Hyvä elämä: Näistä asioista se koostuu

Hyvä elämä
Teksti
Susan Heikkinen
Hyvä elämä
Kuvakilpailun voitti Mika Elo kuvallaan ”Haaveita”.

Lue tästä lukijoiden kirjoituksia hyvästä elämästä.

Jos 7 500 vuotta elämänkokemusta puhuu, olisiko syytä kuunnella? Sen verran, karkeasti arvioiden, on yhteensä ikää niillä 146:llä lukijalla, jotka osallistuivat SK:n keväällä käynnistämään hyvän elämän pohdintaan. Heistä 102 osallistui kirjoittamalla ja loput valokuvaamalla. Naisia heistä oli kaksi kolmesta.

Kuka hyvästä elämästä haluaa kertoa? 10-91-vuotiaat, tyypillisimmin noin 65-70-vuotiaat – eikä suinkaan siksi, että elämä olisi hyvää vasta eläkeiässä, vaan siksi, että siinä iässä asiaa on aikaa ja viisautta pohtia.

Joukkoon mahtuu sekä maan hiljaisia että yhteiskunnallisia vaikuttajia. Terveitä ja sairaita. Perheellisiä, leskiä ja sinkkuja. Yksi oli ”juovuksissa elämän hyvyydestä”, toinen taas tyytymätön ja uneton. Kynään tarttui niin köyhyysrajan alla eläviä kuin suhteellisen hyvätuloisiakin suomalaisia.

Toimituksessa luettiin lukuisia kokonaisia elämäntarinoita. Joidenkin kirjoittajien hyvää elämää edusti jokin yksittäinen asia: hyvän lähteitä saattavat olla vaikkapa kirjastot, kylmänkukat, teatterinuket tai uskoontulo. Joskus kirjeen sisällöksi riitti yhden onnellisen hetken kuvaus. Toisaalta moni tiivisti kokemuksensa yleispäteviksi, ytimekkäiksi ohjeiksi tai johtopäätöksiksi.

Kuvasadossa taas korostuivat iloiset hetket, luonto, lapset ja vapaa-aika.

Kokonaisuudesta erottui viisi pääviestiä.

1: Hyvä elämä sijaitsee ennen kaikkea jokaisen pään sisällä, se on asennekysymys.
2: Hyvä elämä ei ole helppoa, vaan siihen kuuluu rankkakin kärsimys, jos se kohdalle osuu. Kärsimys on onnen opastenuoli, viiva ilon alla. Huomattavan moni oli kokenut puolison tai lapsen kuoleman, vammautunut tai sairastunut pysyvästi. Silti juuri he kirjoittivat.
3: Hyvä elämä on nykyhetkessä elämistä. Pienestäkin ja tavallisestakin iloitsemista, ei oleilua tulevan odotuksessa tai menneen muistelussa.
4: Hyvä elämä on hyviä suhteita toisiin ihmisiin. Puolisoon, perheeseen, ystävään tai yhteisöön.
5: Raha ja omaisuus on yliarvostettu sivuseikka. Hyvään elämään riittää, että tulee toimeen. Liika omaisuus jopa estää hyvää elämää. Elintasosta puhuttaessa sana vaatimattomuus saa uuden kaiun: se on sitä, ettei vaadi.

Kuvakilpailu ja arvonta

Sivustollamme käynnissä olleen Hyvä elämä -kuvakilpailun voitti turkulainen Mika Elo kuvallaan ”Haaveita”. SK:n raati näki kuvassa oivalluksen hetken.

Kuva ilmentää sitä, että hyvä elämä on nimenomaan hetkessä elämistä, ja että hyvä elämä on siellä missä kukin sen oivaltaa olevan. Kuvassa on herkkä ja hallittu valo sekä kiinnostava sommittelu, ja sen abstrakti taso jättää katsojalle tulkinnan varaa. Kilpailuun kuvattiin paljon aivan pieniä lapsia, joiden joukossa voittajakuvan hieman vanhempi poika näyttäytyi mielenkiintoisena hahmona.

Kaikkien hyvää elämää sanoin tai kuvin pohtineen kesken arvottiin kymmenen Kalevalan sanakirjaa (Otava 2009). Arpa suosi seuraavia: Maria Astrén-Riipi, Kittilä; Maarit Hämäläinen, Kuopio; Pekka Krook, Vantaa; Marja-Liisa Lindell, Espoo; Päivi Meretoja, Kaarina; Ulla Pärssinen, Helsinki; Elvi Rajala, Ypäjä; Maija Saarinen, Tammisaari; Pirjo Solin, Kirkkonummi sekä Emma Tolonen, Tervakoski.