Lehti: sieppaaja kuljetti Minna Nurmista laatikossa

Herlin
Teksti
Pirita Männikkö

Kaikki alkoi suuren rahasumman sisältävästä paperikassista, josta poliisi ei muka tiennyt mitään. Herlinin sukuun kuuluvan Minna Nurmisen sieppaus on täynnä käänteitä.

Vahto

Siepattu Minna Nurminen löydettiin Ruskon kunnasta Vahdolta, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Turusta. Kuva Jane Iltanen / Str / Lehtikuva


Perjantaina tiedotusvälineissä kerrottiin, että Louhen pysäköintihallin ajoluiskalta Turusta löytyi suuri määrä rahaa paperikassista. Aluksi poliisi leikki tietämätöntä asiasta, mutta todellisuudessa taustalla oli Koneen säätiön hallituksen puheenjohtajan tyttären Minna Nurmisen sieppaus.

Sieppaajalle oli maksettu lunnasrahat yhteisymmäryksessä poliisin kanssa, ja rahoihin kuuluvat setelit olivat pudonneet häneltä pakomatkalla.

Vaikutusvaltaiseen Herlinin sukuun kuuluva 26-vuotias Nurminen katosi kotoaan Töölöstä Helsingistä 27. toukokuuta. Aamulehden mukaan muutaman päivän päästä sieppaaja lähetti uhkausviestin. Poliisi käynnisti tämän jälkeen suuroperaation, johon osallistui eri poliisiyksiköiden lisäksi muun muassa puolustusvoimien, rajavartioston ja tullin henkilöstöä. Tutkintaan haettiin myös kansainvälistä asiantuntija-apua.

Vielä perjantaina poliisi salasi ja antoi vääriä tietoja julkisuuteen, suojellakseen panttivankina olleen miljonäärin tyttären henkeä. Sieppaajalta tai sieppaajilta oli tullut tieto, jonka mukaan naiselle käy huonosti, jos poliisi sotketaan asiaan. Sisäministeri Anne Holmlund kertoi sunnuntaina MTV3-kanavalle lunnaiden olevan kahdeksasta kymmeneen miljoonaa euroa. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa.

Sieppaaja piti Nurmista kaksi viikkoa vankina Turun keskustassa sijaitsevassa juuri valmistuneessa asunnossa.  Poliisi löysi naisen metsästä Turun lähistöltä lauantain vastaisena yönä. Nelosen mukaan sieppaaja vei naisen metsätielle Vahdolle vasta lunnasrahojen maksun jälkeen. Nainen oli löydettäessä fyysisesti hyvässä kunnossa.

Ruotsalaislehti seuraa tapausta tiiviisti

Ruotsalaislehdet ovat nostaneet tapauksen ykkösuutisekseen. Ainakin Dagens Nyheter sekä iltapäivälehdet Expressen ja Aftonbladet ovat seuranneet tutkintaa. Aftonbladet on uutisoinut tapausta erityisen tarkasti.

Eri lehdet sekä Suomessa että Ruotsissa paljastavat erikoisia yksityiskohtia sieppauksesta jatkuvasti. Aftonbladetin ja Iltalehden mukaan siepattua kuljetettiin suuressa laatikossa ja suomalaisten iltapäivälehtien mukaan asunnon yhdestä huoneesta oli rakennettu äänieristetty vankikoppi. Turun Sanomien tietojen mukaan sieppaukseen ei kuitenkaan liittynyt seksuaalista väkivaltaa. Siepatessaan Nurmisen tekijä oli Ilta-Sanomien tietojen mukaan tekeytynyt postinkantajaksi.

Monet mediat ovat julkistaneet epäillyn nimen, mutta poliisi ei ole vielä vahvistanut hänen henkilöllisyyttään. Sieppaajaksi epäillään turkulaista yritysjuristia. Epäilty on viimeksi työskennellyt suunnittelijana Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

44-vuotias mies oli myös syksyn kunnallisvaaleissa sosiaalidemokraattisen puolueen ehdokkaana. Helsingin Sanomien haastattelemat demarit eivät tunteneet epäiltyä tai halunneet kommentoida asiaa tarkemmin.

Ministerien turvallisuutta tehostetaan

Tämän kokoluokan sieppausta ei ole ennen tullut Suomessa julkisuuteen. Sillä saattaa olla kauaskantoisiakin vaikutuksia, kun vastaavanlaisia sieppauksia aletaan pelätä yhä enemmän.

Ainakin ministerien turvajärjestelyjä tehostetaan sieppauksen jälkeen, kertoo Helsingin Sanomat. Valtioneuvoston turvallisuusyksikkö ja suojelupoliisin asiantuntijat käsittelevät asiaa todennäköisesti jo ensi viikolla.

Poliisi jatkaa miljonäärin tyttären sieppauksen tutkintaa. Selvyyttä halutaan muun muassa siihen, miten sieppaus eteni ja mikä on epäillyn miehen osuus tapahtumien kulussa. Poliisi tutkii myös, toimiko epäilty yksin. Sieppauksesta epäilty mies on pidätettynä Pasilan poliisivankilassa, ja häntä epäillään panttivangin ottamisesta. Rikoslain mukaan maksimirangaistus panttivangin ottamisesta on kymmenen vuotta vankeutta.

Epäillyn vangitsemisesta on päätettävä viimeistään huomenna.

Lähteet: STT, Helsingin Sanomat, Turun Sanomat, Ilta-Sanomat, Iltalehti, Aamulehti