Riisuttu saarnamies

Arvio: Nick Caven konserttialbumi on pelkistetty rockelämys.

musiikki
Teksti
Tero Alanko

Tummaan mittatilauspukuun sonnustautunut pitkänhuiskea mies kävelee tyhjän rakennuksen halki ja asettuu yksinäisen flyygelin ääreen. Hän esittää hienon valikoiman omia laulujaan. Niiden välissä mies ei sano sanaakaan.

Uudella konserttilevyllä Nick Cave, 63, riisuu musiikistaan kaiken turhan. Tällaisia nämä laulut olivat ennen kuin ne annettiin muiden muusikoiden käsiteltäviksi. Tällaisiksi ne tehtiin.

Nick Caven ja hänen Bad Seeds -yhtyeensä piti lähteä mittavalle kiertueelle huhtikuussa. Se peruuntui pandemian takia.

Caven soolokonsertti Lontoon Alexandra Palacessa järjestettiin kuin korvauksena menetyksestä. Heinäkuussa striimattu esitys kuvattiin etukäteen ja editoitiin huolella.

Idiot Prayer -levylle mahtuu 22 Lontoossa esitettyä laulua. Mukana on yhtä lailla niin 1980-luvun klassikoita (Sad Waters, The Mercy Seat) kuin viimevuotisen Ghosteen-albumin musiikkia. Erityisen hyvin ovat esillä omakohtaisen The Boatman’s Call -levyn (1997) kappaleet. Monet albumin lauluista on kirjoitettu joko muusikko P J Harveylle tai reaktiona taiteilijaparin eroon. Cavella ja Harveylla oli lyhyt suhde 1990-luvun puolivälissä. Harvey jätti heroiiniongelman kanssa painineen Caven puhelinsoitolla: ”Olin niin yllättynyt, että lähes pudotin huumeruiskuni”, Cave on kertonut.

Video: Nick Cave: Galleon Ship. Lähde Nick Cave & The Bad Seeds/Youtube. Jos et näe videota, voit katsoa sen tästä linkistä.

Pianistina Nick Cave ei ole virtuoosi, mutta hän säestää itseään varmaotteisesti ja laulujen tunnelmia taitavasti korostaen. Toisinaan Caven koulimaton baritoniääni särkyy korkeita säveliä tavoitellessaan. Se tekee musiikista vain inhimillisempää, koskettavampaa.

Nick Caven musiikin ydin piilee hänen sanoituksissaan. Yksi toistuva teema on jatkuva sisäinen kamppailu, jonka kuvaamiseen Cave käyttää mielellään raamatullista sanastoa. Oman lausuntonsa mukaan Cave ei ole uskossa, mutta ei myöskään ateisti.

Koronaeristäytymisen alkuaikana Nick Cave kirjoitti 12 lyyristä rukousta belgialaisen Nicholas Lensin säveltämän L.I.T.A.N.I.E.S.-kamarioopperan libretoksi. Joulukuussa ooppera julkaistaan Lensin kotona tehtynä nauhoituksena.

Nick Cave, Idiot Prayer – Nick Cave Alone At Alexandra Palace. Bad Seed Ltd. Nicholas Lens ja Nick Cave, L.I.T.A.N.I.E.S. Deutsche Grammophon.