Vain elämää -ohjelmalle kova takaisku: Jussi Hakulinen ei anna julkaista Joutsenlaulu-versiota levyllä

”Kyse on periaatteesta”, sanoo Jussi Hakulinen. ”En halua rahaa, vaan nukkua yöni rauhassa.”

Joutsenlaulu
Teksti
Tero Alanko

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kaikki alkoi sattumasta.

Tammikuun lopussa Jussi Hakulisen naisystävä luki iltapäivälehdestä Sunrise Avenue -yhtyeen Samu Haberin haastattelua. Haber kertoi esittävänsä tulevassa Vain elämää -ohjelmassa Yön ison klassikkobiisin ja jännittävänsä, tuliko sittenkin haukattua liian iso pala.

”Siitä oli helppo päätellä, että kyseessä on Joutsenlaulu”, Hakulinen sanoo.

Hakulisella on omien kappaleidensa kustannusoikeudet. Toisin sanoen hän hallinnoi niiden käyttöä itse.

Hakulinen vakuuttaa, että ei tule antamaan lupaa ohjelmassa esitettävän Joutsenlaulu-version julkaisemiseen missään muodossa.

”En voi ilmeisesti kieltää sen esittämistä televisiossa, mutta mihinkään muuhun julkaisuun en suostu. Kyse on periaatteesta”, hän sanoo.

Vain elämää -ohjelman tiimoilta Hakuliseen saatiin yhteys vasta sen jälkeen, kun kuudes kausi oli kuvattu.

Hakulisen vastauksen jälkeen Universal Musicin, Warner Musicin ja Banijay-tuotantoyhtiön edustajat rupesivat soittelemaan ja lähettelemään sähköposteja Hakuliselle yrittäen kääntää hänen päänsä.

Hakulisen mukaan vaikutti siltä, että levy-yhtiöt olivat hädissään.

”Joutsenlaulu on minulle tärkeä, henkilökohtainen biisi.”

Jussi Hakulinen kertoo tottuneensa siihen, että ensin hoidetaan luvat kuntoon ja vasta sitten ruvetaan tekemään. Levy-yhtiöiden toimintaa hän pitää amatöörimäisenä ja epäkunnioittavana.

Joutsenlaulu on minulle tärkeä, henkilökohtainen biisi. Se on myös minun omaisuuttani. On outoa, jos tällaista pyyntöä ei noudateta”, Hakulinen ihmettelee.

”Kaiken lisäksi kyseessä on uusi sovitus kappaleesta. Siitä puuttuvat kaikki kolme riffiä ja viimeiset, tarinan kannalta tärkeät säkeistöt. Nyt se on kuin kirja tai elokuva, josta puuttuu loppuratkaisu.”

Kappaleen sisällön muuttaminen on pätevä syy uuden version kieltämiselle. Yleensä kappaleiden tekijät tosin katsovat sitä läpi sormien ja biisejä esitetään ja julkaistaan koko ajan erilaisina versioina.

”Olemme kommunikoineet tästä asiasta Jussin lakimiehen kanssa. Hän on reklamoinut aiheesta ja me ollaan siihen vastattu”, sanoo Warner Musicin tuotantojohtaja Asko Kallonen.

Alusta asti Vain elämää -ohjelmaa tekemässä olleen Kallosen mukaan tilanne on ainutlaatuinen.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun joku ei halua biisiään esitettävän ja julkaistavan. Jos Jussi pitää kiinni periaatteestaan, Samu Haberin versio jää luultavasti julkaisematta.”

Jussi Hakulisen puolesta asiaa hoitaa musiikintekijöiden – säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien – etujärjestön Elvis ry:n lakimies Henri Nieminen. Hän ei halua kommentoida tapausta tässä vaiheessa millään tavalla.

 

Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry:n operatiivinen johtaja Risto Salminen sanoo, että Teoston rooliin ei kuulu kommentoida yksittäisiä tapauksia.

”Biisin uudestaan sovittamisesta tai muuntelusta on tietysti olemassa säännökset, mitkä määrittävät, milloin pitää pyytää lupa. Ne määrittävät myös asiat, jotka osapuolten on sovittava keskenään. Kyse on siis oikeudenhaltijoiden välisestä keskustelusta”, Salminen toteaa.

Teosto myöntää esitys- ja tallennusluvat asiakkaidensa teoksille, mutta sellaisissa tilanteissa, joissa on kyse esimerkiksi teoksen muuntelusta eli sovittamisesta Teostolla ei ole roolia. Mahdollisen uuden sovituksen tekijä joutuu pyytämään luvan alkuperäisen teoksen tekijältä eli tässä tapauksessa Jussi Hakuliselta.

Jos Joutsenlaulun uutta versiota ei julkaista fyysisellä levyllä ja Spotifyn kaltaisissa suoratoistopalveluissa, se saattaa vaikuttaa merkittävästi musiikkiteosten käyttöoikeuksiin tulevaisuudessa.

”Tuollaista asiaa on vaikea arvioida etukäteen”, Salminen sanoo. ”Biisejä julkaistaan koko ajan erilaisissa käyttöyhteyksissä. Ja varmasti jätetään myös julkaisematta.”

