Seikkailija kävelee

Arvio: Kaikki paitsi käveleminen on turhaa on lämminhenkinen esseekirja.

kirjat
Teksti
Outi Hytönen

Norjalainen kirjailija-kustantaja-seikkailija Erling Kagge on kävellyt etelänavalle, pohjoisnavalle ja Mount Everestille. Kävelyn ihanuutta kuvaavasta kirjastaan hän käyttää kuitenkin enemmän kuin puolet työmatkakävelyn ja muuten vain kävelemisen autuudesta kertomiseen.

Tuttu reitti on joka päivä uusi, ja niinpä kotiovelta lähtevällekin on loputtomasti nähtävää – kun vain osaa katsoa. Kagge seuraa muun muassa tietyn tammen muuttumista ja tekee päätelmiä muiden kulkijoiden eleistä, ilmeistä ja kävelytyyleistä.

Kaikki paitsi käveleminen on turhaa (Art House, 2020) on kävelemisen ylistyskirja. Alkuosa on innostava ja motivoiva. Kokemuksista ja tunteista kertominen vaikuttaa paljon voimakkaammin kuin ”näillä viidellä vinkillä saavutat kävelyn terveyshyödyt” -tyyppisin otsikoin varustetut lehtijutut. Kaggen tekstiä lukiessa tuntuu, että on pakko päästä kävelemään.

Parhaiten Kagge tavoittaa kävelemisen erityisyyden verratessaan sitä nopeampiin vaihtoehtoihin. Kävellessä aika hidastuu. Välimatkat tuntuvat aivan erilaisilta kuin autolla liikkuessa. Kävellessä saa kokea ympäristön kaikilla aisteilla, ja lisäksi pääsee ”vapaalle vyöhykkeelle” kaikista arjen velvoitteista.

Mukavuutta korostavassa yhteiskunnassa kävely on helppo tapa vastustaa kiirettä: ”Elämämme on monilta osin nopeatempoista. Käveleminen on hidasta. Siksi se on yksi tehokkaimmista tavoista nousta vastarintaan.”

Loppua kohti tekstin veto hiipuu. Kagge kertoo seikkailuillaan saamistaan oivalluksista ja muutamien filosofien ajatuksista. Hän on löytänyt kivoja anekdootteja, mutta samalla etäännytään alkupuolen voimakkaasta kokemuksellisuudesta.

Mitään mullistavan omaperäistä Kagge ei kävelemisestä ole keksinyt, mutta lämminhenkisen ja monipuolisen esseekirjan hän on onnistunut arkisesta aiheesta kirjailemaan. Se on hauskan näkökulman tarjoava matkaopas koko maailmaan. Kävellen voi elää enemmän.

Erling Kagge: Kaikki paitsi käveleminen on turhaa. Suom. Kari Koski. 152 s. Art House, 2020.