Kuusamo­ kutsuu

Mikko Levón järjestää odotetun Epäjohdonmukaisten tanssiaiset -musiikkifestivaalin vanhalla golfkentällä.

musiikki
Teksti
Markus Ånäs

”En näe kyllä mitään sellaista, ainakin toivoisin, ettei sitä olisi liikaa”, Mikko Levón parahtaa.

Kyse on eksotiikasta, jota voisi kuvitella olevan ilmassa, kun kuusamolaisella golfkentällä juhlitaan Epäjohdonmukaisten tanssiaiset -musiikkifestivaalia.

”Toivon, että yleisössä olisi paikallisiakin. Toisaalta ymmärrän, että Helsingistä tulevalle juhlat voivat olla elämysmatkailua.”

Levón (s. 1983) on kokenut vaihtoehtoisten musiikkifestivaalien järjestäjä. Hän on ollut luomassa Turkuun kahta festivaalia: Ilmiötä ja H2Ö:tä.

Niistä tuli puhuttuja tapauk­sia osin tapahtumapaikkojensa vuoksi. H2Ö järjestettiin Ruissalon vanhalla telakalla, Ilmiö Uittamon vanhalla tanssi­paviljongilla.

”Kaikki asettui mielessäni perspektiiviin, kun kävelimme M.A. Nummisen kanssa Uittamolla ja hän kertoi, että kyllä, tuttu paikka on. Numminen oli käynyt siellä ensimmäistä kertaa 1950-luvulla, kun hän soitti Unto Monosen yhtyeessä.”

Matka Kuusamoon on Lévonille kotiinpaluu. Hän vietti Kuusamossa kouluajat.

Järjestäessään tapahtumaa hän asui viime kesän ystävänsä leirintäalueella teltassa, nyt m­ökissä. Epäjohdonmukaisten tanssiaiset -festivaalin yhtye­kattaus tarjoaa laajan ja kansainvälisen näkymän indie-­kentän muusikoihin: Echo & The Bunnymen, The Brian Johnstown Massacre, Faust, Spiri­tualized.

Kotimaiset kokeneet Jimi T­enor, Timo Kaukolampi ja Aavikko takaavat perustan, Lau Nau ja Pekko Käppi trendikkyyden. Erikoisuutena on Jor­i Hulkkosen johtama Acid Symphony Orchestra.

Toisaalta pohjoisen äänimaisemaakin on: Länsipohjasta tulevat muun muassa The Meänland ja Talonpoika Lalli, Lapista Niillas Holmberg ja Reindeer Kalashnikov. Kuusamolaistaustainen Come Inside tekee paluu­keikan.

Ulkomaisia yhtyeitä Epäjohdonmukaisten tanssiaiset -festivaalilla on niin paljon, että kuljetus on osoittautumassa haastavaksi. Levón kertoo, että jos hän olisi tiennyt Kuusamon lentokentän menevän juuri tänä kesänä remonttiin, festivaalin järjestämistä olisi luultavasti siirretty.

”Nyt kuljetamme artistit Oulun lentokentältä. Sieltä ajaa tänne pari tuntia. Olen manipuloinut esiintyjiä sillä, että sama aika menee Lontoon keskustaan, jos lentää halpalento­­yh­tiöllä Lutoniin tai Stanstediin.”

Tapahtumien järjestämisen Levón aloitti opiskeluaikana Turussa. Ensimmäiset tilaisuudet olivat Bar Päiväkodissa. Telakkamiljöö tai tanssi­paviljonki olivat jo isompia areenoita, mutta hylätty golfkenttä on aivan toista maata.

”Aika paljon lippuja on myyty myös ulkomaille. Yhteydenotoista päätellen kiinnostus kohdistuu juuri siihen, että tämä on vanha golfkenttä. Erikoista”, kertoo heinätöit­ä kylliksi tekemään joutunut Levón.

Se, että alue ei ole palvellut koskaan vastaavassa käytössä, luo lisähaasteita. Kaikki pitää suunnitella ensimmäistä kertaa.

”Ja sitten on vielä byrokratia. Se vie elinvoimasta noin 85 prosenttia”, Levón sanoo.

”Kokemuksesta tiedän, että lopulta ne luvat tulevat, kun on tarpeeksi vääntänyt. Mutta aina menee viime hetkille.”

Kuusamo on muuttunut sin­ä aikana kun Levón on ollut sieltä pois. Keskustan raitti on hiljentynyt, Ruka taas räjähtänyt isommaksi.

”En ole hiihtokeskusihmisiä, mutta onneksi se ei ole mikään Levi vielä. Toisaalta nyt täällä ei ainakaan majoituskapasi­teetti lopu.”

Suomen villissä idässä, Koillismaan korpimailla ja Lapin soilla, trendikkyys tarkoittaa nuorille jotain muuta kuin etelän suurissa kaupungeissa.

Yamahan moottorikelkass­a pitää olla turbo, ja mönkij­ä ei ole koskaan kartanomalli­n Honda vaan aina Polaris, joho­n saa alumiiniset vanteet ja teippi­sarjat.

Miss Stuntbum keulii vaaleanpunaisella prätkällä ja kaiken yllä kaikuu J­arkkoK­uuluttajaYlläs­järven vesi- ja lumimoottorikelkkakilpailuista tuttu rehevä Länsipohjan murre.

Ei siis ihme, että myös Epäjohdonmukaisten tanssiaisissa kiihdytellään mönkijöillä.

”Kenttä on niin laaja, että päätimme heti järjestää kaikki kuljetukset tapahtuma-alueella niillä.”

Ja loppuun onkin hyvä tiedustella, mikä moottorikelkka saa Levónin sydämen sykkimään.

”Ilman muuta se on Vinha 55. Sitä valmistettiin Perniössä W­ihurin tehtailla 1980-luvulla.” 

Epäjohdonmukaisten tanssiaiset (Rukajärven golfkenttä, Kuusamo) 2.–5. elokuuta.

Oikaisu:

Juttua muutettu 21.7.2023 kello 20.10. Epäjohdonmukaisten tanssiaiset -tapahtuman nimen kirjoitusasu korjattu johdonmukaiseksi.