Endless Summer Vacation: Lauluja usvasta

levy
Teksti
Matti Komulainen

Hannah Montana, Ashley O, Miley Hemsworth. Amerikkalaispopin kauhukakara Miley Cyrus on esiintynyt monessa roolissa ja monella nimellä.

Cyrus tuli tunnetuksi pääosanesittäjänä Disney-yhtiön teineille suunnatussa tilannekomediassa Hannah Montana. Hahmon isää näytteli Cyrusin oikea isä, kantritähti Billy Ray Cyrus.

”Ashley O” taas oli brittiläisen scifisarjan virtuaalinen poptähti, jona Miley Cyrus on esiintynyt sittemmin ainakin Glastonburyn festivaalilla. Liam­ Hensworthin sukunimeä Cyrus käytti lyhyeksi jääneessä avioliitossaan australialaisnäyttelijän kanssa.

Laulaja-lauluntekijä on saanut julkisuutta tempauksillaan, jotka ovat mitanneet toleranssia etenkin sukupuoliroolien käsittelyssä. Kannattajat ovat arvostaneet Cyrusin paloa puolustaa naisen oikeutta päättää omasta kehostaan – myös julkisuudessa.

Vastapainoksi Cyrusta on moitittu näkyvyyden kalastelusta alastomuudella ja provosoivilla videoilla. Se, että isä on kantrin isoja vaikuttajia, on paikoin kasvattanut taakkaa: epäilijöiden näkökulmasta tyttären menestys juontuu perheen verkostoitumisesta musiikkialalla. Manageriäiti Tish on huolehtinut Mileyn asioista uran alusta lähtien.

Miley Cyrus, 30, on kaikesta huolimatta saavuttanut levy levyltä enemmän mainetta myös lauluntekijänä. Uusin albumi Endless Summer Vacation vie hänet jälleen uusille tantereille, vaikka otsikko tuo mieleen pikemminkin teinin mielenmaiseman loputtomine kesälomineen kuin aikuisen arkitodellisuuden.

Tuotannollisesti levy on modernin biisinikkaroinnin prototyyppi. Studioon on kutsuttu iso joukko erikoisosaajia, jotka ovat räätälöineet lauluston käsityönä. Miley Cyrus kirjoitti useita raitoja tuottajiensa Michael Pollackin ja GregoryAldaeHeinin kanssa. Luonnosmaisista pianoversioista hiottiin sitten lopulliset teokset. Handstand-raitaa taas oli kirjoittamassa indie-elokuvantekijä Harmony Korine.

Metodi kuuluu lopputuloksessa. Cyrusin käheän lämmin fraseeraus ja mukautuminen monenlaiseen materiaaliin on keskiössä. Kerroksellisessa soinnissa korostuu vallitseva tietokoneohjelmapohjainen tapa luoda musiikkia.

Kukin kappale tuntuu olevan pullollaan toinen toistaan pienempiä detaljeja. Raidoista saa hakemalla hakea ilmaa ja tilaa.

Cyrus on määritellyt Endless Summer Vacationin rakkauskirjeeksi Los Angelesille. Täyteen ahdetun äänimaailman perusteella metropoli kuhisee loputtomiin tunnelmia, makuja ja vivahteita mutta muualta saapuva saattaa kokea itsensä ulkopuoliseksi vallitsevan tukahduttavan savusumun vuoksi.

Miley Cyrus: Endless Summer Vacation. Columbia/Sony, 2023.

Lue myös: Muusikko Ville Vuorenmaa seestyi psykoterapian avulla perheenisäksi – joka laulaa iltapuuron kutsusta