Selviytymisen taidetta

She Walks in Beauty on spoken word -levy, albumi jolla Marianne Faithfull lausuu 1800-luvun englantilaisten romantikkojen runoja

levy
Teksti
Samuli Knuuti

Jotta pystyy pysymään populaarimusiikissa pinnalla liki 60 vuotta, tarvitsee oman erikoisalansa, jotain minkä osaa paremmin kuin kukaan muu. 74-vuotiaan Marianne Faithfullin supervoima on ollut selviytyminen. Aivan kuin vastoinkäymisten lista ei olisi jo tähän mennessä ollut tarpeeksi pitkä – itsemurhayritykset, 17 vuoden heroiiniriippuvuus, kodittomuus, bulimia, rintasyöpä, C-hepatiitti – vuosi sitten sen jatkoksi tuli korona.

Kun Faithfull makasi keväällä 2020 tehohoidossa tajuttomana useita viikkoja, vaikutti siis pitkään siltä, että hänen alkuvuodesta aloittamansa 21. albumi jäisi kesken. Jäähyväisprojektiksi levy olisi ollut osuva: She Walks in Beauty on spoken word -levy, albumi jolla Faithfull lausuu 1800-luvun englantilaisten romantikkorunoilijoiden runoja. Byron, Keats, Shelley, Tennyson, Wordsworth; koko tuttu vanha sakki. Ne olivat hänen nuoruutensa suosikkeja.

Musiikin albumille on tehnyt Nick Caven yhteistyökumppanina tunnettu Warren Ellis, joka rakentaa osin ambienttia ja osin neoklassista maisemaa kehystämään lausuntaa. Popmusiikkia tämä ei siis varsinaisesti ole. Yhteistyökumppaneina levyllä vierailevat muun muassa Brian Eno, Nick Cave ja Vincent Ségal.

Vaikka itsekin kirjoittajana lahjakas Faithfull on antanut albumille vain äänensä, kaikki on rakennettu sen ympärille. Eikä ihme, sillä Faithfullin matala ja runneltu ääni, jossa kuuluvat vuosikymmenten tupakanpoltto, huono elämä ja valekuristustaudin aiheuttamat vauriot, on instrumentti, jonka jokainen tulkitsija haluaisi – vaikka harva olisi valmis elämään sellaisen tuottaneen elämän.

Faithfullin äänessä kuuluu ennen kaikkea hengissä pysymisen uljaus, siinä on jotakin kuolevaisuuden yli kurottavaa, aivan kuin sen tulkitsemissa pitkälti toistasataa vuotta vanhoissa runoissa. Kaikki tämä on hyvin osuvaa, sillä Faithfull on koko uransa ilmaissut itseään miehisten yhteistyökumppaniensa kautta.

Hän nousi pinnalle 1960-luvulla ”Mick Jaggerin muusana” ja on sen jälkeen coveroinut Kurt Weillia, Bertolt Brechtia ja Noël Cowardia sekä antanut Tom Waitsin ja Jarvis Cockerin kirjoittaa kappaleita itselleen.

She Walks in Beauty on yksi pala lisää Faithfullin uran mosaiikkiin. Siitä muodostuu kuva yhtä lailla hänestä itsestään kuin tavoista, joilla kirjallisuus ja musiikki ovat viimeisen vuosisadan aikana kohdanneet. Toivottavasti se ei jää viimeiseksi.

Marianne Faithfull: She Walks in Beauty. BMG, 2021.