Kannabisreseptejä rajoitettiin

Valviran päätös järkytti potilaita. Kysyntää lääkekannabikselle on laajemmin, mutta lääkärit seuraavat virallisia ohjeistuksia, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja.

Kotimaa
Teksti
Aarno Malin

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira teki kesäkuussa poikkeuksellisen päätöksen. Turkulaiselta lääkäriltä vietiin oikeus määrätä potilaille lääkekannabista. Päätös on ensimmäinen laatuaan.

”Valvira on rajoittanut lääkärin ammatinharjoittamisoikeutta siten, että hän ei saa määrätä apteekista toimitettavaksi kannabinoideja”, sanoo Valviran lakimies Arttu Malava.

Lääkäri voi Suomessa määrätä potilaalle kannabisvalmisteita, joilla ei ole myyntilupaa. Suosituin niistä on Bedrocan, joka on kannabiskasvin kuivattua kukintoa. Bedrocania määrätään muun muassa MS-taudin ja kivun hoitoon.

Reseptin kirjoittamisen yhteydessä lääkäri tekee erityislupahakemuksen, jonka toimittaa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan. Fimea myöntää luvan, joka on voimassa vuoden.

Suomessa vain pieni joukko ihmisiä käyttää tällaista erityislupaa edellyttäviä valmisteita. Vuonna 2020 Fimea myönsi 239 erityislupaa. Peräti 151 meni potilaille, jotka olivat nyt rajoituksen saaneen lääkärin asiakkaita.

Valmisteiden käyttäjien todellinen lukumäärä on vielä pienempi, kertoo SK:n tavoittama turkulaislääkäri.

”Minulla oli vuodessa toistasataa potilasta. 119:lle lähetin kirjeen, etten voi uusia reseptejä”, hän kertoo.

Erityislupien ja potilaiden lukumäärän välinen ero selittyy muun muassa sillä, että joillekin potilaille on kirjoitettu resepti usealle kannabisvalmisteelle.

 

Potilaiden keskuudessa tieto Valviran rajoituksesta on otettu vastaan järkytyksellä.

Suomessa on vaikea löytää lääkäriä, joka määräisi lääkekannabista. Onkin todennäköistä, että erityislupien määrä romahtaa, kun monet turkulaislääkärin potilaat eivät saa reseptiään uusittua.

Yksi heistä on MS-tautia sairastava Juha. Hän pelkää, ettei saa yksityislääkäriltä uutta reseptiä. Juha on ilmoittanut käyttävänsä yhden käynnin rahat kirjoihin ja lahjoittavansa lääkekannabista käsittelevän kirjan kuudelle lääkärille.

”Lääkärit eivät määrää lääkekannabista, jos eivät tiedä siitä mitään”, hän twiittasi.

 

Monessa muussa maassa tilanne on toinen. Esimerkiksi Saksassa arvioidaan olevan 130 000 potilasta, jotka käyttävät lääkekannabista.

Suomessa pieni käyttäjien määrä ei johdu erityislupien panttaamisesta: Fimea hyväksyy lähes kaikki hakemukset. Vuonna 2020 haettiin 254 erityislupaa ja myönnettiin 239.

”Maissa, joissa kannabikseen on muutenkin suhtauduttu liberaalisti, on kannabis lääkevalmisteena enemmän käytössä”, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

Hän arvelee, että lääkekannabiksen käyttöä lisätään, jos sen lääkevaikutuksista ja turvallisuudesta saadaan lisää tutkimusnäyttöä. Myllymäen mukaan lääkärikunta seuraa pääsääntöisesti Fimean ohjeistuksia ja lääkevalmisteiden virallisia käyttöaiheita.

Tilanne on siis osin ristiriitainen: Fimean suhtautuminen lääkekannabiksen käyttöön on tiukka, mutta erityislupahakemukset hyväksytään helposti.

Ainoaa myyntiluvallista valmistetta, Sativexiä, käytetään MS-taudin aiheuttaman spastisuuden hoitoon. Bedrocania ja muita myyntiluvattomia valmisteita käytetään muuhunkin, kuten krooniseen kipuun.

”Tiedossa on, että kysyntää kannabisvalmisteille laajemminkin on, mutta viranomaislinjaukset ovat kuitenkin se, joita terveydenhuollossa tulee noudattaa”, Myllymäki sanoo.

 

Turkulaislääkäri ei ole ensimmäistä kertaa viraston hampaissa. Hän sai kirjallisen varoituksen vuonna 2018. Valviran mukaan lääkäri oli ”laiminlyönyt lääkkeiden määräämisestä koskevassa lainsäädännössä edellytettyä erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta määrätessään potilailleen lääkekannabista”.

Tuolloin lääkäri päätti, ettei enää aloita uusia hoitoja potilaille.

”Lopetin uusien reseptien kirjoittamisen kokonaan lukuun ottamatta terminaalisyöpäpotilailta.”

Lääkäri pelkää nyt potilaidensa jäävän heitteille. Hän kertoo olleensa itse stressaantunut, koska oli niin pitkään viranomaisen suurennuslasin alla. Valviran päätös tuonee tähän muutoksen.

”Varmaan oma elämänlaatu paranee, mutta en tiedä, miten käy potilaille.”