Puhemies Maria Lohela on huolissaan: Keskustelu maahanmuutosta on raaistunut

”Ensimmäisessä lauseessa vastapuoli leimataan joko sinisilmäiseksi tai rasistiksi.”

eduskunta
Teksti
Heikki Vento

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps), allekirjoititte ennen 2011 eduskuntavaaleja maahanmuuttokriittisen Nuivan manifestin, Mitä mieltä olette maahanmuutosta käytävän keskustelun sävystä?

”Totta kai keskustelun raaistuminen huolestuttaa. Olen huolestunut myös siitä, että lyhytjännitteisyys on lisääntynyt ja tietopohjainen lähdekriittisyys vähentynyt. Lähdetään yhden asian perässä eikä kyseenalaisteta tietoja.”

Mitä mieltä olette vastaanottokeskuksiin tehdyistä iskuista?

”Olen surullinen ja pettynyt, että yhteiskuntamme on luisunut tilaan, jossa turvaudutaan vahingontekoon. Poliisin on turvattava järjestys ja tekijät on saatettava vastuuseen.”

Mitä poliitikkojen ja erityisesti hallituksen tulisi tehdä?

”Kansalaisten huolia ei saa väheksyä. Maahanmuutosta saa olla jotain mieltä. Turvapaikanhakijoiden osalta kaikki ei ole mukavaa ja auvoista. Tilanteella on muitakin seurauksia kuin satojen miljoonien eurojen kustannukset.”

”Toivon kokonaisvaltaisia ehdotuksia sen sijaan, että ensimmäisessä lauseessa vastapuoli leimataan joko sinisilmäiseksi tai rasistiksi.”

Onko tämä yleistynyt myös eduskunnassa?

”Itse pidän selvänä sitä, että internetaikana salikeskustelu saa vaikutteita verkosta kaivettavista tiedoista. Media- ja somenäkyvyys houkuttelevat kansanedustajia räväkämpään esiintymiseen.”

Kansanedustajat Emma Kari (vihr) ja Markku Rossi (kesk) ovat kertoneet saaneensa uhkauksia. Saako poliitikkoa uhata?

”Uhkaamiselle ei ole mitään perusteita missään olosuhteissa. Poliitikon on kestettävä kovaakin arvostelua, mutta uhkaaminen ei ole hyväksyttävää. Toivon, että kansanedustajat ohjaavat uhkaaviksi kokemansa viestit asianmukaisten tahojen selvitettäväksi.”

Pitäisikö kansanedustajien turvajärjestelyjä vahvistaa?

”Turvallisuudesta huolehtivat arvioivat tilannetta ja toimivat sen vaatimalla tavalla.”

Onko suomalainen yhteiskunta sinisilmäisen avoin esimerkiksi siinä, että yleisö ja media voivat melko vaivattomasti lähestyä päättäjiä?

”Tämä ei ole ongelma. Suurin merkitys on sillä, mitä itse sanoo ja tekee.”

”Kaikilla, myös toimittajilla, on poliittisia mielipiteitä, joten tarkoitushakuiselta uutisoinnilta ei voi välttyä.”

Voitteko mainita esimerkkejä politikoivasta journalismista?

”En sano. Sitä on suuntaan tai toiseen eri asioissa.”

Onko eduskunnan ja kansanedustajien arvostelu asiallista?

”Työtä tehdään vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Sinnikkästä vuosiakin kestänyttä vaikuttamista valiokunnissa arvioidaan aivan epäolennaisilla mittareilla.”

”Kaikkia arvioidaan pidettyjen puheiden, matkojen ja poissaolojen määrien perusteella eikä kukaan ole kiinnostunut puheiden tai matkojen sisällöstä.”