Entinen pääministeri Matti Vanhanen tyrmää Suomen linjan: "Libyan asia on meidän asiamme"

kansanmurha
Teksti
SK:n toimitus

”Miksi merirosvot ja Afganistan, mutta ei Libya?”

Näin ihmettelee entinen pääministeri (kesk) Matti Vanhanen kolumnissaan Suomen Kuvalehdessä, joka ilmestyy perjantaina 1. huhtikuuta.

Kuva Vesa Moilanen Lehtikuva
Matti Vanhanen. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kolumnissaan Vanhanen kysyy, miksi hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (UTVA) tukee YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa mutta ei ottanut kantaa Suomen mahdolliseen osallistumiseen Libyassa.

”Mandaatti oli tarkoitettu kaikille”, Vanhanen kirjoittaa. ”Päätös koskee myös meitä. Emme ole lauselman ulkopuolella.”

Vanhasen mielestä on hyvä, että tasavallan presidentti Tarja Halonen ei haastattelulausunnossaan sulkenut pois Suomen osallistumista.

”Sen sijaan hän viisaasti painotti, että meillä ei tarvitse olla etunojaa osallistumiseen. Tämän jälkeen on ilmoitettu, että emme ole osallistumassa ja perusteltu, että meille ei ole esitetty pyyntöä. EU:ssa olemme lisäksi hyväksyneet taloudelliset pakotteet.”

Vanhanen kysyy, keneltä pyynnön pitäisi tulla, ja vastaa: ”Mielestäni libyalaiset kaduilla pyytävät. He pelkäävät joukkomurhaa.”

”Jos Suomi ei halua osallistua, on parempi sanoa se suoraan ja perustella eikä viitata puuttuvaan pyyntöön.”

Vanhasen mielestä Muammar Gaddafi olisi jo murskaamassa oppositiota, jos muut maat olisivat jääneet odottamaan pyyntöä.

”Miksei YK:n päätöslauselmaa oteta vakavasti? Olemmeko YK:n täysivaltainen ja täysivelvollinen jäsen?” Vanhanen listaa mielestään olennaisia kysymyksiä, joihin tarvitaan analyyttisempia perusteluja. ”Miksi merirosvot ja Afganistan, mutta ei Libyaa? Miksi Britannialla, Ranskalla ja USA:lla on meitä suurempi moraalinen velvollisuus kaikkein vaikeimmissa asioissa?”

”Vastaus Libyan kaltaiseen kriisiin ei voi olla, että suomalaisten on parempi osallistua vain perinteiseen rauhanturvaamiseen. Tällaisessa poikkeuksellisessa asiassa YK:n peruskirjan hengen pitää viime kädessä ohjata päätöksentekoamme.”

Vanhanen muistuttaa Srebrenicasta, jossa joukkomurhattiin heinäkuussa 1995 noin 8 100 miestä ja poikaa.

”Heidän avunhuutoaan ei kukaan kuullut. On toisteltu, että vastaava ei saa toistua. Luotiin kykyä reagoida nopeasti – nyt tätä kykyä testataan.”

Julkaistu 31.3.2011 klo 19.45, päivitetty 02.4.2011 klo 11.55.

Lue Matti Vanhasen kolumni kokonaan täältä.

Lue Suomenkuvalehti.fissä julkaistut Libya-aiheiset jutut Arabimaiden kuohunta -teemasta