Kelan ”infokirje” lääkekannabiksesta oli sitä mitä lääkärit väittivätkin – Kelan kanta pysyy: tarkoitus ei ollut puuttua työhön

SK:n haltuunsa saamassa kirjeessä todetaan muun muassa, ettei kannabiskasvin käytöstä ole tutkimusnäyttöä minkään sairauden hoidossa.

Kela
Teksti
Aarno Malin

Suomen Kuvalehti kertoi 26. maaliskuuta kirjeestä, jonka Kela oli lähettänyt lääkekannabista määränneille lääkäreille syksyllä 2017.

Jutussa haastateltiin nimettöminä kahta kirjeen saanutta lääkäriä. He olivat tulkinneet kirjeen niin, että Kela pyrki estämään heitä kirjoittamasta reseptejä lääkekannabikselle.

Kelan lakimies Thea Järvenpää myönsi kirjeiden lähettämisen, mutta sanoi niiden sisältäneen vain tietoa kannabisvalmisteiden huomioon ottamisesta toimeentulotuessa.

Myöhemmin toisessa haastattelussa Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen kertoi kuitenkin, että kirjeessä oli myös muun muassa muistutettu lääkekannabiksen väärinkäytön vaarasta ja siitä etteivät kansalliset hoitosuositukset tue lääkekannabiksen käyttöä kiputilojen hoidossa.

Myös Valkonen kiisti, että tarkoituksena olisi ollut puuttua lääkäreiden toimintaan.