Joulun ensi-illat kotisohvalla

Disney panostaa nyt suoratoistoon.

elokuva
Teksti
Kalle Kinnunen

Mulan on eepos naissoturista keisarien ajan Kiinassa. Niki Caron ohjaama näytelty uusintaversio 23 vuoden takaisesta animaatioelokuvasta on kallein naisen ohjaama elokuva koskaan. Soul on taas Pixar-studion uusi, kunnianhimoinen animaatioelokuva jazzmuusikon humoristisesta sielunvaelluksesta.

Mulanin ja Soulin piti olla Disneyn tämän vuoden suuria ensi-iltoja. Niitä ei kuitenkaan nähdä elokuvateattereissa.

Pandemian jatkuessa Disney ei jäänyt odottelemaan, kuten useimmat muut Hollywood-studiot, jotka panivat valmiit tuotteensa määräämättömäksi ajaksi hyllylle. Yhtiön suoratoistopalvelu Disney+ on saatu markkinoille suuressa osassa maailmaa. Se näyttää elokuvat yksinoikeudella Suomessakin.

Disney menettää satojen miljoonien eurojen lipputulot. Elokuvateatterit ovat olleet suurille viihde-elokuville kaikista kannattavin jakeluvaihe. Toisaalta kuukausimaksulliset suoratoistopalvelut muuttavat ajattelua.

Disney+ on myyntiä suoraan kuluttajalle. Esimerkiksi Suomessa ostetusta 12 euron elokuvalipusta palaisi alle puolet takaisin Yhdysvaltoihin Disneyn arkkuun.

Disney+ maksaa seitsemän euroa kuukaudessa, ja tilaaja saa valtavan valikoiman Disneyn elokuvia ja sarjoja. Yhtiö saa rahan kokonaisuudessaan.

Perhe maksaisi elokuvalipuista toki moninkertaisen summan yksinäiseen katsojaan verrattuna. Kuukausimaksullisen palvelun tilaaja harvoin katkaisee tilaustaan nopeasti.

 

Pandemia kiihdyttää muutoksia, jotka olivat jo käynnissä. Ajureita ovat toisaalta ihmisten jääminen kotiin ruudun ääreen, toisaalta elokuvateatterien tilanne: ne ovat menettäneet neuvotteluasemansa.

Elokuvateatteriketjut ovat perinteisesti edellyttäneet kolmen kuukauden yksinoikeuden uusiin elokuviin ennen kuin niitä jaellaan tallenteina tai suoratoistossa. Nyt testataan tapoja toimia ilman valkokangasta.

Elokuvastudioista Disney ja Warner ovat ensimmäisinä saaneet valmiiksi omat suoratoistopalvelunsa. Kova kilpailija Netflix ehti hallita bisnestä vuosien ajan. Pandemia ei ole runnellut sen osakekurssia juuri lainkaan, päinvastoin: pysy kotona -osakkeet ovat porskuttaneet.

 

Disney-konsernin suurin liiketoiminnan ala ovat huvipuistot, joihin liittyy matkailu- ja majoitusbisnestä laajemminkin. Disneyn osakkeen arvo putosi maaliskuussa puoleen siitä, mitä se oli vuoden alun huipussa.

Huvipuistojen haasteet jatkuvat, mutta sijoittajien usko Disneyyn on palannut. Osake on taas huippulukemissa. Syy on Disney+:n menestys: se saavutti viiden vuoden tilaajatavoitteensa vain kahdeksassa kuukaudessa. Suoratoisto on yhtiön tulevaisuuden avain, määritteli toimitusjohtaja Bob Chapek lokakuussa.

Tilaajille pitää tarjota koko ajan jotain uutta. Nyt jännitetään, mitä tapahtuu Marvel-elokuville.

Supersankarit ovat olleet katsojatilastojen kärjessä jo vuosia, mutta pandemian vuoksi 2020 on ensimmäinen kalenterivuosi ilman Marvel-leffoja sen jälkeen, kun Disney osti yhtiön ja nousi sen avulla suurimmaksi Hollywood-tuottajaksi. Vielä näyttäisi siltä, että puoli vuotta hyllyllä ollut Black Widow tulee perinteisellä tavalla elokuvateatterijakeluun toukokuussa 2021.

Warner valitsi toisen tien: se panee joulupäivänä Wonder Woman 1984:n sekä suoratoistoon että valkokankaille Yhdysvalloissa. Kokeilu on ensimmäinen laatuaan ja sen onnistuminen varmasti määrittää alan tulevaisuutta.

Mulan (ensi-ilta 4.12.) ja Soul (ensi-ilta 25.12.) Disney+-palvelussa.

Video: Mulan-elokuvan traileri. Lähde: Walt Disney Studios/Youtube. Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.