Rahapelit: Ministeriö pohtii estoja ulkomaisille pelisivustoille

Käytännössä rahansiirto estettäisiin valtion ja pankkien yhteistyöllä.

Fintoto
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Norjassa, Tanskassa, Virossa ja Latviassa on otettu käyttöön niin kutsuttuja blokeerausjärjestelmiä, joilla estetään ihmisiä pelaamasta laittomilla rahapelisivuilla. Saksassa asiaa on selvitetty jo pitemmän aikaa.

Suomessa esto-ohjelmien käytöstä on keskusteltu muun muassa talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa ja sisäministeriössä, jonka vastuulle kuuluu Suomen rahapelijärjestelmä.

”Selvityksen perusteella Suomessa olisi mahdollista ottaa estojärjestelmä käyttöön, mutta järjestelmän tehokkuudesta ei ole vielä selvää näyttöä. Hanketta ei ole kuitenkaan kuopattu, vaan edelleen pohditaan sitä, onko se järkevää myös Suomessa”, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Käytännössä esto-ohjelma toimii siten, että pankkien kanssa solmitaan yhteistyö, joka pyrkii siihen, ettei ulkomaisilla rahapelisivustoilla pystytä tekemään rahansiirtoja.

Internetin aikakaudella kaikki estot ovat kuitenkin yleensä enemmän tai vähemmän helppoja kiertää. Tulokset toiminnasta ovatkin olleet vaihtelevat.

”Muista maista olemme saaneet jo viitteitä siitä, että estoja on pystytty ohittamaan. Eroja kuitenkin on, sillä toisilla järjestelmä on toiminut paremmin kuin toisilla.”

 

Kansliapäällikkö Nerg korostaa, että kyseisillä toimilla tai suunnitelmilla ei haluta syyllistää pelaajia, vaan estää laittomien yhtiöiden toiminta.

”Arpajaislaki lähtee siitä, että vain lain sallimat yhtiöt saavat markkinoida pelejä Suomessa. Työkaluja meillä on, mutta vielä pitää pohtia, ovatko ne tehokkaita.”

Suomessa rahapelejä saavat tarjota ainoastaan Raha-automaattiyhdistys, Veikkaus ja Fintoto. Kyse on monopolijärjestelmästä. Poliittisesti rahapelit ovat erittäin kuuma, sillä niissä liikku suuria rahamääriä.

Sisäministeriön mukaan rahapelien vuosittainen tuotto on noin 1,1 miljardia euroa, josta suurin osa menee urheilun, tieteen, taiteen ja terveyden edistämiseen. Myös kolmas sektori saa paljon tukia, joilla pyöritetään järjestöjen toimintaa.

Monopolijärjestelmä ei ole kuitenkaan toiminut aivan nuhteettomasti laillisten yhtiöiden osalta, sillä muun muassa Raha-automaattiyhdistys (RAY) on saanut Poliisihallitukselta useita huomautuksia aggressiivisesta markkinoinnistaan. Poliisihallituksen tulkinnan mukaan RAY on rikkonut arpajaislakia useita kertoja. Yhtiötä on uhattu uhkasakolla.