Viinaralli Viroon käynnistyy jälleen

alkoholi
Teksti
Pekka Anttila

Alkoholin veronkorotukset käynnistävät uudelleen viinanhakumatkat Viroon. Maahantuonti on muuttumassa ammattimaiseksi.

Laivamatkustajia alkoholiostoksineen
Alkoholiveron korotukset ovat lisänneet yksityistä matkailijatuontia. Kuva Hannu Kivimäki / Lehtikuva


Kesähelteet ovat houkutelleet suomalaiset terasseille ja janoiset lomalaiset taluttavat huimilla alennuksilla ostettuja mäyräkoiria kotiin. Tästä huolimatta panimoteollisuus näkee taivaalla synkkiä pilviä.

Alkoholiveron korotukset ovat saaneet yksityisen matkailijatuonnin uudelleen vauhtiin, ja alan yrittäjät ovat huolissaan. Panimoliiton johdosta Suomen Satamaliittoon heinäkuussa siirtynyt Timo Jaatinen arvostelee kovin sanoin valtion tempoilevaa veropolitiikkaa.

Suomessa tehtiin ensimmäinen merkittävä alkoholiveron alennus vuonna 2004, ja sen seurauksena alkoholin kulutus kasvoi. Mutta Timo Jaatisen mukaan kulutus olisi lähtenyt kasvuun joka tapauksessa, kun Viro liittyi Euroopan unioniin ja rajat avautuivat.

”Jostain syystä Suomeen syntyi kuitenkin suunnaton hysteria siitä, että alkoholiveron alennus oli virhe. Mutta ei se ollut erehdys, kulutus kasvoi pääasiassa sen vuoksi, että tuonti Virosta lisääntyi”, sanoo Jaatinen, jonka mielestä silloista valtiovarainministeriä

Antti Kalliomäkeä (sd) on turhaan syytetty asiasta.

Jaatisen mielestä Suomessa podetaan edelleen kollektiivista huonoa oloa viiden vuoden takaisesta veronalennuksesta. Jo vuonna 2008 alkoholiveroja sitten korotettiinkin – väkiviinojen 15 prosenttia ja muiden juomien 10 prosenttia. Tuorein, kymmenen prosentin korotus tehtiin tämän vuoden tammikuussa. Ja lokakuussa on edessä jälleen kaikkia alkoholijuomia koskeva 10 prosentin veronkorotus.

”On aika erikoista, että eduskunta nostaa alkoholiveroa kolmannen kerran peräkkäin eikä se edes herätä mitään keskustelua.”

Kansanterveyden kaapu

Timo Jaatinen harmittelee sitä, että jo kertaalleen hallinnassa ollut tilanne on nyt sotkettu uudestaan.

”Meillä on jokin ihmeellinen käsitys, että alkoholin juominen riippuu sen hinnasta ja saatavuudesta. Juuri missään muualla maailmassa tähän yhtälöön ei uskota. Hyvä esimerkki on viinin käytön arkipäiväistyminen. Viinien myynti kasvaa tasaisesti jopa taantuman aikana, koska kulttuuri muuttuu ja viinistä on tullut ruokajuoma. Ei sillä ole mitään tekemistä hinnan, saatavuuden tai alkoholipolitiikan kanssa.”

Jaatinen sanookin, että alkoholin kulutuksen makrolukuihin tuijottaminen on enemmän poliittista keskustelua kuin itse asiaan vaikuttamista.

”Kyse on valtiovallan tarpeesta saada verotuloja, tarve vain puetaan kansanterveyden kaapuun.”

Viron liityttyä Euroopan unionin jäseneksi toukokuussa 2004, Suomi ei alkoholin veroalen vuoksi kärsinyt tilanteesta juuri lainkaan. Kulutusta pystyttiin ohjaamaan siten, että suomalaiset ostivat alkoholinsa Suomesta. Arvonlisäverot ja alkoholiverot maksettiin Suomeen.

