Pahat ja kyvykkäät

Informaatiotulva tarjoaa loputtomasti raaka-ainetta. On koukuttavaa huomata uutisten ja tapahtumien salaperäisiä yhteyksiä, kirjoittaa Antto Vihma.

Profiilikuva
media
Teksti
Antto Vihma

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Toukokuussa 2021 julkaistussa mielipidetutkimuksessa 20 prosenttia amerikkalaisista vastasi uskovansa QAnon-salaliittoteorian keskeiseen väitteeseen: ”Myrsky on tulossa pian, se vie mennessään valtaa pitävän eliitin ja palauttaa oikeat johtajat paikalleen.

QAnonia on kuvattu ensimmäiseksi digitaalisesti joukkoistetuksi salaliittoteoriaksi. Sen ytimen muodostaa tarina, jossa ex-presidentti Donald Trump yrittää syöstä vallasta maailmaa hallitsevan ryhmän, joka harrastaa saatananpalvontaa, syö lapsia ja käyttää heitä seksuaalisesti hyväksi.

QAnonin kannattajissa korostuvat äärioikeiston uutiskanavien Newsmaxin ja OANN:n seuraajat.

 

Digitaalisen salaliittoajattelun ei kuitenkaan tarvitse johtaa suoraan absurdiin järjettömyyteen. Teorioiden ei edes tarvitse esittää, että milloin minkäkin tapahtuman takana on juutalainen suursijoittaja George Soros.

Salaliittoteorian tapa katsoa maailmaa on huomattavasti laajempi ja hienovaraisempi ilmiö. Sen digitaaliset muodot perustuvat usein varsinaisen teorian sijaan vertaisvahvistettuun viestintään. Silloin esitetyn salaliiton perusteeksi julkisessa puheessa riittää, että ”näin voisi olla” tai ”monet ihmiset ovat sanoneet näin”.

Informaatiotulva tarjoaa loppumattoman raaka-ainevarannon. On ilmeisen koukuttavaa huomata yhteyksiä, uutisten tai tapahtumien salaperäisiä ajoituksia. Sattumaako? Pian poliittinen vastustaja näyttää hyvin selkeältä ja suunnitelmalliselta.

 

Tietty määrä salaliittoteorioita ja vainoharhaa on kuulunut länsimaiseen politiikkaan kautta historian. Esimerkiksi historioitsija Richard Hofstadterin paljon siteerattu essee amerikkalaisen politiikan ”vainoharhaisesta tyylistä” vuodelta 1964 kuvaa, miten populistinen poliitikko suojelee kannattajiaan kansainväliseltä salaliittoverkostolta. Tuo verkosto on merkillisen kyvykäs ja ehdottoman pahantahtoinen.

Digitalisaation myötä salaliitot ovat kuitenkin nousseet kirkkaimpiin parrasvaloihin, poliittisten kampanjoiden ytimeen, Yhdysvaltojen presidentin päivittäiseen viestintään ja suomalaiseen kuntavaalikeskusteluun.

Salaliittoajattelun normalisointi saattaa olla digitalisaation suuri tragedia.