Suomen Kuvalehden journalistipalkinto HS Kuukausiliitteen editoreille

Lauri Malkavaara ja Teppo Sillantaus toimivat huippuluokan pitkän journalismin taustavoimina. He tekevät tavalliselle lukijalle näkymätöntä mutta tärkeää työtä.

Kuukausiliite
Teksti
Suomen Kuvalehti

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon ovat saaneet Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen liitepäällikkö Lauri Malkavaara, 51, ja toimitussihteeri Teppo Sillantaus, 54.

Hyvistä jutuista on palkittu lukuisia toimittajia, mutta harvoin niiden taustahahmoja.

”Toimittajat ovat tähtipölynsä ansainneet, mutta julkinen valokeila väistää aina jutun editorin”, palkintoraadin puheenjohtaja, Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa sanoo.

Raadin perusteluissa sanotaan, että editori on jutunteossa lukijan edustaja ja edunvalvoja. Hän auttaa kirkastamaan artikkelin näkökulman ja miettii, miten tehdä tärkeästä kiinnostavaa ja kiinnostavasta tärkeää.

 

Malkavaara ja Sillantaus ovat työskennellet yhdessä yli kaksikymmentä vuotta.

Molemmat aloittivat Helsingin Sanomissa 1990-luvun alussa: Malkavaara meni Kuukausiliitteeseen suoraan Sanoman toimittajakoulusta, Sillantaus teatterikritiikkien ja kaupunkitoimituksen kautta.

Kaksikko oli perustamassa Nyt-viikkoliitettä vuonna 1995. Malkavaarasta tuli sen esimies, Sillantauksesta tuottaja. 2000-luvun alussa molemmat siirtyivät takaisin Kuukausiliitteeseen.

Kuukausiliite kuuluu Suomen laajimmin luettuihin julkaisuihin. Sen jutut muistetaan vielä vuosein päästä, niitä otetaan talteen ja niihin palataan”, Pernaa sanoo.

Sillantaus tunnetaan myös Naisen kanssa -sarjakuvastaan. Malkavaara editoi ja kustantaa HS-kirjoja.

”Ei kyllä oma nimi tullut mieleen, kun kuulin palkinnosta”, Lauri Malkavaara sanoo.

”Editori on sekä lukijan että kirjoittajan asiamies, mutta ei itsensä. Mutta onhan tämä hirveän kiva juttu.”

 

Suomen Kuvalehti jakaa Otavan Kirjasäätiön tuella vuosittain 10 000 euron suuruisen journalistipalkinnon erityisen vaikuttavasta journalistisesta toiminnasta.

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto on Suomen suurin ja vanhin alan palkinto. Tänä vuonna se jaettiin 42. kerran. Viime vuonna sen sai Docventures-kaksikko, ohjaaja Tuomas Milonoff ja toimittaja-tuottaja Riku Rantala.

Palkintolautakuntaan kuuluivat SK:n päätoimittajan Ville Pernaan lisäksi pääkirjoitustoimittaja Matti Kalliokoski, päätoimittaja Jouni Kemppainen, kirjailija Sirpa Kähkönen, pääjohtaja Päivi Kärkkäinen ja päätoimittaja Sirpa Puhakka.