Totuuspuntari: Nykyhallitus on tehnyt Suomen lähihistorian suurimmat etuuskorotukset kaikkein pienimpiin etuuksiin?

Väite

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja puolustaa nykyhallituksen perhepolitiikkaa ja torjuu väitteet siitä, että köyhät lapsiperheet olisi jätetty oman onnensa nojaan.

”Nimenomaan näissä kaikkein pienimmissä etuuksissa eli äitiyspäivärahoissa, vanhempainrahoissa ja isyysrahoissa on tehty Suomen lähihistorian suurimmat etuuskorotukset ja nyt on tehty myös ratkaisu lapsilisien sitomisesta indeksiin.”

Selvitys

Sampsa Katajan väite pitää osittain paikkansa.

Nykyhallituksen aikana vanhempainpäivärahan vähimmäismäärää on nostettu vähimmäistyöttömyysturvan tasolle eli aiemmasta 15,2 eurosta/päivä nykyiseen 22,04 euroa/päivä.

”Korotusta voi pitää merkittävänä. Tosin se on edelleen vähemmän kuin esimerkiksi takuueläke”, sanoo tutkimuspäällikkö Minna Salmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Vuonna 2009 nykyhallitus nosti lisäksi kotihoidon tuen hoitorahaa 20 eurolla kuukaudessa, ja viime vuosina myös yksinhuoltajien ja yli kolmelapsisten perheiden lapsilisiin on tehty 10 euron korotukset. Hallitus on nostanut lisäksi yksityisen hoidon tukea, jota tosin käyttävät lähinnä keski- ja hyvätuloiset.

Toisaalta valtaosa lapsiperheistä ei ole saanut lapsilisiin minkäänlaista korotusta, ja yleinen ansiotason nousu ja inflaatio syövät valtaosan etuusnostoista. Tänä vuonna voimaan tullut lapsilisien sitominen indeksiin ei vielä ole vaikuttanut niiden määrään.

”Nykyrahaan käännettynä tulonsiirrot ovat itse asiassa noin 25-30 prosenttia pienemmät kuin 1990-luvulla, eli esimerkiksi kotihoidon tuki ja lapsilisä itse asiassa pienenevät koko ajan”, Salmi sanoo.

Salmen mukaan Sampsa Kataja saattaa hyvinkin olla oikeassa siinä, että nykyhallitus on tehnyt Suomen lähihistorian suurimmat etuuskorotukset, mutta hänen mukaansa asiassa ei ole mitään rehvastelemista.

”Jos pitkään aikaan ei tehdä korotuksia ja sitten etuuksia korotetaan kymmenellä eurolla, jokainen voi miettiä, kuinka merkittävä sellainen korotus on.”

Vastaus

Totuuspuntari

Sampsa Katajan väite pitää osittain paikkansa.

Aiheesta lisää

Mikä tämä Totuuspuntari on? Lue lisää.

Seuraa Totuuspuntaria netissä:

Suomenkuvalehti.fi

Facebook

Twitter