Monet teatterit tekivät satumaisia tuloksia koronavuonna – Tukien avulla jopa puoli miljoonaa euroa voittoa

Teatterit säästivät rajoitusten aikana muun muassa henkilöstökuluissa.

koronavirus
Teksti
Samuli Suonpää

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kulttuuriala on kärsinyt koronapandemiasta johtuvista rajoituksista.

Monelle valtionosuusrahoitteiselle teatterille koronavuosi oli kuitenkin suuri taloudellinen menestys, käy ilmi Suomen Kuvalehden selvityksestä.

Korona-avustukset ja toiminnan pysäyttämisestä syntyneet säästöt ylittävät menetetyt lipputulot miljoonilla euroilla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi vuonna 2020 teattereille yhteensä noin 20 miljoonan euron avustukset kahdessa erässä. Tukea myönnettiin ”koronapandemian johdosta aiheutuvaan lisärahoitustarpeeseen”.

Avustuksen tavoitteena oli turvata teatterien selviäminen, kun rajoitukset sulkivat näyttämöt ja lipputulot jäivät saamatta. Samaan aikaan myös teatterien kulut putosivat, kun esitykset peruttiin ja henkilöstö lomautettiin. Lopulta osa teattereista tienasi koronatuilla ja säästötoimilla paremmin kuin olisi tienannut esittävällä taiteella.

Teatterin tiedotuskeskus Tinfo julkaisee vuosittain kesäkuussa teatteritilaston, jossa kerrotaan myös taloustietoja kaikista valtionosuusrahoitteisista teattereista. Toimitus sai haltuunsa kahden viikon päästä julkaistavan tilaston alustavat tiedot, joita varmistettiin muista lähteistä.

 

Parhaan tuloksen koronavuonna teki Tampereen Teatteri Oy. Se sai ministeriön avustusta vuonna 2020 yhteensä 1,6 miljoonaa euroa.

Tampereen Teatterin viime vuoden tilikausi oli yli 500 000 euroa voitollinen, kun tulos vuotta aikaisemmin oli peräti yli puoli miljoonaa euroa tappiollinen.

Vuonna 2020 lipputulot putosivat noin kaksi miljoonaa euroa, kun vuonna 2019 ne olivat neljä miljoonaa euroa. Samaan aikaan säästettiin kuitenkin noin miljoona euroa henkilöstömenoissa ja puoli miljoonaa euroa muissa toimintakuluissa.

Tilinpäätöksestä käy ilmi, että Tampereen Teatteri kirjasi saamastaan 1,6 miljoonan euron tuesta vuodelle 2020 tuloksi vain 1,2 miljoonaa euroa.

Loput kirjataan tuotoksi vuodelle 2021. Mikäli koko avustus olisi tuloutettu vuodelle 2020, tilikausi olisi ollut lähes 900 000 euroa voitollinen.

Erinomaiseen tulokseen yltivät myös Oulun, Porin ja Seinäjoen kaupunginteatterit sekä Tampereen Komediateatteri. Niistä jokainen sai korona-avustuksena yli 400 000 euroa ja jokaisen tilikausi oli yli 300 000 euroa voitollinen.

Helsinkiläisen Q-teatterin toiminnan turvaamiseksi ministeriö myönsi avustusta 222 000 euroa. Teatterin tilikausi 2020 oli lopulta 282 000 euroa ylijäämäinen. Teatteri olisi siis ollut voitollinen ilman koronatukeakin.

Tilanne oli samanlainen myös viidessä muussa teatterissa: Hämeenlinnan Teatterissa, Kotkan kaupunginteatterissa, Tanssiteatteri Erissä, Teatteri Jurkassa, Teatteri Eurooppa Neljässä ja Teatteri Mukamasissa.

Kaiken kaikkiaan yli kahdessakymmenessä teatterissa tilikauden voitto vuonna 2020 oli 50 000 euroa tai enemmän. Vain kolmen valtionosuusrahoitteisen teatterin tulos vuonna 2020 oli yli 50 000 euroa alijäämäinen. Valtionosuusteattereita on noin 60.

Suurimmat tappiot koettiin Helsingin kaupunginteatterissa, lähes 400 000 euroa, sekä Kemin kaupunginteatterissa ja Svenska Teaternissa, molemmat noin 50 000 euroa.

Osassa teattereita taloudellinen tilanne saattaa olla vielä parempi kuin tilinpäätöksissä näytetään. Osa saaduista avustuksia kirjataan teattereissa tuotoksi vasta vuodelle 2021, mikäli tukea ei edellisenä vuonna ehditty käyttää.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvoksen Katri Santtilan mukaan avustusten jakaminen perustui harkintaan.

