Supersankarit ovat Hollywoodin jättimenestys, jolle ei näy loppua

Vuonna 2007 Suomessa nähtiin kaksi supersankarielokuvaa. Ensi vuonna niitä tulee 11. Näin Hollywood muuttui supersankaritehtaaksi.

elokuvat
Teksti
Kalle Kinnunen

Mikä on maailman tuottoisin elokuvasarja?

Ehkä se on James Bond? 007-seikkailuja on tehty 22 kappaletta. Pitkälle keski-ikään ehtinyt agentti on yli 50 vuodessa kerännyt lipputuloja viisi miljardia euroa.

Myös fantasiakirjoihin perustuvat Sormusten herra- ja Harry Potter -elokuvat ovat rahasampoja. Mutta kun rahan arvon muutos huomioidaan, 007 menee yhä niistä ohi. Agentti saa kuitenkin kumartaa sarjakuvasankarien edessä.

Maailman menestynein elokuvasarja on 13-osainen. Sen ensimmäinen osa tuli ensi-iltaan toukokuussa 2008. Kahdeksassa vuodessa sarjakuvakustantamo Marvelin hahmojen seikkailut ovat keränneet kymmenisen miljardia euroa pelkästään elokuvateattereissa.

Näiden Bondiakin tuottoisampien sankarien lista kuulostaa koomiselta: väkivahva trikoomies Kapteeni Amerikka, jolla on tuhoutumaton kilpi. Verrattoman hyvin jousipyssyllä ampuva Haukansilmä. Suuttuessaan jättimäiseksi vihreäksi räyhääjäksi muuttuva Hulk. Iron Man, jolla on lentävä, raskaasti aseistettu metallipuku.