Kanava valitsi parhaan tietokirjan: ”Voittaja vapauttaa kiinalaiset naiset nyrkin ja hellan välistä”

Enemmän kuin puoli taivasta -kirja valaisee, keitä ovat Kiinan 700 miljoonaa naista.

historia
Teksti
Suomen Kuvalehti

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Enemmän kuin puoli taivasta sai vuoden parhaalle tietokirjalle myönnettävän Kanava-palkinnon. Tiina Airaksisen, Elina Sinkkosen ja Minna Valjakan toimittama kirja kertoo kiinalaisen naisen asemasta historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa.

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön vuonna 2012 perustama tunnustuspalkinto jaettiin tänään Suomen Kuvalehden satavuotisjuhlassa Vanhalla ylioppilastalolla. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Enemmän kuin puoli taivasta on poikkeuksellisen monipuolinen, asiantunteva ja hyvin kirjoitettu kirja, joka tuo suomalaisille lukijoille paljon uutta tietoa tärkeästä aiheesta”, palkintoraadin puheenjohtaja ja Kanava-lehden vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen luonnehtii palkittua kirjaa.

Airaksisen, Sinkkosen ja Valjakan toimittaman kirjan painopiste on nykyajassa, mutta ajankohtaisia tapahtumia ja ilmiöitä käsitellään myös historian kautta. Vaikka naisen asema on kiinalaisessa kulttuurissa ollut pitkään miehille alisteinen, naiset ovat antaneet eri aikoina oman vahvan panoksensa maan kehitykseen.

Kolmen toimittajan lisäksi kirjan tekoon on osallistunut kymmenen muuta kirjoittajaa. Heidän artikkelinsa käsittelevät muun muassa Kiinan koulutusjärjestelmää, perhepolitiikkaa ja työmarkkinoita sekä naisten roolia politiikassa ja taiteessa.

”Vaikka teoksen painopiste on naisten kokemuksissa, se valaisee Kiinan historiaa ja yhteiskuntaa laajemminkin. Kirja vapauttaa kiinalaiset naiset nyrkin ja hellan välistä”, Lappalainen arvioi.

Miltä nyt tuntuu, Tiina Airaksinen?

”Upealta. Meidän unelmana on ollut ensinnäkin, että saadaan julkaistua tämä kirja. Nyt saadaan vielä lisäksi valtavan hieno arvonanto, eli jotain on osattu tehdä oikein”, Airaksinen sanoo.

”Tämä teos on johdanto aiheeseen, eli peli on avattu. Kenties me tai jotkut muut jatkavat tästä eteenpäin.”

 

Palkittu kirja on useamman vuoden työn tulos. Kirjoittajat kertovat tarttuneensa aiheeseen huomattuaan naisten jäävän useimmissa Kiinaa käsittelevissä kirjoissa sivuosaan.

Tiina Airaksinen sanoo, että länsimaalaiset katsovat Kiinaa useimmiten talouden ja politiikan värittämästä näkökulmasta. Naisten vinkkelistä Kiina näyttäytyy hieman erilaisena.

”Monilla tuntuu olevan sellainen käsitys, että kiinalaiset naiset ovat yhä hellan ja nyrkin välissä. Toivottavasti pystymme kirjan avulla muuttamaan tätä kuvaa”, Airaksinen sanoo.

Hänen mukaansa naisilla on ollut Kiinassa mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä, perheeseensä, koulutukseensa ja työhönsä.

Kun puhutaan kiinalaisista naisista, kyse on merkittävästä joukosta maailman väestöstä. Heitä on melkein 700 miljoonaa, joten päivitetylle tiedolle on tarvetta.

Naisten asema Kiinassa on jatkuvasti muuttumassa. Perheiden elämään ja vaihtoehtoihin on vaikuttanut syntyvyyden säännöstelyn höllentäminen. Tiukasta yhden lapsen politiikasta on pikku hiljaa siirrytty kahden lapsen politiikkaan.

”Nyt kuitenkaan kaikki kiinalaiset naiset eivät enää halua sitä toista lasta. Ensinnäkin se on kallis, mutta naisilla voi olla halua kouluttaa itseään tai edetä työuralla”, Airaksinen sanoo.

Naiset ovat siirtymässä takarivistä yhteiskunnan aktiivisiksi toimijoiksi. Heistä on tullut roolimalleja nuoremmille sukupolville.

”Naisia on politiikassa, professoreina ja tutkijoina”, Airaksinen sanoo. ”Kiinalainen nainen voi tehdä mitä vain.”

Palkitussa kirjassa on henkilökuva ensimmäisestä naistaikonautista. Liu Yang laukaistiin avaruuteen lennolla Shenzhou 9 kesäkuussa vuonna 2012.

Viidennen kerran jaettu Kanava-palkinto myönnetään vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle. Kaikkiaan 21 kustantajaa lähetti raadille 142 teosta, joista palkintoraadin jäsenet, toimittaja Johanna Korhonen ja Turun yliopiston poliittisen historian professori Vesa Vares, valitsivat viisi ehdokaskirjaa.

Tiina Airaksinen, Elina Sinkkonen ja Minna Valjakka (toim.): Enemmän kuin puoli taivasta. Kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa. Art House 2016, 483 sivua.
Tiina Airaksinen, Elina Sinkkonen ja Minna Valjakka (toim.): Enemmän kuin puoli taivasta. Kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa. Art House 2016, 483 sivua.

 

Tiina Airaksinen (s. 1968) on PhD ja työskentelee Helsingin yliopistossa Aasian tutkimuksen yliopistonlehtorina. Hän on erikoistunut imperialismin, nationalismin ja kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen tutkimukseen.

Elina Sinkkonen (s. 1983) on DPhil ja vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa. Hän on tutkinut muun muassa kansallista identiteettiä ja nationalismia sekä Kiinan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Minna Valjakka (s. 1975) on filosofian tohtori, joka on erikoistunut Kiinan ja Itä-Aasian nykytaiteeseen. Hän on työskennellyt viimeksi kansainvälisessä Aasian tutkimuksen instituutissa (IIAS) Leidenissä Hollannissa. Vuonna 2017 hän aloittaa tutkijana Singaporen kansallisessa yliopistossa.