Fortum hamuaa Intian auringosta miljoonia: Jättituet houkuttelevat investoimaan

Uutisanalyysi: Sähköyhtiö yrittää panostaa ydinvoiman lisäksi myös uusiutuviin.

aurinkoenergia
Teksti
Mikko Niemelä

Samaan aikaan kun energiayhtiö Fortum osallistuu suomalais-venäläisen Fennovoiman ydinvoimalan rahoittamiseen sadoilla miljoonilla euroilla, yhtiö aikoo investoida myös Intiaan jopa 400 miljoonaa euroa aurinkoenergiaan.

Fortum markkinoi itseään ”puhtaan energian edelläkävijänä”. Tämä on ehkä yksi syy sille, että Suomen valtion suuromistuksessa oleva Fortum aikoo nyt sijoittaa miljooniansa Intian auringon alle. Täytyyhän mainoslauseella olla myös katetta.

Toinen hyvin merkittävä syy on Intian valtion aurinkoenergialle suunnatut tuet, joista myös Fortum saisi osansa. Intia nimittäin päätti jo vuonna 2010 aurinkoenergian tukiohjelmasta, jolle annettiin nimeksi The Jawaharlal Nehru National Solar Mission.

Ohjelman tarkoitus on rakentaa Intiaan peräti 100 gigawattia aurinkoenergiaa, mikä tarkoittasi maailman koko aurinkoenergian tuotantokapasiteetin kasvattamista lähes puolella.

Koko investointi maksaisi jopa 100 miljardia dollaria eli noin 87 miljardia euroa. Kyse ei ole siis pienestä investointiohjelmasta. Vastaavalla summalla rakentaisi Pyhäjoelle noin tusinan verran Fennovoiman kokoisia ydinvoimaloita.