Olli Ainola vastaa Rauramolle: Päättäjillä on oikeus arvostella journalisteja

Jaakko Rauramo
Teksti
Kustaa Hulkko

Talouselämän Olli Ainolalla ei ole mitään sitä vastaan, että vuorineuvos Jaakko Rauramo kommentoi hänen journalismiaan.

Sanoman hallituksen entinen puheenjohtaja sanoo SK:n haastattelussa, että journalistien kirjoittelua Sanomasta leimaa tietynasteinen ”Sanoma-trauma”: yhtiötä ei arvioida neutraalisti tai objektiivisesti.

Kun Rauramolta pyytää esimerkkiä Sanoma-traumasta, hän vastaa: ”Talouselämän Olli Ainola.”

Olli Ainola, miten kommentoit Rauramon väitettä?

”Journalistin tulee arvostella päättäjiä. Samoin päättäjillä tulee olla oikeus arvostella journalisteja.”

Mutta onko sinulla Sanoma-trauma?

”Vuorineuvos Rauramo on varmaan paras henkilö arvioimaan sitä.”

Ainola kritisoinut Sanoman SBS-kauppoja

Talouselämän toimituspäällikkö Ainola on alun perin Sanoman toimittajakoulun kasvatti. Hän on aloittanut uransa Helsingin Sanomissa mutta tehnyt suurimman osan työurastaan muissa medioissa, muun muassa Suomen Kuvalehdessä.

Viime vuosina hän on arvioinut jutuissaan kriittisesti Sanomaa ja erityisesti yhtiön yli miljardin euron investointia hollantilaiseen SBS-televisioyhtiöön. (SBS-kaupoista SK:ssa 23/2013)

Ainolan mukaan Sanomaa ”vedettiin höplästä” televisiokaupoissa. Viime vuonna hän kirjoitti,  että köyhtynyt Sanoma ei ole enää vahva tekijä alan rakennejärjestelyissä (Talouselämä 19/2012).

”Yhtiön [SBS] isot ohjelmapanostukset ovat epäonnistuneet. Viimeisin floppi oli ohjelma, jossa julkkikset pelleilevät mäkihyppääjinä. Ohjelman nimi oli Lentävät hollantilaiset. Lentävä hollantilainen on tarujen aavelaiva, joka tuottaa epäonnea kaikille, jotka sen näkevät. Tuo kohtalo väijyy nyt Sanomaa”, Ainola kirjoitti Talouselämän numerossa 11/2013.