Päivän kuva: Trendikalastaja Melasniemi ja designsaalis avannosta

Antto Melasniemi
Talvisesongin mukainen menu ja suomalainen muotoilu ovat ravintoloitsija Melasniemen vetonaulat. Kuva Kaisa Rautaheimo.

Lontoolaiset saivat viime syksynä maistaa karjalanpaistia ja vispipuuroa sekalaisista Iittalan astioista istuessaan Artekin tuoleilla muodikkaassa Hackneyn kaupunginosassa.

Tilapäis- eli pop up -ravintola Hel Yes! oli osa suomalaisen muotoilun vientiviikkoja, jotka Suomen Lontoon Instituutti järjesti. Instituutti on veronmaksajien rahoittama.

Veronmaksajat ovat lähinnä ravintola-asiakkaan roolissa Hel Yesin pian alkavalla kaksiviikkoisella vierailulla vanhassa varastohallissa Helsingin Verkkosaaressa. Ravintolan ulkoasu ja 120 asiakaspaikan koko pysyvät samoina, mutta menu vaihtuu sesongin mukaiseksi.

”Lapin Kulta, Iittala ja Helsingin tukkutori ovat rahoittajia. Toivottavasti ruokaa myydään niin, että saamme tästä myös palkkaa”, ravintolakonseptin keksinyt Antto Melasniemi sanoo.

Melasniemi tuli tunnetuksi HIM-yhtyeen kosketinsoittajana, perusti bändistä lähdettyään pari ravintolaa ja on viime kesinä myös kuratoinut Helsingin Flow-festivaalin hienohkon ruoka-alueen.

Kolmen ruokalajin yllätysmenu on Verkkosaaressa hiukan kalliimpi kuin Lontoossa. Se on myös noin kympin hintavampi kuin menut Melasniemen muissa ravintoloissa, helsinkiläisissä Kuurnassa ja Ateljé Finnessä. Hel Yes! oli loppuunvarattu vuodenvaihteeseen mennessä.

Tilapäisravintolalla on vetonauloja, jotka muualta puuttuvat: paikalla pyörii videoteos, jonka on luonut luonnonläheisestä otteestaan tunnettu taiteilija, parin vuoden takainen Ars Fennica -ehdokas Maria Duncker.

Sisustuksen on suunnitellut Linda Bergroth, tarjoilijoiden puvut Diesel-palkittu Heikki Salonen. Puolikokeellisen konemusiikin ammattilaiset T. A. Kaukolampi ja Vilunki ovat koostaneet ravintolan suomalaisen soundtrackin.

Lontoossa asuva kuvittaja Mia Wallenius on ravintolan taiteellinen johtaja, eikä tässäkään muotoiluyhteydessä voi välttyä Harri Koskiselta (joka suunnitteli valaisimet) tai Klaus Haapaniemeltä (luova johtaja).

”Lontoossa näimme, miten paikan päälle tuotu keittiö toimii. Ruoassa aiomme siis olla kunnianhimoisempia”, Melasniemi lupaa.

Hel Yes! -ravintola 22.1.-5.2. Kyläsaarenkatu 14, Helsinki.