Nuorten mopomiiteissä heitetään "uutta läppää"

Pääkaupunkiseudulla nuorten isot mopokokoontumiset ovat yhä suositumpia. Allright miitin verkkosivujen ylläpitäjä käy tapahtumissa kavereiden takia.

Alun perin Jesse, 19, perusti Allright miittien verkkosivut laskurille, joka näyttää ajan seuraavaan tapaamiseen. Laskuri oli tarpeen, sillä talvella, kun mopojen kokoontumisajoja ei järjestetä, tulevaa miittiä odotetaan innokkaasti.

Kokoontumisajoihin ottaa osaa nuoria paitsi eri puolilta pääkaupunkiseutua, myös muualta Suomesta. Jesse tietää osallistujia saapuneen jopa Yli-Torniosta. Tapaamisista tiedotetaan ja niistä keskustellaan pääosin verkossa, Irc-Gallerian, Motot.net-keskustelupalstan ja YouTuben kaltaisilla sivustoilla.

Miiteilläkin on järjestäjä

Jessen mukaan miittien ajankohdat päättää pieni kaveriporukka, mutta itse hän ei ole yksi heistä. Järjestäjiä ei tavoitettu haastateltaviksi, koska he käyvät tällä hetkellä armeijaa.

Miittien suunnittelijat eivät pidä erityistä melua itsestään, sillä järjestettyihin tapahtumiin kuuluisi hankkia luvat ja järjestysmiehet. Tosin Jesse kertoo poliisin sanoneen, ettei silti aio estää toimintaa.

Jessen mukaan järjestäjät pyrkivät pitämään yllä kuria ja järjestystä.

”Ne kattoo, ettei liikaa hölmöillä”, Jesse sanoo.

Mopoilijoiden joukko on jatkuvasti kasvussa. Osallistujia on Helsingin kaupungin nuorisotyöntekijöiden, poliisin ja Jessen mukaan jatkuvasti enemmän. Irc-Galleriassa miiteille omistetussa ryhmässä on jo lähes 2000 jäsentä.

Kauden avajaismiittiin tulee yleensä eniten väkeä. Huhtikuussa pidettyyn tapahtumaan laskettiin videon perusteella osallistuneen yli 800 mopoilijaa.

”Häiriköinti ei ole tahallista”

Jessen mielestä ongelmia aiheuttavat eniten juuri mopokortin saaneet, joilla on näyttämisen halua.

Meteliä monien kilometrien pituisesta mopoletkasta joka tapauksessa lähtee. Pysähdyspaikat pyritään kuitenkin valitsemaan niin, etteivät ne ole lähellä asutusta, kertoo Jesse.

”Häiriköinti ei ole yleensä tahallista.”

Jesse on touhunnut mopojen parissa mopokortti-iästä lähtien. Miiteissä hän alkoi käydä parisen vuotta sitten. Samoihin aikoihin toiminta alkoi kasvaa merkittävästi.

Tapahtumat houkuttelevat paikalle kerta toisensa jälkeen suurelta osin kavereiden takia. Miiteissä näkee sellaisia tyyppejä, joita ei muuten tapaa ja pääsee heittämään ”uutta läppää”.

”Miiteissä tapahtuu kaikenlaista, siellä näkee kaikkea uutta”, Jesse toteaa.


Mopoilijoiden kokoontumisajot yhä suositumpia pääkaupunkiseudulla

Videoita tapaamisista