Kohuttu Chempolis hyvitti pääministeri Sipilän lasten sijoitusyhtiölle 750 000 euron velat Fortum-kaupan yhteydessä

Chempoliksen hallituksen puheenjohtaja: ”Kyseessä on ollut kokonaisjärjestely.”

Chempolis
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Oululainen bioteknologiaa kehittävä Chempolis kuittasi Fortel Investiltä saadun 750 000 euron lainan antamalla sijoitusyhtiölle uusia osakkeitaan. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) lapset omistavat Fortel Investin.

Tiedot selviävät kaupparekisteriin 3. toukokuuta saapuneesta Chempoliksen vuoden 2016 tilinpäätöksestä.

Lainojen maksut ja uusien osakkeiden merkitseminen tapahtuivat osakeannin yhteydessä. Se suunnattiin valtion suuromistuksessa olevalle sähköyhtiö Fortumille ja sijoitusyhtiö Taaleri Kiertotaloudelle.

Fortum maksoi 34 prosentin osuudesta 6,4 miljoonaa euroa ja Taaleri 21 prosentin osuudesta noin neljä miljoonaa euroa.

Osakeantirahoilla Chempolis maksoi noin 1,7 miljoonalla eurolla lainoja, ja uusia osakkeita luotiin noin 1,2 miljoonan euron arvosta. Samalla maksettiin lainoittajille korkokuluja.

Käytännössä valtion sähkölaitos Fortum pelasti pahasti velkaisen yrityksen ja takasi sijoituksella yhtiön jatkon.

Tilinpäätöksessä Fortel Investiä ja lainanmaksua sille ei mainita. Tapahtumien kulku on kuitenkin pääteltävissä.

Pitkäaikainen toimitusjohtaja ja yhtiön perustaja Esa Rousu on haluton kommentoimaan lainajärjestelyä Suomen Kuvalehdelle. Hän vetoaa siihen, että jätti Chempoliksen operatiivisen vetovastuun Tomi Honkalalle, joka aloitti tehtävässä vappuna 1. toukokuuta 2017.

Chempoliksen hallituksen puheenjohtaja ja Fortumin teknologiajohtaja Heli Antila puolestaan tyytyy kommentoimaan laina- ja osakejärjestelyä näin:

”Kyseessä on ollut kokonaisjärjestely, johon liittyy osakassopimus tavanomaisine salassapitovelvoitteineen. Tästä syystä emme voi kuvata järjestelyä tarkemmalla tasolla kuin mitä tietoja on toimitettu kaupparekisteriin.”

 

Olemassaolonsa aikana (perustettu 1995) Chempolikseen on tungettu julkista ja yksityistä rahaa, muun muassa verovaroja jakavan Tekesin kautta 11 miljoonaa euroa.

Tappioita on kirjattu vuosien aikana yli 15 miljoonaa, ja vuoden 2016 tilinpäätöksen mukaan tappiot saivat jälleen jatkoa: tilikauden tappio oli lähes 2,3 miljoonaa euroa. Chempoliksessa työskentee 12 työntekijää.

Pääministeri Sipilän omistama sijoitusyhtiö Fortel Invest lainasi vuonna 2011 Chempolikselle 750 000 euroa.

Nykyään Fortel Investin omistavat pelkästään Sipilän lapset. He omistavat sijoitusyhtiön kautta Chempoliksesta noin viisi prosenttia, omistuksen arvoksi voi laskea noin miljoona euroa. SK:n arvio perustuu Fortumin ja Taalerin maksamaan noin 10 miljoonaa euron siivuun, jolla ne saivat yhtiöstä 55 prosentin osuuden.

 

Chempoliksen Fortum-kaupan aikaan pääministeri Juha Sipilä toimi omistajaohjauksesta vastaava ministerinä, nyt salkkua hoitaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

Kohu Chempoliksen ja pääministeri Sipilän ympärillä alkoi 10. tammikuuta 2017, kun Iltalehti uutisoi, että Sipilä lobbasi Intiassa lastensa omistamaa yritystä, joka sai vienninedistämismatkalta 110 miljoonan euron esisopimuksen.

Sipilä toimista valitettiin oikeuskanslerille, joka totesi 23. maaliskuuta 2017, ettei hän löytänyt tukea kanteluissa esitetyille väitteille. Pääministeri Sipilä ei siis oikeuskanslerin tulkinnassa suosinut Chempolista tai pyrkinyt vaikuttamaan Chempoliksen ja intialaisyhtiön välisiin sopimusneuvotteluihin.

Tuoreen tilinpäätöstietodon mukaan Chempolis allekirjoitti intialaisen yhtiön NRL:n kanssa ”runkosopimuksen”, jossa Chempolis ja NRL ovat sitoutuneet tekemään esisuunnittelutyön Intiaan tehtävästä biojalostamosta. Molemmat yhtiöt tekevät 0,7 miljoonan euron suunnittelutyön hankkeesta.

Hanke tähtää Intiassa 110 miljoonan euron arvoiseen biojalostamoon. Myös Fortumilla on Intiassa meneillään suuret investoinnit: se aikoo investoida aurinkovoimaan jopa 400 miljoonaa euroa.