”Emme pysty emmekä halua arvioida, vaikuttavatko yksittäistapausten ratkaisut jollain lailla siihen, miten päätöksiä biisien käyttämisestä tai käyttämättä jättämisestä eri tuotannoissa tehdään. Kyse on siitä keskustelusta, mitä oikeudenhaltijoiden ja biisien käyttäjien pitää keskenään käydä. Teostolla ei ole siinä roolia.”

”Ollilla ei ole mitään tekemistä sen biisin kanssa.”

Vain elämää -sarjan viidennellä kaudella, joka esitettiin syksyllä 2016, oli parhaimmillaan 950 000 katsojaa. Ihmisten kiinnostus sarjaa kohtaan ei tunnu laantuvan.

Vain elämää -ohjelman kappaleista tehdyt kokoelmat ovat poikkeuksetta kuuluneet vuoden myydyimpien levyjen joukkoon. Sarjan ensimmäisen tuotantokauden esityksistä tehty kokoelma on myynyt peräti 164 000 kappaletta. Se on 2000-luvun myydyin albumi Suomessa.

Monista ohjelmassa esitetyistä lauluista on tullut jättihittejä.

Esimerkiksi Mikael Gabrielin viimesyksyinen versio Hectorin Lumi teki enkelin eteiseen -laulua on kuunneltu Spotifyssa yli 7 miljoonaa kertaa.

Jussi Hakulinen sanoo, ettei ole ”tippaakaan kiinnostunut” siitä, kuinka paljon Joutsenlaulun uusi versio tulisi myymään tai soimaan.

”En halua rahaa, vaan nukkua yöni rauhassa. Siksi en tule kirjoittamaan nimeäni minkäänlaiseen julkaisusopimukseen.”

Hakulinen erosi Yöstä juhannuksena 1985. Sen jälkeen hän on tehnyt Yölle lauluja satunnaisesti.

Vain elämää -ohjelmassa esitettävät Jussi Hakulisen kappaleet ovat Joutsenlaulu, Rakkaus on lumivalkoinen ja Särkynyt enkeli. Kun Joutsenlaulu ilmestyi Yön Nuorallatanssija-levyllä vuonna 1984, Hakulinen lauloi sen itse.

Vuonna 1995 järjestetyssä Radiomafian äänestyksessä Joutsenlaulu valittiin kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi biisiksi.

”Ollilla [Olli Lindholm] ei ole mitään tekemistä sen biisin kanssa. Myös muu bändi vihasi Joutsenlaulua niin paljon, että ei suostunut esittämään sitä keikoilla.”

 

Rakkaus on lumivalkoinen -laulusta sopiminenkaan ei sujunut ongelmitta. Vain elämää -ohjelmassa sen esittää Robin.

Myös Robinin tulkinta on hyvin erilainen kuin Yön alkuperäisversio. Siinä ei esimerkiksi kuulla tekstin viimeistä säkeistöä, jossa todetaan, että Jumalaa ei ole olemassa.

”Tein kappaleesta hassun tarjouksen. Kyseessä oli siis lähinnä vitsi. Sanoin, että ilman ’vaikkei ole Jumalaa’ -riviä version hinta on 15 000 euroa ja kyseisen rivin kanssa 10 000 euroa. Siitä maksettiin mukisematta isompi summa”, Jussi Hakulinen kertoo.

Hakulista huvittaa rahasta puhuminen. Hän naurahtaa, että hänen ensimmäinen levytetty tekstinsä oli punkyhtye Appendixille tehty Ei raha oo mun valuuttaa.

”Siitä on noin 35 vuotta, mutta vieläkään ihmiset eivät usko, että olen tosissani.”

Kahden viime vuoden aikana Hakulinen, 52, on päässyt taas laulujen tekemisen makuun. Tulevan soololevyn kappaleista on valmiina noin puolet. Sitä ennen ilmestyy Varietee 83 -yhtyeen levy, jolla kuullaan muun muassa Yön ensialbumilta pois jääneitä biisejä.

Selkäkipuihin määrätyt särkylääkkeet olivat yksi syy Hakulisen kuivaan kauteen. Niiden takia hän oli koko ajan ”enemmän tai vähemmän sameana”.

Nyt Hakulinen on laihtunut kymmeniä kiloja ja pärjää ilman jatkuvaa lääkitystä.

”Pari vuotta sitten lääkäri sanoi, että mun kroppa ei ole tehty 120-kiloiselle. Että olen kohta pyörätuolissa, jos en tee asialle jotain. Oli pakko muuttua.”

 

Vain elämää -ohjelman kuudes tuotantokausi kuvattiin tammikuussa Espanjan Aurinkorannikolla. Sen ensimmäinen jakso esitetään Nelosella perjantaina 21. huhtikuuta

Kuudennen kauden osallistujat ovat Irina, Tiktak-yhtyeessä laulanut Petra, Robin, Nikke Ankara, Samu Haber, Olli Lindholm ja Laura Voutilainen. Ensimmäisenä on vuorossa Olli Lindholmin päivä, jolloin esitetään kolme Jussi Hakulisen Yö-yhtyeelle säveltämää ja sanoittamaa laulua.