Vierailukielto olisi monelle kova paikka – näin hoivakodeissa varaudutaan ikäihmisille vaaralliseen koronaan

Vakavien koronasairastumisten ja tautiin kuolemisen riski on korkein yli 80-vuotiailla.

Alkuviikosta sosiaali- ja terveysministeriö kutsui yksityisiä hoitoalan palvelutuottajia keskusteluun. Hoivakodeissa seurataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, kuntien ja muiden viranomaisten ohjeistuksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Viranomaiset eivät ole antaneet rajoituksia esimerkiksi vierailujen osalta, mutta hoivakodit ovat itse ottaneet käyttöön omia keinojaan varautuakseen tilanteeseen.

Torstaina iltapäivällä 12. maaliskuuta hallitus tiedotti päättämistään toimista, joilla jarrutetaan covid-19-taudin leviämistä Suomessa.

Pääministeri Sanna Marin totesi, että riskiryhmien, eli iäkkäiden ja perussairaiden ihmisten kanssa on noudatettava ”erityistä harkintaa ja varovaisuutta”.

Kansainvälisesti kuolemantapauksia ja vakavia tautitapauksia on ollut eniten yli 70-vuotiailla, joilla on jo ennestään jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla.

Hoivakotiyksiköissä on odotettu, muutetaanko viranomaisohjeistusta lähipäivinä. Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus julisti koronaviruksen pandemiaksi keskiviikkoiltana 11. maaliskuuta.

Attendo ilmoitti jo keskiviikkona 11. maaliskuuta pyytävänsä palvelukodeissa asuvien ikäihmisten omaisia toistaiseksi välttämään vierailuja.

 

Suurin osa Attendon asukkaista on yli 80-vuotiaita, ja siksi oma linjaus katsottiin tarpeelliseksi, kertoo liiketoimintajohtaja Virpi Holmqvist.

Varsinaisia rajoituksia tai kieltoja voi ainoastaan antaa viranomainen, Holmqvist huomauttaa. Omaisia pyydetään huomioimaan tilanne.

Jos asukas esimerkiksi viettää elämänsä viimeisiä hetkiä, vierailut järjestetään niin, että muidenkin asukkaiden turvallisuus varmistetaan. Tehostetusta käsihygieniasta ennen fyysistä kosketusta ja sen jälkeen on muistutettu yksiköissä.

Henkilökuntaa on myös pyydetty seuraamaan omaa yleiskuntoa. Nuhassa töihin ei tulla.

Attendo on perustanut oman valmiusryhmän, joka seuraa viranomaisten ohjeistuksia. Mitään paniikkia Attendon hoivakodeissa ei Holmqvistin mukaan ole.

”Ilmapiiri asukkaidemme keskuudessa on rauhallinen.”

 

THL on kehottanut flunssaoireisia jättämään vierailut ikäihmisten luona tekemättä.

”Jos olet vähääkään sairas, soita mummolle – älä mene käymään”, THL tiedottaa.

THL:n ohjeisiin nojataan Uudenmaan Seniorikodeissa. Yksiköissä seurataan viranomaisten linjanvetoja, eikä omia vierailukieltoja ollut torstaina aamupäivään mennessä annettu, kertoo toimitusjohtaja Lauri Romppanen.

Isompia kokoontumisia, kuten pari kertaa vuodessa järjestettäviä omaisten iltoja, on peruttu. Omaiset ovat Romppasen mukaan ymmärtäneet asian hyvin.

Vaikka ennaltaehkäisyn merkitys ymmärretään, vierailukiellot voisivat olla monelle kova paikka. Kaikilla asukkailla ei vieraita välttämättä muutenkaan käy. Moni taas odottaa tapaamisia innolla.

”Vierailut ovat äärimmäisen tärkeitä heille, jotka ovat niin onnekkaita, että on läheisiä, jotka välittävät ja tykkäävät käydä vierailemassa ja tuomassa kukkia pöydälle.”

 

Tiukoissa hygieniakäytännöissä ei Romppasen mukaan ole työntekijöille oikeastaan mitään uutta. Virusten vaarat ikäihmisille tunnetaan, koska kausi-influenssaan ja norovirukseen varaudutaan aika ajoin muutenkin.

”Hoitoalan työntekijät ovat hyvin tottuneita toimimaan kausi-influenssan tai norovirusten kanssa, koska hoivakodin asukkaille kausi-influenssa on hyvin usein kohtalokas sairaus, joka vie viimeiselle matkalle.”

Asukkaiden keskuudessa seurataan pandemiauutisointia.

”Totta kai julkinen keskustelu vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin ja herättää kysymyksiä.”

Koska omaisilla on mahdollisuus tulla hoivakoteihin melko vapaasti, hoitajat eivät aina kohtaa vierailijoita. Siksi sisäänkäynteihin ja oville on kiinnitetty ohjeita.

Lisäksi muistutetaan hygieniasta ja siitä, miten aivastaa niin, etteivät pöpöt leviä laajalle. On myös kartta, jossa kerrotaan, missä päin maailmaa tartunnan on voinut saada, jos omainen on vieraillut riskialueella.

 

Esperi Caren Oulussa sijaitsevan hoitokoti Ainolan yksikönjohtaja Maiju Tuisku luottaa henkilöstönsä osaamiseen.

”Henkilökohtaisesti koen yksikköni henkilöstön osaamisen niin vahvaksi, etten koe huolta siitä, etteikö oikeaoppinen ja ohjeiden mukaiset toimintatavat heidän toimestaan toteutuisi.”

”Realistinen ja hyvä ennakointi ja varautuminen ovat tärkeimmät työkalut tämän tilanteen haltuun saamiseksi.”

Arki on pysynyt yksikössä normaalina uusia varotoimenpiteitä lukuun ottamatta. Toimintaohjeita päivitetään yhtiön sisäiseen tiedotuskanavaan.

Työntekijöitä varten on avattu työterveyshuollon neuvontalinja, johon otetaan yhteyttä, jos herää epäilys koronatartunnasta. Sisäiseen käyttöön on perustettu myös koronaneuvonta, johon ollaan yhteydessä, jos mielessä on muuta kuin akuuttia kysyttävää.

Terveet omaiset ovat toistaiseksi tervetulleita vierailemaan.

”Meillä ei voi vierailla, jos sairastaa hengitysinfektiota tai muuta tartuntatautia. Lähtökohtaisesti itse toivon, että tämä olisi itsestäänselvyys myös muina aikoina. Lisäksi pyydämme koronaviruksen epidemia-alueilta palanneiden odottavan 14 vuorokautta ennen meillä vierailua”, Tuisku kertoo.

Omaisia ohjeistetaan hygienia-asioissa ja heidän kanssaan keskustellaan, jos huolia herää.

Juttua päivitetty 12.3. kello 14.55. Lisätty tieto hallituksen tiedotustilaisuudesta ja siitä, että riskiryhmien kanssa asioivilta edellytetään erityistä varovaisuutta.