”Hakemuksia käsiteltäessä katsottiin lipputulojen menetyksiä ja mahdollisia lomautuksia sekä teatterien suunnitelmia tulevasta.”

”Tämä oli koronatuki tilanteeseen, jossa laitokset eivät voineet olla olleet auki.”

Kävikö tässä niin, että ministeriö korvasi tulojen menetyksiä ja teatteri piti itse hyödyn syntyneistä säästöstä vai ajattelenko tätä jotenkin väärin?

”Ei ajattelutapasi täysin virheellinen ollut. Siellä varmaankin on tällaisiakin tilanteita.”

Myös kolmas avustuskierros lähestyy.

Hakuaika kevään 2021 korona-avustuksiin päättyi 27. toukokuuta. Tällä avustuskierroksella koronapandemian johdosta aiheutuvaan lisärahoitustarpeeseen on museoille, orkestereille ja teattereille varattu 15,5 miljoonaa euroa.

Päätökset avustuksista pyritään tekemään ennen juhannusta.

”Ja sitten juuri ennen vuodenvaihdetta tulee valtion tulee valtion koronatuki tilille, pam.”

Tampereen Teatterin toimitusjohtaja ja teatterinjohtaja Mikko Kanninen kertoo, että kun näyttämö oli suljettu, teatteri striimasi netissä esityksiä muun muassa sote-yksiköille. Digitaalisiin esityksiin lippuja myytiin yli 20 000, ja ilmaisnäytökset mukaan laskien katsojamäärä oli hänen arvionsa mukaan jopa 250 000.

Maksullinen lipunmyynti kuitenkin romahti.

”Onhan me otettu, herranjestas, tosi lujaa takkiin”, Kanninen sanoo.

”Oli pakko sopeuttaa toimintaa tosi rankasti. Vuoden 2021 budjetti on 3,7 miljoonaa pienempi kuin vuoden 2020 budjetti. Me teimme lähes neljän miljoonan leikkaukset toimintaamme.”

TT Oy teki kuitenkin puoli miljoonaa euroa voittoa?

”Täähän on kummallinen juttu. Se johtuu siitä, että teatterithan pelaavat kassavirralla, ei tuloksella. Se tarkoittaa sitä, että jos kassassa on rahaa, teatteri pystyy toimimaan. Teatterit voivat tehdä vaikka 700 000 euroa tappiota jollain tilikaudella. Tilikaudethan menevät ärsyttävästi keskelle kautta eli tulokset eivät itse asiassa sano mitään.”

Kun esityksiä jouduttiin perumaan ja lippurahoja palauttamaan, oli tarpeen säästää.

”Ja sitten juuri ennen vuodenvaihdetta tulee valtion tulee valtion koronatuki tilille, pam.”

Kannisen mukaan tukiin liittyi epävarmuutta, mikä selittää monen muunkin teatterin voitollista tulosta.

”Mehän jouduimme koko ajan pelaamaan niin, että me emme saa valtiolta euroakaan, koska jokainen tukipaketti on ollut ihan herrassa ja eduskunnan äänestyksistä kiinni.”

 

Teatterinjohtaja korostaa, että omaa henkilökuntaa ei lomautettu lainkaan. Henkilöstösäästöt on saatu freelance-työntekijöistä. Korona-avustuksiin ollaan tyytyväisiä.

”En voi kritisoida ainakaan Tampereen Teatterin puolesta. Meiltä on kysytty, mitkä meidän tappiot ovat olleet ja avustus on suhteutettu siihen. Minulla ei ole siihen mitään valittamista.”

”Freelancerit ovat kyllä tunteneet tämän (tilanteen) nahoissaan.”

Kanninen harmittelee, että freelancerit ovat usein jääneet työttömyyskorvauksen varaan. Hän arvioi entiselle kulttuuriministeri Annika Saarikolle (kesk) tulleen ”ihan yllätyksenä”, miten laaja freelance-kenttä on.

”Koko kulttuurialaa ei sillä tueta, että laitetaan vähän rahaa laitosteattereille.”

Tampereen Teatterin syksyn pelastaa Agatha Christien näytelmä Eikä yksikään pelastunut.

”Se on myynyt hyvin syksyksi. Meillä kävi sellainen säkä, että meillä sattui olemaan omassa ohjelmistossa juttu, joka sattui ensi kaudelle vetämään.”