Analyysi kiihtyy

Aapo Vuori valmistui musiikkitieteilijäksi, pyrki Savonlinnan oopperajuhlille ja laulaa bileyhtye Portion Boysissa.

musiikki
Teksti
Oskari Onninen

Kun koronapandemia alkoi keväällä 2020, Aapo Vuorella oli ura suunniteltuna. Hän oli 24-vuotias, opiskeli musiikkitiedettä Jyväskylän yliopistossa ja aikoi kesällä Savonlinnan oopperajuhlien näyttämömestariksi. Hän halusi musiikkialalle, mutta oli vetänyt johtopäätökset, että ammatti löytyisi ehkä näppärimmin tuotantopuolelta.

Mutta niin vain oopperajuhlat peruttiin. Syksyllä Insta­gramissa tuli vastaan ilmoitus. Pitkän linjan bilebändi Portion Boysin miksaaja, entinen musiikkitieteilijä hänkin, välitti tietoa, että yhtye etsii uutta solistia. Tarvittiin mies, joka laulaisi kovaa ja korkealta.

Hyvin spesifit toiveet, Vuori ajatteli, haki ja valittiin.

”Mä oon aina ollut hyvä laulamaan tilauksesta muiden biisejä”, hän sanoo.

Vuonna 2021 Portion Boys julkaisi ensin singlen Kyläbaari, sitä seurasi Vauhti kiihtyy, ja sen jälkeen, noh, vauhti on kiihtynyt.

Portion Boysilla on jälleen edessään täpötäysi festivaalikesä, 43 keikkaa, ja soittoajat ovat parempia kuin koskaan.

”Viime kesänähän lähestymistapa oli vielä enemmän määrä kuin laatu. Nyt se määrä on ruhtinaalliset viisi keikkaa vähemmän”, Vuori sanoo.

”Ruisrock, Provinssi, Ilosaari, Qstock eivät ole vielä meitä huolineet. Heillä on tietty linja, ja he eivät ilmeisesti ole vielä nähneet, että me edustettaisiin sitä. Mutta ei ole kynnyskysymys päästä noille festivaaleille soittamaan. Ihan hyvin meillä menee tälläkin konseptilla.”

Metallimusiikin kuuntelijat ovat genreuskollista väkeä. Hevi on paskimmillaankin parasta, kuuluu slogan.

Vuori on käynyt musiikkilukion ja varusmiessoittokunnan ja opiskellut laulua. Silti muut genret kuin metalli jäivät kuuntelematta. Erityisen pimennossa pysyi kotimainen pop ja vielä sitä enemmän pop-uskottavuuden ulkopuolella operoivat bilebändit, kuten Portion Boys.

Sen hän sattui silti näkemään vuonna 2019 keikalla entisessä kotikaupungissaan Jyväskylässä.

”Mua ihmetytti, että on pelkästään taustanauha, rummut ja pelkkiä lauluja siinä päällä. Ja kun kiinnitin sanoituksiin huomiota, se oli kulttuurishokki.”

Mutta Vuori on musiikkitieteestä valmistunut filosofian maisteri – gradu käsitteli taustamusiikin käyttöä elokuvafestivaalilla –  joka perkaa tutkijan työkaluilla omaakin yhtyettään.

Hänestä Portion Boysin musiikin käyttötarkoitus on ­”ambienssin” luominen.

”Monien juttu on se, että ne tekevät esityksen ja performanssin, joka vaatii keskittymistä. Me voidaan sanoa, että kyse on bilemusiikista, joka ennen kaikkea luo tilaisuuteen hyväntuulisuuden. Se on riittävän yksinkertaista siihen, ettei sitä tarvitse tapittaa silmä kovana.”

”On ehdottomasti lupa unohtua välillä vaikka juttelemaan jonkun kanssa, mutta kun lavalta nykyään katsoo, harvemmin sellaista kuitenkaan näkee.”

Yliopistossa Vuori on oppinut, että hyvän popkappaleen yksiselitteistä reseptiä on mahdoton teoretisoida.

”Jälkikäteen voidaan analysoida ja jossitella, että tästäkö jiposta se menestys johtui.”

Hän on tyytyväinen siihen, ettei hänen tarvitse osallistua Portion Boysin kappaleiden tekemiseen. Tarttumapinta poppiin on kuulemma niin ohut.

Biisintekijä Mikael ”El Meissel” Forsby ei ole opiskellut lainkaan musiikkia.

”Sillä on edelleen käsikarvabarometri. Jos karvat nousee ja tulee kylmikset, niin se tietää, että biisi toimii. Mulla ei ole ollut sitä sen jälkeen, kun mä opiskelin musiikin teoriaa, ja veikkaan, että kaikki musiikkitieteilijät ovat pilanneet samalla tavalla aivonsa”, hän sanoo.

”Mä oon yrittänyt opetella sitä takaisin.”

Haastattelua edeltävällä viikolla Vuori on käynyt katsomassa saksalaista metalliyhtye Rammsteinia kahdesti, Vilnassa ja Helsingissä. Hänen käsivarteensa on tatuoitu bändin jäsenten piirroskarikatyyrit Sehnsucht-levyn kannesta.

Siellä hän sentään pystyi nauttimaan: hän tuntee biisit niin edestakaisin, ettei niissä ole enää analysoitavaa.

Lavassa sen sijaan oli.

”Ei se monoliitti näyttänyt enää niin ainutlaatuiselta, koska ne on käyttäneet sitä jo vuodesta 2019. Ja kun Rammsteinilla tuli on keikoilla se pääjuttu, niin onhan pyrotekniikka aika vanha keksintö.”

Lue myös: Arvio: Pet Shop Boys ei ole koskaan pettänyt yleisöään

Portion Boys. 22.6. Himos Festival (Jämsä), 23.6. Power Park Juhannus (Alahärmä), 24.6. Kapakanmäki Kaikkien aikojen juhannus (Tuulos).