
Trumpetisti ja Esko Aho
Ex-pääministeri Esko Ahon konsulttiyritys Verbatum julkaisee harvakseltaan kirjoja. Tuorein teos kertoo trumpetisti Sylvester ”Hooley” Aholasta (1902–1995), joka oli erittäin tunnettu jazzmuusikko Yhdysvalloissa ja Britanniassa 1920- ja 1930-luvuilla.
Aho törmäsi Suomessa tuntemattomaksi jääneen Aholan nimeen pari vuotta sitten tutkiessaan Helsingin Sanomien vanhoja numeroita omaa kirjaansa varten. Hän alkoi selvittää tämän sukujuuria ja löysi suoran yhteyden äitinsä sukuun Pohjanmaalle.
Aho on kirjoittanut teoksen alkuun 40-sivuisen pienoiselämänkerran, joka hahmottaa Aholan elämäntarinaa suomalaisesta kulmasta. Loppuosa sisältää suomennoksen brittiläisen Dick Hillin vuonna 1993 julkaisemasta teoksesta The Gloucester Gabriel, joka on yksityiskohtainen kuvaus Aholan uran huippuvuosista. Tekstin ovat suomentaneet Matti Laipio ja Hannu Toivanen.
Sylvester Ahola syntyi suomalaiseen siirtolaisperheeseen Lanesvillessa Massachusettsin maaseudulla lähellä Gloucesterin kaupunkia. Hänen musiikilliset juurensa olivat suomalaisessa kansanmusiikissa. Hän opiskeli klassista musiikkia, mutta varsinaiseksi leipälajiksi muodostui jazz.
Monipuolinen muusikko luki vaivattomasti nuotteja. Hän toimi tunnettujen orkesterien trumpetistina New Yorkin, Bostonin ja Lontoon konsertti- ja tanssihalleissa. Hän arvioidaan levyttäneen jopa parituhatta kappaletta, jazzia, iskelmiä ja tanssimusiikkia. Valtaosa äänitettiin Lontoossa vuosina 1927–1931.
1930-luvun lama heijastui vahvasti Aholan elämään. Levytysstudiot eivät tarjonneet töitä entiseen malliin, mutta hän esiintyi edelleen New Yorkin klubeilla ja radiossa. Hyvin verkottuneena hän tunsi orkesterinjohtajat ja keikkapaikat.
Ammattimuusikon ura päättyi 1940-luvun alussa, kun Ahola palasi vaimonsa kanssa kotikyläänsä Massachusettsiin. Ystävät kutsuivat Aholaa Hooleyksi, joka oli alun perin hänen isänsä Jukka Aholan lempinimi. Hän oli saanut sen irlantilaisilta työtovereiltaan, jotka eivät osanneet lausua hänen sukunimeään.
Unohdettu legenda on kiinnostava kuriositeetti suomalaisen jazzin historiassa. Se kertoo suomalaisten muusikoiden ja yleisemminkin siirtolaisten vaiheista Yhdysvalloissa. Ensimmäisen sukupolven siirtolaiset toivat mukanaan suomalaisen kulttuuriperinnön, ja seuraava, amerikkalaistunut sukupolvi kehitti sitä edelleen.
Kirja on taitettu tyylikkäästi. Se sisältää valokuvia Aholan uran varrelta sekä cd-levyllisen näytteitä hänen levytyksistään.
Esko Aho, Matti Laipio, Dick Hill: Unohdettu legenda Sylvester ”Hooley” Ahola. 240 s. Verbatum, 2023.