Mopoilijoiden kokoontumisajot yhä suositumpia pääkaupunkiseudulla

Satoja nuoria mopojen kanssa päristelemässä teillä ja parkkipaikoilla. Miltä kuulostaa?

Mopo maaseudulla
Pääkaupunkiseudun suuriin mopotapaamisiin osallistuu nuoria ympäri Suomea. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva


Kenties meluisalta ja vaara-alttiilta, mutta ilmeisesti ”miitit” eivät ole kenellekään ongelma, vaikka toisin voisi luulla.

Viime vuosina iso joukko nuoria mopoilijoita on alkanut kokoontua säännöllisesti vertailemaan ajopelejään, ”kikkailemaan” ja ajamaan pitkässä letkassa ympäri pääkaupunkiseutua. Osallistujat ovat pääosin 15-17 -vuotiaita poikia.

Viimeisin suuri miitti järjestettiin lauantaina, ja poliisin arvion mukaan siihen osallistui kolmisensataa mopon tai kevytmoottoripyörän omistajaa. Seuraava tilaisuus on vajaan kahden viikon päästä. Suurissa kokoontumisajoissa tapaamispaikka on Vantaalla, moottoripyöriä myyvän All Right -yrityksen parkkipaikalla. Tapahtuman nimikin on ”Allrightin miitti”.

Nimestä huolimatta yritys kieltää olevansa missään tekemisissä tilaisuuksien kanssa. Toisaalta tapaamisista ei ole koitunut yritykselle päänvaivaa.

”Lähinnä roskaa voi tulla, mutta mitään muuta ongelmaa ei ole ollut”, myymäläpäällikkö Anssi Oravisjärvi sanoo.

Yrityksen suhtautumiseen vaikuttanee myös se, että osallistujien joukossa on paljon yrityksen asiakkaita.

Pysäköintipaikalla aikansa oleiltuaan joukkio lähtee ajelemaan ympäri pääkaupunkiseutua pitkinä letkoina. Suuria mopotapahtumia järjestetään keväisin ja syksyisin noin kerran kuussa, kesällä kaksikin kertaa kuussa. Tosin varsinaista järjestäjää tilaisuuksille on vaikea löytää, koska silloin pitäisi olla kunnossa lupa-asiat ja paikalla järjestysmiehiä. Siinä mielessä kokoontumisajot siis liikkuvat lain rajoilla.

Muutaman vuoden ajan järjestetyissä tilaisuuksissa on vuosi vuodelta enemmän osallistujia. Allright miittien verkkosivujen mukaan huhtikuussa pidettyyn vuoden avajaismiittiin osallistui yli 800 henkilöä. Tavallisesti osanottajia on muutama sata.

Poliisi ei pidä ongelmana

Poliisin näkökulmasta tilaisuudet eivät ole kovin ongelmaisia. Poliisi on toisinaan miiteissä tarkkailemassa tilannetta, mutta ainakaan liikkuvan poliisin Helsingin yksikköä ja Vantaan poliisia ne eivät ole työllistäneet kohtuuttomasti.

Mopojen meluhaitoista ylipäätään valitetaan poliisille harva se päivä, mutta juuri miiteistä ei ole tullut erityisen paljon palautetta.

”Yleensä kokoontumisajoissa käyttäydytään kohtalaisen hyvin”, toteaa komisario Jarmo Ojala Vantaan poliisista.

Eniten ongelmia liittyy ison joukon ajelemiseen liikenteessä. Kun halutaan liikkua yhtenäisenä rintamana, vaarana ovat punaisia päin ja vastaantulevien kaistalla ajo. Liikkuvan poliisin Helsingin yksikön komisario Jussi Päivänsalon mielestä tilaisuuksissa matkitaan menneiden vuosien bombereita, jotka kikkailivat moottoripyörillä vaarallisestikin.

Päivänsalo korostaa silti, etteivät mopojen kokoontumisajot ole lähelläkään bomber-ajoja. Laillisilla mopoilla kun ei edes pääse kovin lujaa menemään, kikkailusta puhumattakaan.

”Siihen nähden, kuinka paljon niissä on porukkaa, valituksia on tullut vähän”, liikkuvan poliisin Päivänsalo sanoo.

”Enemmän moottoripyörien kokoontumisajot meitä työllistää”, Ojala Vantaan poliisista toteaa.

Ulkopaikkakuntalaiset hukassa

Myös Helsingin nuorisoasiainkeskus on herännyt ilmiöön. Tilaisuuksissa käy silloin tällöin kolme nuorisoasiainkeskuksen työntekijää omien prätkiensä kanssa tarkkailemassa tilannetta.

”Mutta ei sinne voi mennä mitään julistamaan”, toteaa toimintasuunnittelija Pekka Metsola.

Työntekijät ovat paikalla eräänlaisina auktoriteetteina, antamassa neuvoja puutteellisten ajoneuvojen korjaukseen ja markkinoimassa nuorisoasiainkeskuksen omaa mopoihin liittyvää toimintaa.

Metsola pitää miittejä pääosin myönteisinä ja huomauttaa, ettei ole nähnyt niissä koskaan alkoholinkäyttöä tai tappeluita. Tilaisuudet myös sijoittuvat lauantai-iltoihin, jolloin ei ole paljon liikennettä. Hänen mielestään nuorisotyöntekijöiden läsnäolo on kuitenkin tärkeää, jottei suuressa joukossa kehity kielteisiä jengi-ilmiöitä. Nuorisotyöntekijöiden läsnäololle on haettu erillistä rahoitusta, mutta huonolla menestyksellä.

Allright miitteihin eivät osallistu vain pääkaupunkiseutulaiset, vaan niihin saattaa tulla nuoria pitkienkin matkojen takaa.

”Sitten ne ovat ihan hukassa, kun joutuvat Helsingin keskustaan. Eihän ne edes tiedä, miten sieltä pääsee pois”, Metsola sanoo.

Nuorten mopomiiteissä heitetään ”uutta läppää”

Videoita tapaamisista