Nokian ja Microsoftin liitto oli ainoa vaihtoehto

Microsoft
Teksti
Kustaa Hulkko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
stephen elop ja steve ballmer
Toimitusjohtajat Stephen Elop (vas.) ja Steve Ballmer kertoivat 11. helmikuuta Lontoossa Nokian ja Microsoftin yhteistyöstä. Kuva Sari Gustafsson / Lehtikuva.

Jokin aika sitten Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kirjoitti kirjeen henkilökunnalle, ja siinä hän vertasi Nokiaa palavaan öljynporauslauttaan. “Nokia, our platform is burning“, suomeksi “meidän lauttamme palaa.”

Kun öljynporauslautta palaa, ainoa vaihtoehto jäädä henkiin voi olla hypätä mereen, kuului Elopin viesti.

Perjantaina, 11. helmikuuta Elop esiintyi Lontoossa yhdessä Microsoftin pääjohtajan Steve Ballmerin kanssa. Viimeistään silloin paljastui, että sanavalinta “platform” ei ollut vain retoriikkaa. Sana merkitsee tietotekniikan slangissa ohjelma-alustaa, käyttöjärjestelmää.

Nokian älypuhelinten Symbian-järjestelmä on ollut yhtiön kompastuskivi. Elop kertoi, että Nokia hylkää entisen “platforminsa”.

Elopin ja Ballmerin julkistama suunnitelma on vasta aiesopimus. Moni keskeinen yksityiskohta on yhä auki ja niitä vasta hiotaan yhtiöiden välisissä neuvotteluissa.

Alun perin markkinat olivat nostaneet Nokian kurssia, koska moni sijoittaja veikkasi, että Nokia julkistaisi pian Microsoft-liiton.

Kuitenkin muutamassa päivässä julkistamisen jälkeen Nokian osakekurssi laski noin 20 prosenttia. Myös tiedotusvälineiden ja pörssianalyytikkojen kommentit olivat epäileviä.

“Elegantti ratkaisu”

Sijoituspalvelutalo Front Capitalin päästrategi Jussi Hyöty on seurannut Nokiaa osakeanalyytikkona 1990-luvun puolivälistä lähtien. Hänen kommenttiensa perussävy on selvästi keskimääräistä valoisampi.

Hyöty pitää Microsoftin valintaa Nokian kannalta “eleganttina” yhteistyöratkaisuna.

“Nokian oli pakko tehdä jotakin. Tämä oli sen ainut mahdollisuus.”

Hyöty muistuttaa, että Nokia torjui viime vuosikymmenen alkupuolella uhan jäädä pelkäksi laitevalmistajaksi. Tietokonemarkkinoilla laitevalmistajat olivat jo jääneet sivurooliin.

Vuoden 2007 tienoilla Nokian asema oli vahva ja näytti siltä, etteivät matkapuhelinalan muut yritykset kykenisi sitä uhkaamaan.

“Kävikin niin, että radikaaleimmat innovaatiot tulivat järjestelmän ulkopuolelta.”

Apple toi 2007 markkinoille iPhonen ja pian Google lanseerasi Android-käyttöjärjestelmän. Ne olivat helppoja ja hauskoja käyttäjilleen ja houkuttelivat myös ulkopuolisia palveluiden tarjoajia.

Ohjelmisto- ja palvelukehityksen omissa käsissään pitänyt Nokia ei pysynyt tahdissa mukana.

Taistelu eloonjäännistä

Jussi Hyödyn mukaan Nokian lyhyen tähtäyksen ongelma on selvitä tästä vuodesta. Uusilla Windows-puhelimilla on kiire.

Pitkällä tähtäyksellä mobiilimarkkinoiden vallanjaossa on kysymys siitä, miten kuluttajien rahat jaetaan tulevaisuudessa sirunvalmistajien, laitevalmistajien ja ohjelmantekijöiden kesken. Jatkuuko oligopoli eli harvainmarkkinat, vai johtaako eloonjääntikamppailu monopoliin?

Hyöty arvioi, että Nokian suuret investoinnit ohjelmistoihin ja “Nokia-elämykseen” jatkuvat. Microsoftin ja Nokian yhteenlasketut tuotekehitysvarat ovat moninkertaiset verrattuna Applen summiin.

Hän korostaa, että allianssista on hyötyä myös Microsoftille, joka tarvitsee kipeästi uusia kasvualueita. Sen Office-ohjelmien kysyntä hiipuu, kun äly haetaan tietokoneisiin internetistä. Tämä onnistuu pienillä, kevyillä mobiililaitteilla, jollaisia Nokia on hyvä tekemään.

“Nokia tarvitsi käyttöjärjestelmän, mutta Microsoft tarvitsee laitteen”, Hyöty sanoo.

“Älypuhelinten markkinat ovat pian suuremmat kuin tietokoneiden markkinat.” Nyt Microsoftilla on matkapuhelinten markkinoista vain muutaman prosentin osuus.

Markkinatutkimusyritys Gartner arvioi äsken, että jo vuonna 2012 älypuhelinten myynnin arvo ylittää sen, mitä tietokoneista tienataan.

Lisää aiheesta

Näin Stephen Elop valoi uskoa Nokian tulevaisuuteen (Suomenkuvalehti.fi 18.2.2011)