Suomi esittää naissuurlähettiläitä Washingtoniin ja Berliiniin

diplomaatit
Teksti
Pekka Ervasti
Ulkoministeri Alexander Stubb avasi Ulkoministeriön vuosittaiset suurlähettiläspäivät Helsingissä 23. elokuuta 2010. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.

Ulkoministeriö valmistelee parhaillaan muutamien tärkeimpien suurlähettiläspaikkojen täyttämistä.

Suomen Kuvalehden saamien tietojen mukaan arvostetut Washingtonin ja Berliinin suurlähettiläspaikat olisivat menossa kahdelle naiselle ulkoministeriön sisältä.

Suomi on tiettävästi jo diplomaattisen käytännön mukaisesti hakenut asemamaiden hallitusten hyväksymistä henkilöille, joita se kaavailee edustajikseen Yhdysvaltoihin ja Saksaan.

SK:n saamien tietojen mukaan Washingtonin suurlähettilääksi esitetään ulkoministeriön kehityspoliittista alivaltiosihteeriä Ritva Koukku-Rondea ja Berliiniin ministeriön Eurooppa-osaston johtajaa Päivi Luostarista.

Washingtonin nykyinen Suomen suurlähettiläs Pekka Lintu siirtyy ensi syyskuun alussa suurlähettilääksi Ateenaan Kreikkaan.

Myös Tukholmaan on nimitetty Suomelle uusi suurlähettiläs, hän on ulkoasiainneuvos Harry Helenius.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) ei halua vahvistaa nimiä SK:lle, koska hyväksymismenettely asemamaiden hallitusten kanssa on vielä kesken.

”Minun intressi kuitenkin on, että suurlähettiläs on asiansa tunteva, että hän pärjää tilanteessa kuin tilanteessa ja osaa raportoida”, Stubb selvittää valintakriteerejä.