Tekstin talo haluaa olla kirjallisuuden nostatushuone

Laura Serkosalon Tekstin talo lupaa ”satunnaisia törmäämisiä” ja matalan kynnyksen keskustelutilaisuuksia.

kirjallisuus
Teksti
Niina Holm

Ykkönen, nelonen ja kutonen ovat meidän, toiminnanjohtaja Laura Serkosalo sanoo ja osoittaa punaisen tiilitalon kerroksiin.

Seisomme syksyllä avattavan Tekstin talon edustalla, entisen Elannon Leipätehtaan sisäpihalla Sörnäisissä, Helsingissä.

Kuusikerroksinen suurleipomo rakennettiin vuonna 1923. Ylimmässä kerroksessa olivat uunit.

Osin suojellun rakennuksen remontointi on vielä kesken. Taloon syntyy toimisto- ja kokoustiloja sekä tiloja ravintolalle ja kirjakaupalle. Kuudenteen kerrokseen, sinne paistokerrokseen, valmistuu 200-neliöinen esitystila. Korkea tila on omiaan monitaiteisille esityksille ja kirjallisuustapahtumille.

Yhteisellä ja avoimella tilalla halutaan tukea ja edistää kirjallisuutta ja sen uusia muotoja.

”Kirjallisuustalojahan on, mutta me olemme siinä poikkeuksellinen yhteisö, että kokoonnumme tekstin ympärille”, Serkosalo huomauttaa.

”Tutkimme tekstin mahdollisuuksia, eikä kyse ole vain kaunokirjallisuudesta. Tietokirjallisuus, filosofia ja esitystaide tuovat tekstiin omia ulottuvuuksiaan.”

Tekstin talosta tulee Serkosalon sanoin kirjallisuuden nostatushuone: paikka, jossa teksti-ideat kohoavat toteuttamista vaille valmiiksi. Tekstin talosta löytyy myös tiloja, joissa ideoita voi lähteä kokeilemaan tuoreeltaan.

Serkosalo (s. 1974) tunnetaan pitkän linjan kirjallisuusjärjestövaikuttajana. Haave Tekstin talosta on elänyt hänen mielessään vuodesta 2009.

Nuoren Voiman Liiton tuoreena toiminnanjohtajana hän etsi liitolle uusia toimitiloja. Yhtenä ajatuksena oli jakaa tila muiden kirjallisuusalan toimijoiden kanssa. Sopivaa paikkaa ei vielä silloin löytynyt.

Kymmenen vuotta myöhemmin Tekstin taloa alettiin puuhata määrätietoisemmin. Serkosalo ja Nuoren Voiman Liitto saivat liittolaisen Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat -yhdistyksen Markku Hoikkalasta. Tekstin talo ry:n perustamiskokous pidettiin syksyllä 2019.

Tekstin talon toimijat edustavat tekstialan ydintä. Alivuokralaisia ovat muun muassa Suomen kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto, Tutkijaliitto ja kirjoittajakoulutusta tarjoava Kriittinen korkeakoulu.

Tekstin talolla on vetovoimaa paitsi valtakunnallisesti myös kansainvälisesti. Berliinin kokeileva kirjallisuustalo Lettrétage on sopinut vierailun ensi syksylle.

Serkosalon mukaan paikallinen ja valtakunnallinen toiminta on saatava kuitenkin ensin vakiintumaan.

Toimintaa käynnistellään nyt Koneen Säätiön, OKM:n ja Helsingin kaupungin myöntämien rahoitusten turvin. Suuriin kansainvälisiin hankkeisiin tähdätään viiden vuoden jälkeen.

Toiminnanjohtaja Serkosalo vastaa Tekstin talon toimintamallin kehittämisestä. Hän sanoo olevansa kirjallisuusalan välittäjä, se jonka puoleen voi kääntyä kun haussa on yhteistyökumppani.

Tekstin talo on paitsi tilahanke, myös kirjallisuussisältöjen yhteistyöprojekti. Keskeiselle paikalle kantakaupunkiin avautuvaan kulttuuritaloon ei tuoda ainoastaan valmiita sisältöjä, vaan toimijat ja vuokralaiset kehittävät ideoita yhdessä kaupunkilaisten kanssa.

”Tekstin talon ytimessä ovat kohtaamiset, satunnaiset törmäämiset ja matalan kynnyksen keskustelutilaisuudet”, Serkosalo kuvailee.

Tekstin talossa järjestetään lukupiirejä, kirjailijahaastatteluja, luovan kirjoittamisen kursseja, festivaaleja ja lukudraamaa. Uusissa tiloissa toimii lisäksi yrityksiä, kuten kustantamoja, kirjallisuusagentuuri ja äänikirjastudio.

Tulevasta ohjelmasta on julkistettu Helsingin kaupunginorkesterin ja runoilijavieraiden yhteistyönä syntyvä konsertti. Tanssiva karhu -runopalkinto jaetaan syksyllä Tekstin talossa.

”Kirjallisuuden, runouden ja kritiikin kuolemasta huhutaan, mutta me vastaamme kuolemapuheeseen elämäpuheella”, Serkosalo innostuu.

Ainoa, mikä saattaa olla kuolemassa, on alan rahoitus. Mutta yhteisö, joka lisää joukkovoimaa, voi ainakin puhua koko alan toimijoiden rahoituksen puolesta.

Serkosalon unelma alkoi yhteisestä tilasta ja kopiokoneesta. Nyt Tekstin talo kasvaa ja kohoaa sitä mukaa kun hän luo tilaa yhdessä koko kirjallisuuskentän kanssa. 

Tekstin talo (Lintulahden­katu 3, Helsinki) aukeaa loppu­vuodesta 2023.