Fortumin, Helenin ja kahdeksan muun sähköyhtiön hintojen kohtuullisuudesta on aloitettu tutkinta

Käytännössä sähkön hinnan ”kohtuullisuutta” ei määritellä nykylaissa millään tavoin.

energiakriisi
Teksti
Mikko Niemelä

Energiavirastossa on vireillä kymmenen tutkintapyyntöä, joissa pyydetään virastoa selvittämään, onko yhtiöiden myymän sähkön hinta ollut kuluneen vuoden aikana kohtuullista.

Sähkön hinnoittelusta vireillä olevat vähittäismyyjiä koskevat tutkinnat koskevat Vaasan Sähköä, Fortumia, Oomi Energiaa, Värettä, Keravan Energiaa, Vattenfallia, Turku Energiaa, Helsingin Energiaa, Lumme Energiaa ja KSS Energiaa. Suomessa sähkön vähittäismyyjiä on kaiken kaikkiaan noin 60 yhtiötä.

Viranomaisille sähkön hinnan muutoksista ovat valittaneet useat kuluttajat. Muun muassa Kuluttajaliitto on vaatinut Energiavirastoa selvittämään pikaisesti, mitä sähkömarkkinalaissa määritelty kohtuullisuus tarkoittaa.

Lain mukaan sähkön myyjän, jolla on jakeluverkon alueella huomattava markkinavoima, on toimitettava sähköä kohtuulliseen hintaan kuluttajille, jotka ostavat sähköä vuodessa enintään 100 000 kilowattituntia. Pykälä koskee käytännössä kotitalouksia ja pieniä yrityksiä.

Nyt sähkön hinnan kohtuullisuutta ei määritellä laissa millään tavoin. Energiavirasto tutkii nyt jälkikäteen, onko kohtuullisuus toteutunut.

Venäjän aloittaman sodan jälkeen sähkön myyjät ovat korottaneet hintojaan jopa useilla sadoilla prosenteilla vanhojen määräaikaisten sopimusten päätyttyä. Lisäksi toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia on muutettu yksipuolisilla ilmoituksilla.

Energiaviraston markkinat-yksikön johtajan Antti Paanasen mukaan meneillään olevissa tutkinnoissa määritellään, mitä tarkoittaa laissa mainittu kohtuullinen hinta ja millä kriteereillä sitä voidaan arvioida.

”Lopputuloksena annetaan yksittäisiä tutkittavia yhtiöitä koskevat päätökset, joissa otetaan kantaa, onko kyseinen myyntiyhtiö toiminut lainmukaisesti vai ei”, Paananen sanoo.

Energiavirastossa ei ole vielä päätetty, pitäisikö määrittelyn perustua esimerkiksi myynnin kannattavuuden selvittämiseen, vai täytyykö kohtuuhinnan määrittelyssä ottaa huomioon muitakin kriteerejä.

”Mikäli katsotaan sen perustuvan kannattavuuteen, tietenkin silloin tulee harkittavaksi tilinpäätösten käyttäminen selvityksen pohjana”, Paananen sanoo.

Sähköyhtiöiden vuoden 2022 tilinpäätökset julkistetaan ensi vuoden alkupuoliskolla ja mahdollisten voittojen selvittämiseen ja yksilöimiseen menee useita kuukausia.

Energiavirasto lähtee ensisijaisesti siitä, että väärin hinnoitellut yhtiö korjaa hintansa oikealle tasolle mahdollisimman pikaisesti. Virasto voi uhata sähköyhtiötä sakolla.

Lainsäädännössä on myös mahdollisuus velvoittaa sähkön myyjää palauttamaan lainvastaisesti peritty maksu takaisin asiakkaalle. Tämä on Paanasen mukaan astetta monimutkaisempaa.

”Silloin täytyy pystyä määrittämään, mikä maksu tai mikä osa maksusta on ollut lainvastaista ja kuinka suuri maksu täytyy palauttaa asiakkaille.”

Sähkömarkkinalaissa ei ole säädöksiä siitä, kuinka usein ja kuinka suuria myyntihinnan korotukset voivat olla. Lakiin tehtäviä muutoksia ei ole toistaiseksi vireillä.

Aivan mahdotonta sähkön hinnan kohtuullisuuden määrittely ei olisi, sillä sähkön siirron hinnoittelua valvotaan jo nyt tarkemmin.

Energiavirasto päättää etukäteen muutaman vuoden pituiselle valvontajaksolle sähkön siirron tuoton, jonka siirtoyhtiö voi siirtämisestä saada.

Jos tuotto nousee liian korkeaksi, voi Energiavirasto pakottaa verkkoyhtiön perimään seuraavalla siirtokaudella asiakkailta pienempiä siirtomaksuja.

Tavallisesti tuotoksi on määritelty 6–8 prosenttia vuodessa. Tuotot ovat voineet nousta korkeiksikin, jos sähköyhtiö on tehnyt merkittäviä investointeja sähköverkkoon. Siirtohintojen korotukset asiakkaille saavat olla vuodessa kahdeksan prosenttia.

Sähköyhtiöt myyvät tällä hetkellä käytännössä vain pörssisähköä. Muutamilla yhtiöillä on myynnissä määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Ennen kriisiä pörssisähköasiakkaiden määrä oli vain kahdeksan prosenttia.

Sopimusmuutosten takia Energiavirastolla ei ole tietoa siitä, mikä sähkön keskihinta tällä hetkellä on. Virasto aikoo selvittää keskihinnat, jotta luotettavaa vertailutietoa saadaan tilastoihin.