Tarja Halonen: "En lämpene kollektiivisille anteeksipyynnöille"

kotouttaminen
Teksti
SK:n toimitus

Presidentti Tarja Halonen ei kannata ajatusta, että Suomen pitäisi pyytää anteeksi suhtautumistaan Viron uudelleen itsenäistymiseen.

Halosen mukaan ihmiset voivat oppia asioista ja muuttaa käytöstään, mikä on kollektiivista anteeksipyyntöä parempi tapa toimia. Lisäksi suomalaiset ovat tehneet Viron eteen monenlaisia asioita.

Entinen kansanedustaja Jutta Zilliacus toivoi Aamulehdessä presidentti Mauno Koiviston pyytävän anteeksi pidättyvää linjaansa Viron uudelleen itsenäistymiseen vuonna 1991. Kirjailija Sofi Oksasenkin mielestä anteeksipyyntö olisi hieno diplomaattinen ele.

Halonen antaa ymmärtää, että virolaisten ja Koiviston välit ovat olleet kunnossa.

”Kun Viron presidentti Lennart Meri kuoli, tämän omasta ja perheen toivomuksesta paikalla oli myös presidentti Mauno Koivisto”, Halonen sanoo.

Halonen tapaa Obaman

Presidentti Halonen lähtee 5. huhtikuuta Prahaan, jossa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapaa EU:n valtionpäämiehet. Halosen mukaan on epärealistista, että jokainen presidentti pyrkisi kohtaamaan Obaman kahden kesken.

Sen sijaan on mahdollista, että Halonen keskustelisi Yhdysvaltain ulkoministerin kanssa. ”Jos paikalla on ulkoministerit, niin minä tunnen vanhastaan Hillary Clintonin.”

Halonen ja monikulttuurisuus

Halonen tutustui torstaina Vantaan aikuisopistossa maahanmuuttajaopetukseen. Hän kävi muun muassa seuraamassa toiminnallisen suomen kielen kurssin keittiöpäivää. Opiskelijat olivat kotoisin 17 maasta, mutta keittiössä rypytettiin supisuomalaisia karjalanpiirakoita.

Opiskelijoiden valitellessa rypyttämisen vaikeutta Halonen lohdutti iloisesti: ”Ei mekään osata!”

Presidentti oli tyytyväinen siihen, että Vantaa on ottanut maahanmuuton ja monikulttuurisuuden haasteen vastaan. ”Ilmapiiri monikulttuurisuuden suhteen on yleisesti ottaen muuttunut luonnollisemmaksi kuin edellisellä vierailullani Vantaalle 2000-luvun alussa.”

Lähde ja teksti Marika Harjumaa / STT