Pesulasumutus: Helsingin poliisilaitos irtisanoi virolaisfirman pyykkisopimuksen

Gorefield
Teksti
Petri Pöntinen

Virolaispesula Gorefield ei pystynyt selvittämään, miksi se oli antanut harhaanjohtavia tietoa Pasilan vankilapyykin kilpailutuksessa.

Puhteks
Puhteks-pesula on rekisterissä Gorefieldin alihankkija. Kuva Marjo Tynkkynen.

Suomen Kuvalehti paljasti tammikuussa (SK 4/2011), että Suomeen levittäytyvä virolaispesula Gorefield Eesti As oli antanut lukuisia harhaanjohtavia tietoja useissa tarjouskilpailuissa.

Yksi virolaispesulan asiakkaista on ollut Helsingin poliisilaitos. Pasilan poliisivankilan pyykki on pesty Suomenlahden etelärannalla tämän vuoden alusta. Gorefieldin tarjous oli ylivoimaisesti halvin.

”Olemme irtisanoneet sopimuksen virolaispesulan kanssa”, kertoo poliisilaitoksen hallinto-osastonjohtaja Ara Haikarainen.

Gorefield väitti muun muassa, että sen teollisuuspesulaa tarkastaa tohtori Herbert Knorr arvovaltaisesta saksalaisesta tutkimuslaitoksesta, Hohenstein-instituutista. Gorefield ilmoitti myös, että virolainen laatujohtaja Egon Org on koulutettu samassa instituutissa.

”Ympäristö-, laatu- ja hygieniasiat ovat ehdottoman tärkeitä meille. Virolaispesula ei pystynyt osoittamaan, että tarjouksessa luvatut asiat pitävät paikkansa”, Haikarainen kertoo.

Gorefield lupasi, että se ei käytä alihankkijoita. Todellisuudessa yritys pesetti pyykkiä muun muassa perheyritys Puhteksissa Viimsissä. Kaupparekisterissä pesula on merkitty Gorefieldin alihankkijaksi, Gorefieldin mukaan se omisti osan Puhteksista.

”Katsoimme, että Puhteks teki alihankintaa. Gorefieldillä ei ollut määräysvaltaa yritykseen”, Haikarainen sanoo.

Helsingin poliisilaitos aikoo tehdä väliaikaisen pesulasopimuksen ja sen aikana kilpailuttaa vankilapyykin uudelleen.

Loviisa pohtii

Loviisan kaupunki valitsi Gorefieldin sairaalapyykin pesijäksi mutta ei ehtinyt tehdä sopimusta virolaispesulan kanssa. Myös Loviisa on saanut Virosta vastaukset selvityspyyntöön.

”Virkamiehet ja asiantuntijat käyvät vastauksia lävitse. Asia tulee perusturvalautakunnan päätettäväksi huhtikuun puolivälissä”, kertoo lautakunnan puheenjohtaja Hans Hellner.

Hellnerin kanta on selvä: hän ei tekisi sopimusta virolaispesulan kanssa.

”Virolaispesulan alkuperäisen tarjouksen ja nyt antaman selvityksen välillä on iso ero. On puhuttu muunneltua totuutta”, Hellner sanoo.

Kotkan kaupunki päätti jo aiemmin jatkaa sopimusta virolaispesulan kanssa. Saatuaan selvityksen Virosta seutuhankinta katsoi, että ”ei ollut mitään perustetta purkaa sopimusta”.

Aiheesta lisää
Kaikki SK:n jutut aiheesta