Netflix panostaa elokuvaan

Suoratoistopalvelun uusin voitto on Venetsian elokuvajuhlien Kultainen leijona.

Televisio 21.09.2018 06:00
kalle kinnunen

Alfonso Cuarónin Roma pohjautuu vapaasti meksikolaisen ohjaajan lapsuuteen.

Martin Scorsesen seuraava elokuva kuuluu hänen uransa kalleimpiin. Tosipohjaisen The Irishmanin pääosia näyttelevät Robert De Niro, Al Pacino ja Joe Pesci. Elokuva kertoo mafiasta ja ammattiyhdistysaktiiveista yli 30 vuoden ajanjaksolla.

Odotettua elokuvaa ei nähdä valkokankaalla useimmissa maissa, ei Suomessakaan. Netflix osti hankkeen kaikki oikeudet ja rahoitti tuotannon.

Scorsese ei ole ainoa ykkösluokan tekijä, joka on juuri nyt työskennellyt suoratoistopalvelu Netflixille tietäen, että iso elokuva tulee saamaan hyvin vähän valkokangasesityksiä. Bourne-toimintaseikkailuja ja tositarinoita (United 93) ohjanneen Paul Greengrassin uusi July 22 kertoo Utøyan joukkomurhasta ja sen jälkipyykistä. Coen-veljesten The Ballad of Buster Scruggs on ison rahan western. Kolmea uutuutta ei olisi olemassa ilman Netflixiä. Kulisseista tihkuneiden tietojen mukaan yhtiö maksoi mukisematta eikä ryhtynyt paimentamaan Scorsesea, vaikka The Irishmanin budjetti paisui 50 prosenttia.

 

Netflixin strategian kutsuminen aggressiiviseksi olisi vähättelyä. Suoratoistopalvelu panostaa sisältöihin vauhdilla, jolla on arvioitu olevan kaksi mahdollista päätepistettä: nousu maailman suurimmaksi sarja- ja elokuvajakelijaksi tai romahdus. Markkinat veikkaavat menestystä. Yhtiön osakkeen arvo on kolminkertaistunut vuoden 2017 alusta, vaikka se on notkahtanut alkukesän huippulukemistaan.

Ensi vuonna Netflix käyttää sisältöihin seitsemän miljardia euroa. 150 miljoonaa Scorsese-elokuvaan ei siis ole erityinen menoerä firmalle, jonka pörssiarvo on Disney-konsernin luokkaa. Sisältökärki on edelleen House of Cardsin ja The Crownin kaltaisten sarjojen tuotannossa.

Elokuvahankintojensa alussa Netflix tilasi esimerkiksi junttikomediapaketin Adam Sandlerilta. Strategiaan kuuluu kuitenkin hyvin erilaisten yleisöjen palveleminen. Se tarkoittaa myös laatuun panostamista. Viime Oscar-kisassa Netflixillä oli neljän ehdokkuuden draama Mudbound sekä parhaana dokumenttina palkittu Käry.

Tunnustusta kertyi syyskuun alussa, kun Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinto Kultainen leijona meni Alfonso Cuarónin (Gravity) perhedraamalle Roma, joka tulee joulukuussa suoraan Netflix-jakeluun. Yhtiö osti elokuvan jo ennen sen valmistumista.

Vaikka olisi houkuttelevaa syyttää Netflixin kaltaista markkinahäirikköä pinnallisuudesta tai laaduttomuudesta, se ei olisi totta. Huomiotaloudessa myös laatu on täky.

 

Venetsia oli käänne suoratoistopalvelujen ja perinteisen elokuvajakelun kilvassa.

Hollywood-studioilta oli kilpasarjan 21 elokuvan joukossa vain kaksi teosta, Netflixiltä peräti kolme, Coenien, Greengrassin ja Cuaronin elokuvat. Netflixin elokuvahankintoja on usein leimannut jokin sisällöllis-markkinoinnillinen haaste.

Varhainen korkean profiilin kaappaus, Beasts of No Nation, oli synkkä tarina lapsisotilaista. Sellaiseen on vaikea myydä elokuvalippuja.

Ahdistava Utøya-elokuva on kaupallisesti hankala teattereille, mutta Netflixille houkutteleva hybridi: 22 July kiinnostaa sekä rohkeita laatuelokuvien ystäviä että kauhukokemuksien etsijöitä.

Asiakassuhteen logiikka on erilainen kuin lipunmyynnistä riippuvaisilla elokuvajakelijoilla. Jatkumon ydin on siinä, että tilaajat pelkäävät menettävänsä jotain, jos irtisanovat Netflixin. Tarjolla tulee olla sisältöä, josta puhutaan.

Bisnesnäkökulmasta The Irishman voi hyvinkin olla sisäänheittotuote, jossa tärkeämpää on sen olemassaolo kuin onnistuminen. Kestäviksi puheenaiheiksi jäävät kuitenkin hyvät teokset.

Valinnat
Tietokirjat

Vankina Venäjällä -kirja kertoo, miten vankileirillä selviytyy – jos selviytyy

Novellikokoelma

Lucia Berlin ei kiillota naistensa elämää.

TEATTERI

Musta Saara on komea mutta jää etäiseksi.

muistelmat

Jorge Luis Borges eli kirjallisuudelle muttei halunnut lukea romaaneja.

Musiikki

Edesmenneen supertähden arkistot avautuvat.

Viinitärpit

3 viiniä syksyn herkkujen seuraan.

Sisältö