Fennovoiman pääurakoitsijan nimi liitetty skandaaleihin Venäjällä – Paljon epäselvyyksiä ja korruptiota

Titan-2:n johdolla on suorat yhteydet Kremliin.

Fennovoima
Teksti
Teppo Tiilikainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Maansiirtotyöt Fennovoiman ydinvoimalan työmaalla Pyhäjoella ovat täydessä vauhdissa, vaikka lopullista rakentamislupaa ei ole vielä hyväksytty.

Urakka ei alkanut lupaavasti. Laitoksen turvallisuutta koskevat suunnitelmat eivät valmistuneet ajoissa, ja hankkeen venäläinen pääurakoitsija Titan-2 on myöhästellyt aliurakoitsijoiden palkkojen maksuissa. Fennovoiman mukaan asiaa on selvitetty aliurakoitsijoiden kanssa ja Titan-2 on luvannut tehdä parhaansa, ettei vastaavia myöhästymisiä tapahtuisi tulevaisuudessa.

Titan-2:n johdolla on suorat yhteydet Kremliin. Yhtiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Grigori Naginski toimi Venäjän varapuolustusministerinä vuosina 2010–2011. Nykyinen pääjohtaja Jelena Naginskaja on hänen tyttärensä.

Grigori Naginskin toimintaan liittyy Venäjällä monenlaisia epäselvyyksiä ja korruptioepäilyjä. Vuonna 2013 hän joutui jättämään Venäjän hallituksen alaisen erikoisrakentamisviraston Spetsstroin johtajan tehtävät puolustusministeriöön kohdistuneiden korruptiotutkimusten yhteydessä.

Spetsstroin vastuulla on ollut muun muassa satelliittien kantorakettien laukaisukeskuksen eli Vostotšnyin kosmodromin rakentaminen Venäjän Kaukoitään. Kyseessä on valtava hanke, jonka kustannusarvio nousee jopa 500 miljardiin ruplaan eli lähes kuuteen miljardiin euroon.

Rakentaminen aloitettiin 2011, mutta työt ovat viivästyneet ja kustannusarvio on ylitetty. Sotkujen selvittäminen on johtanut sittemmin yli 20 rikosjuttuun.

Keskuksen rakentamiseen liittyvää korruptiota tutkinut toimittaja Aleksandr Sokolov pidätettiin viime kesänä ääriaineksia koskevan lain perusteella. Sokolov on ajanut kansanäänestystä laista, jolla valtion johto saataisiin vastuuseen rikollisesta toiminnasta.

 

Naginski kuuluu Venäjän entisen puolustusministerin Anatoli Serdjukovin lähipiiriin. Presidentti Vladimir Putin erotti Serdjukovin 2012 puolustusministeriön omaisuuden myyntiin liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

Tutkimukset liittyivät puolustusministeriön alaisen omaisuudenhoitoyhtiön Oboronservis-yhtiön toimintaan. Yhtiön johtajia epäiltiin lähes sadan miljoonan euron kavalluksista ja ministeriön omaisuuden myymisestä sisäpiiriläisille alle markkinahintojen. Serdjukovin katsottiin aiheuttaneen valtiolle lähes 80 miljardin euron vahingot.

Serdjukov vapautettiin kaikista syytteistä vuonna 2014, mutta hänen läheinen avustajansa Jevgenija Vasiljeva tuomittiin viideksi vuodeksi rangaistussiirtolaan toimivaltuuksien ylittämisestä, petoksesta ja rahanpesusta.

Naginskia kuultiin jutussa todistajana. Hän liittyy juttuun valtion erikoisrakentamisen suunnitteluinstituutin GPISS:n kautta.

Riippumattoman Novaja Gazeta -lehden mukaan Moskovassa sijaitseva GPISS:n kiinteistö myytiin välikäsien kautta Naginskin vaimon ja tyttären omistamalle yhtiölle, jonka jälkeen instituutti on toiminut sen vuokralaisena.

 

Titan-2 on Fennovoiman venäläisen laitostoimittajan Rosatomin yhteistyökumppani. Yhtiö urakoi parhaillaan Pietarin lähistölle Sosnovyi Boriin uutta voimalaa, joka on samaa tyyppiä kuin Fennovoiman tuleva voimala.

Naginski on vastannut rakennustöistä. Uusien yksiköiden oli määrä valmistua vuosina 2013–2014, mutta työt ovat pahasti myöhässä. Samalla vanhojen Tšernobyl-tyyppisten yksiköiden sulkeminen on lykkääntynyt.

Fennovoima ei ota kantaa Naginskin korruptioepäilyihin. Yhtiö sanoo selvittäneensä Titan-2:n luotettavuuden ja uskovansa, että se pystyy viemään projektin maaliin.

”Titan on taloudellisesti vakavarainen yritys. Mitä yksittäisiin henkilöihin tulee, tiedossamme ei ole mitään, mikä antaisi aihetta luottamuspulaan”, Fennovoimasta todetaan.