Timo Jaatinen ihmettelee, että vuoden veronalen kokemuksista ei opittu mitään. Yksityistuonti kääntyi kasvuun jo viime vuonna. Alkuvuonna kasvua on ollut kahdeksan prosenttia. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä panimojuomien kokonaismyynti laski lähes neljä prosenttia.

”Jos yksityistuonti ja tilastoimaton kulutus lisääntyvät, niin ensimmäinen ja merkittävin kärsijä on valtio. Se menettää merkittävästi verotuloja. Seuraavaksi kärsivät kotimainen kauppa ja ravintolat. Pitkässä juoksussa tässä sahataan omaa oksaa, en väheksyisi lainkaan asian kerrannaisvaikutuksia.”

Kotimaisen kysynnän pienenemiseen vaikuttavat myös muut tekijät. Epävarman taloustilanteen vuoksi ihmiset tinkivät kaukomatkoista ja valitsevat lomakohteekseen esimerkiksi Viron. Edullisen alkoholin lisäksi etelänaapurissa voi käyttää kaikenlaisia palveluja kylpylöistä lähtien.

Suomenlahden ylitykseen houkuttelevat myös uudet nopeat laivat. Varustamot ovat lisänneet kapasiteettiaan juuri Tallinnan-liikenteessä.

”Nyt on luotu kaikki mahdolliset edellytykset Viron-tuonnin kasvulle. Tämä on pois kotimarkkinan elvytyksestä”, Jaatinen ihmettelee.

Lestin heitto loppui

Viron EU-jäsenyys ei tuonut Suomeen esimerkiksi olutjobbareita, koska oluen hinta laski ja päivittäistavarakaupan kilpailu piti hinnat alhaalla.

Tullin tutkintapäällikön Esko Hirvosen mukaan poliittisilla päätöksillä on merkittäviä vaikutuksia muuhunkin kuin alkoholin vähittäiskauppaan.

”Tullin tekemät takavarikot putosivat alkoholiveron alentamisen jälkeen noin kymmeneen prosenttiin. Lasku oli dramaattinen. Aikaisemmin takavarikoiden määrä oli jopa 120 000 litraa vuodessa, mutta sitten ne putosivat alle 10 000 litraan.”

”Suurin osa salakuljetetusta viinasta oli pirtua, jota meillä oli valtavia määriä takavarikossa. Mutta sitten venäläinen ja virolainen pirtu hävisivät markkinoilta käytännöllisesti katsoen kokonaan”, Hirvonen kertoo.

Samalla loppui laiton alkoholikauppa ja lestin heittäminen.

Suomen alkoholimyynnistä yksityisen matkailijatuonnin osuus on 13 prosenttia. Se on jo enemmän kuin kaikkien anniskelupaikkojen yhteenlaskettu myynti. Alkon osuus on 35 prosenttia, muu vähittäismyynti on 35 prosenttia.

Veronkorotusten vuoksi tulli on nyt huolissaan yksityistuonnin muuttumisesta yhä ammattimaisemmaksi. Alkoholia tuodaan maahan laillisesti, mutta sitten se myydään eteenpäin laittomasti. Viime vuonna salakuljetusrikoksia paljastui lähes 600.

Hyvä esimerkki uudesta ilmiöstä saatiin äskettäin, kun Lahden tullin rikostorjunta sai päätökseen laajaa ammattimaista alkoholin välitystä ja törkeää veropetosta koskeneen tutkinnan. Joukko suomalaisia miehiä toi Virosta noin 110 000 litraa siideriä, lonkeroa sekä olutta ja myi ne edelleen yksityishenkilöille.

”Valvonnan kannalta tilanne on äärimmäisen hankala ja uusia keinoja kokeillaan jatkuvasti”, Hirvonen sanoo.

Esimerkiksi internetissä on kaupiteltu viiniä jo pitkään, nyt uusin tulokas on Alkotaxi. Se lupaa verkkosivuillaan toimittavansa alkoholia Viron hinnoilla Suomeen.