisen tanniininen. Monikäyttöinen ruokaviini.

 

Crasto Superior 2016 (18,80 e) saa nimensä tarhoilta, jotka sijaitsevat Douro-joen yläjuoksulla. Tuoksu on tumman marjaisa ja hennon yrttinen. Maku on kuiva ja keskihapokas, napakan tanniininen, ja siinä on aistittavissa tummia marjoja, yrttejä sekä tammikypsytyksen tuomaa suklaata ja kookosta.