Pesulasumutus: Salaperäinen tohtori Knorr löytyi

Gorefield
Teksti
Petri Pöntinen
pesula
Virolaispesula Gorefield Eesti As on antanut suomalaisille asiakkailleen harhaanjohtavia tietoja. Konkurssiin haettavan Admiralin pyykkipussit ovat nyt Gorefieldin käytössä jyväskyläläisessä palvelutalossa. Kuva Jyrki Kauko.

Kotkan kaupunki on päättänyt jatkaa pesulasopimustaan virolaisen Gorefield Eesti As:n kanssa. Kotka pyysi selvityksen virolaispesulalta sen jälkeen, kun Suomen Kuvalehti paljasti yhtiön antaneen lukuisia vääriä ja harhaanjohtavia tietoja useissa tarjouskilpailuissa (Suomenkuvalehti.fi ja SK 4/2011).

Kotkan seutuhankinnasta kerrotaan, että saatuaan selvitykset hankintayksiköllä ”ei ollut mitään perustetta purkaa sopimusta”. Suomen Kuvalehti pyysi Kotkan seutuhankintaa kommentoimaan saamansa selvityksen perusteella Gorefieldin tarjouskilpailuissa esittämiä väitteitä.

Väite 1: Gorefieldin laatua tarkastaa Dr. Herbert Knorr arvostetusta saksalaisesta Hohenstein-instituutista. (Hohenstein kiistää yhteistyön eikä tunne tohtori Knorria.)

Kotkan seutuhankinta kertoo saaneensa ”ihan hyvän vastauksen”, mutta ”vastaus ei ole julkinen”. Kotkalle on ilmoitettu, että ”se ei saa mennä kolmannen osapuolen tietoon”. Seutuhankinnan mukaan Knorr ”ei ilmeisesti ole töissä” Hohensteinissa, mutta ”sillä ei ole merkitystä tässä vaiheessa. Ihmisillä on työuralla eri vaiheita, välillä ollaan töissä, välillä eläkkeellä”. Kotkalla on tohtori Knorrin puhelinnumero, mutta hänen kanssaan ei olla oltu ”missään tekemisissä”.

Väite 2: Gorefield suorittaa pesuaineiden laadunvalvontaa kansainvälisen valmistajan Ecolabin kanssa. (Ecolab kiistää yhteistyön).

Kotkan seutuhankinnan mukaan ”vastaus oli ihan tyydyttävä”. Väite, että Ecolab kehittää pesuaineiden laadunvalvontaa virolaispesulan kanssa, on Kotkan mukaan ”vähän rohkeasti sanottu”. Gorefield ei ”varmaan Ecolabin pääkonttorin kanssa tee duunia, ne toimii Virossa”.

Väite 3: Saksalainen pesulavaikuttaja Friedrich Habermeyer on yksi Gorefieldin pääomistajista. (Habermeyer kertoo luopuneensa virolaisomistuksista vuosia sitten).

Kotkan seutuhankinnasta myönnetään, että nykyisin Habermeyer ”ei omistaa firmaa ollenkaan”. Gorefieldin tarjous tuli viime syksynä, sopimus alkoi tämän vuoden alussa, ja ”tässä välissä on tapahtunut omistusjärjestelyjä”. Seutuhankinnan mukaan ”Virossa riittää, että omistaa prosentin kymmenysosia firmasta, silti voi hallita valtakirjalla yritystä”. Kotkan tiedon mukaan omistusjärjestelystä ”ei ole tehty mitään merkintää” Viron kaupparekisteriin.

Väite 4: Gorefieldin laatujohtaja ja hygieniavastaava on Egon Org, joka on saanut koulutuksensa Hohenstein-instituutista. (Hohensteinissa ei tunneta Egon Orgia.)

Kotkan seutuhankinnan tiedossa on, ”kuka on firman hygieniavastaava”. Hänen nimeään ei kerrota julkisuuteen, mutta ”hänen koulutuksensa on riittävä”. Seutuhankinnan mukaan Egon Org ei ole Gorefieldin hygieniavastaava. Miksi tarjouksissa niin väitetään, ”sitä on kysyttävä Gorefieldiltä”.

Väite 5: Gorefield pesee puhdasta pyykkiä uusilla koneilla ja tekniikalla viileässä vedessä, + 20 asteessa. (Helsingin yliopiston Hjelt-instituutin mukaan väitteelle ei ole tieteellistä näyttöä, ei tavallisessa eikä sairaalapyykissä)

Kotkan seutuhankinta on siinä käsityksessä, että ”sairaalapyykkiä ei voi pestä 20 asteessa”. Gorefield sanoo noudattavansa mikrobiologisesta puhtaudesta annettua EN 14065-standardia, eikä ”siinä ole mahdollista, että pesee 20 asteessa”. Kotka ei ole pyytänyt pesulalta dokumentaatiota omavalvonnasta tai ulkopuolisesta tarkastuksesta, ”siitä lähdetään, että sen pitää olla sopimuksen mukaista toimintaa”.

Väite 6: Gorefield käyttää uusia ja ympäristöystävällisiä Mercedes Benz -kuorma-autoja (Viron autorekisterissä ei ole niistä mitään merkintää).

Kotkan seutuhankinnan mukaan koulukuljetuksissa ollaan tarkkoja, että ”autot ovat uusia ja turvallisia”. Kun on kyse pyykistä, ”meitä ei kiinnosta, millä autolle he liikkuvat”.

Väite 7: Gorefield käyttää suomalaisen it-firman sähköistä asiakashallintajärjestelmää ja vuokrausfirman tekstiilejä. (Yritykset kiistävät sopimuksen olemassaolon.)

Kotkan seutuhankinta ei ole kysynyt ”mitään tällaisesta asiakasjärjestelmästä, olemme kiinnostuneet pyykinpesusta”.

Väite 8: Gorefieldillä on vain yksi suomalainen työntekijä, Kalevi Tuhkanen. (Velkainen liikemies Ronnie Malmsten on allekirjoittanut Kotkan virallisen, sitovan tarjouksen.)

Kotkan seutuhankinta ei kysynyt selvityksessään mitään Ronnie Malmstenista, sillä ”Malmsten ei ole sopimuskumppani, vaan Gorefield Eesti As”. Seutuhankinnan mukaan ”allekirjoituksella ei ole käytännössä mitään merkitystä tarjouksessa”. Jos tarjouksessa on allekirjoitus, ”hyvä niin, jos ei, niin sekin pitää käsitellä.”

Näin tohtori Knorr ilmestyi asiakirjoihin

Suomen Kuvalehden hallussa on useita Gorefield Eesti As:n tarjouksia suomalaisille asiakkaille. Pesulan laaduntarkastajaksi nimetty tohtori Herbert Knorr ei esiinny vielä yhdessäkään asiakirjassa helmikuussa 2010, jolloin Gorefield jätti tarjouksen Jyväskylälle.

Knorr ilmestyy Kotkan, Vantaan ja Helsingin poliisilaitoksen tarjouksiin loka-joulukuussa 2010. Yhdenkään Knorrin nimen perässä ei ole hänen allekirjoitustaan.

Dokumenttien mukaan Knorr on tehnyt pesulassa kolme tarkastusta. On outoa, että ensimmäinen tarkastus on tehty joulukuussa 2009 (katso pdf), vaikka kolme kuukautta myöhemmin, helmikuussa 2010, hänen nimeään ei ole vielä lainkaan Jyväskylän tarjouksessa.