Rahanhimo sai ehkä sieppaamaan miljonäärin tyttären

Herlin
Teksti
SK:n toimitus

Turkulainen juristi Juha Turunen vangittiin tänään epäiltynä panttivangin ottamisesta.

Minna Nurmisen sieppauksesta epäilty

Helsingin käräjäoikeus päätti 16. kesäkuuta 2009 miljonäärin tyttären Minna Nurmisen sieppauksesta epäillyn Juha Turusen vangitsemisesta. Kuva Pekka Sakki / Lehtikuva


Vangitsemista käsiteltiin aamupäivällä suljetuin ovin sieppauksesta epäillyn Juha Turusen pyynnöstä. Epäilty oli tunnustanut teon poliisille jo aiemmin.

Poliisin mukaan hän on suunnitellut tekoaan jopa tämän vuoden alusta. Tutkinnanjohtaja Juha Rautaheimo kertoi STT:lle, että motiivina on ollut näillä näkymin rahanhimo. Uhriksi valikoitui Koneen teollisuussukuun kuuluva nainen, koska mies arvioi näin pääsevänsä kiinni suurin rahasummiin. Ilta-Sanomien mukaan Turusen raha-asiat näyttäisivät olevan kunnossa.

Herlinien teollisuussukuun kuuluva Minna Nurminen siepattiin kotoaan vajaat kolme viikkoa sitten. Hänet vapautettiin viikonloppuna sisäministeri Anne Holmlundin (kok) mukaan 8-10 miljoonan euron lunnaita vastaan

Nurmisesta luovutetusta lunnaspotista jopa puolet kerrotaan olevan on yhä kateissa. Ilta-Sanomien mukaan poliisi teki viikonloppuna rynnäkön liikkeeseen, jossa Turunen on osakkaana. Yöllisessä iskussa oli mukana ”toistakymmentä” kommandopipoista poliisia.

”Se on päivänselvää, että poliisit etsivät täältä rahaa”, totesi liikkeen pääosakas Jouni Venho lehdelle.

Ei ole tietoa, löysikö poliisi liikkeestä rahoja. Viranomaisten kerrotaan pitävän edelleen mahdollisena, että lunnassumma saadaan takaisin kokonaisuudessaan.

Henkilösuojaus kasvava trendi

Eilen uutisoitiin, että ministerien turvallisuusjärjestelyitä tultaisiin luultavasti tiukentamaan. Kuitenkin Turun Sanomien mukaan  suojelupoliisi pitää sieppausta yksittäistapauksena.  Supon mukaan ei ole syytä arvioida, että poliitikot olisivat aiempaa suuremmassa vaarassa.

”Käsityksemme mukaan poliitikkoihin kohdistuva uhka ei ole tämän tapauksen takia mitenkään merkittävästi lisääntynyt, eikä tämä näin ollen aiheuta mitään välittömiä toimenpiteitä”, kerrottiin Suposta maanantaina Turun Sanomille.

Silti yritysjohdon ja yksityishenkilöiden turvajärjestelyt eli henkilösuojaus on Suomessa kasvava trendi, kertoo Helsingin Sanomat.

Useilla kansainvälistä kauppaa käyvillä pörssiyhtiöillä on esimerkiksi sieppausvakuutus, josta lunnasrahoja tai muita kuluja voidaan saada takaisin.

”Suomessa ilmeisesti vain yksi vakuutusalan kansainvälinen toimija tarjoaa sieppausvakuutusta”, sanoo lehdelle johtaja Risto Karhunen Finanssialan keskusliitosta.

Rikkaiden perheiden jäseniä kuitenkin on harvoin vakuutettu tai muuten suojattu.

Lähteet: STT, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, Turun Sanomat

Lue lisää uutisen taustoista aiemmin julkaistusta SK:n jutusta.