Suomenlahdella alkaa droonikesä: Laitteita kokeillaan Suomen ja Viron välillä niin meripelastuksessa kuin pakettikuskeinakin

Maiden lennonjohtoyhtiöt testaavat laajasti, miten kauko-ohjatut laitteet sopivat ilmatila- ja lennonjohtojärjestelmiin.

droonit
Teksti
Jyri Raivio

Suomessa ja Virossa järjestetään kesän aikana useita kokeiluja, joissa testataan miehittämättömien ilma-alusten eli droonien käyttöä ja valvontaa.

Maiden lennonvarmistustoiminnoista vastaavat yhtiöt toteuttavat laajan koeohjelman, jonka tarkoituksena on luoda teknisiä edellytyksiä droonien sopeuttamiselle nykyiseen lennonjohtojärjestelmään.

Droonien käyttö eri tarkoituksiin kasvaa räjähdysmäistä vauhtia, mutta rajat tulevat vastaan hyvinkin pian, elleivät nämä laitteet löydä järjestäytynyttä paikkaansa ilmatilassa ja sitä valvovassa lennonjohtojärjestelmässä.

Ainakin toistaiseksi droonit ovat olleet lennonjohtajille lähinnä vain riesa, joskus hyvin vakavakin sellainen.

Kokeilussa on mukana kahden lennonjohtoyhtiön, suomalaisen ANS Finlandin ja virolaisen EANS:n, lisäksi 17 muuta alan toimijaa. Niistä seitsemän on droonioperaattoreita, joista yksi on Helsingin poliisi. Se ilmeisesti omistaa Suomen laajimman droonilaivaston.